Szomszédja hívott rendőrt az otthonában szülő édesanyára

GettyImages-1254966486
Gerhát Petra

Rémálomba illő vége lett az otthon szülésnek egy budapesti otthonban. A szomszéd rosszul viselte a gyereksírást, és feljelentette a családot.

Bántalmazás gyanúját keltve hívta a rendőröket tegnapra virradóan egy budapesti asszony, mert lányát zavarta a szomszédból áthallatszó gyereksírás. A szaksegítséggel kísért otthon szülés addigra véget ért, a baba és édesanyja is egészségesen pihent volna, de megérkezett a rendőrség.

Hazánkban már évek óta több lehetőség közül választhatnak az édesanyák, hol szeretnék világra hozni gyermeküket. Az otthon szülést szabályozó rendelet 2011-ben meghatározta, mi módon és milyen körülmények között szülhetnek azok a nők, akik a kórházi ellátást nem akarták igénybe venni. Aki megfelel a szigorú, törvényben szabályozott feltételeknek, biztonságos körülmények között, szaksegítséggel szülhet otthonában. Kedd éjjel sem a szülés folyamata során akadtak problémák, egy pihenni vágyó szomszédot zavart meg a frissen világra jött baba sírása, olyannyira, hogy órákig tartó kellemetlenségeket okozott a szomszédban élő családnak. 

Sokan a békés pillanatok miatt választják a legális otthon szülést
Sokan a békés pillanatok miatt választják a legális otthon szüléstWestend61 / Getty Images Hungary

Rendőrt hívott rájuk

Az Életfa Bábapraxis Facebook-oldalán kedden megjelent tájékoztatás szerint a szomszéd eleinte csak a falat verte, mert annyira felháborodott a gyermeksíráson, majd hosszú percekig a csengőt nyomva igyekezett elhallgattatni a számára kellemetlen hangokat. A háborítatlanságra vágyó szülőknek és a bábapraxis képzett, szülésznő- és bábavégzettséggel rendelkező munkatársainak azonban nem sikerült megnyugtatni a felbőszült lakót. A háborgó szomszédasszony a rendőröket és a mentőket is kihívta. 

A kedvetlen, bosszúálló szomszéd nemcsak hogy félretájékoztatta a rendőröket, pontosan tudta, hogy nem erős érv egy újszülött sírása, ezért női sikolyokról is tájékoztatta őket, feltételezése szerint itt valaki(k) meg fog(nak) halni…, de feltartotta a rendőröket és több mentőautót is a valótlan állításai miatt. Nem utolsósorban minket, jelen lévő szülésznőket is.

– áll a bábapraxis közleményében. Bár a szülés addigra rendben lezajlott, a baba és édesanyja is egészségesek, a történtek mindenképpen megviseltek minden résztvevőt. A kiérkező rendőrök és mentősök is tisztában voltak azzal, hogy semmiféle jogsértés nem történt a lakásban, hiszen a szülés járhat olyan – valószínűleg egy szimpla gyermekzsúrnál nem hangosabb – hanghatásokkal, melyek a folyamatok természetes velejárói. 

Több mint tíz éve legális az otthon szülés

Számtalan vitát generált az otthon szülés az elmúlt évtizedekben, ugyanis sokáig semmiféle szabályozás nem vonatkozott rá, a társadalmi igény viszont megvolt. A kórházi ellátás minősége, az évtizedes, sokszor elavult gyakorlatok és a háborítatlanság iránti igény miatt választja évről évre ezernél is több nő az immár legális otthon szülést ma Magyarországon.

Az európai uniós irányelv szerint a terhesgondozás, a szüléskísérés és a gyermekágyi gondozás, azaz a természetes szülés élettani, egészséges folyamata nem igényel külön orvosi jelenétet, a hazánkban is magasan képzett bábák jelenléte ehhez elegendő, hiszen képesek az orvosi segítséget igénylő komplikációkat idejében felismerni, és szükség esetén az anyukát otthonából kórházba szállítani

Pontosan emiatt az otthon szülés számtalan szigorú feltétele közül az első, hogy a helyszínhez legfeljebb 20 percnyi távolságban elérhetőnek kell lennie az úgynevezett háttérkórháznak, melynek orvosai tisztában vannak azzal, hogy körzetükben éppen otthon szülés történik. 

A béke a születéssel kezdődne, s ehhez minden feltétel adott lehetne

Az otthon szülés ma Magyarországon minden komplikációmentes várandósság esetén adott lehetőség, amennyiben az édesanya és a baba, illetve a szülés helyszíne megfelel az alábbiaknak:

  • Az édesanya elmúlt 18 éves, de – amennyiben első gyermekét várja – még nem 40 éves.
  • Nem volt korábban császármetszése.
  • A magzat betöltött 36. hetéig szerződik a bábapraxisok egyikével.
  • A területileg illetékes gyermekorvosnak jelzi, hogy otthon szülésre készül.
  • Lakása egynél több lakóhelyiségből áll, van vezetékes meleg víz, illetve fürdőszoba, és egy elkülöníthető, fűthető szoba szülésre alkalmas ággyal.

Ikerterhesség, a méhszájon fekvő méhlepény, a terminus túllépése, bizonyos fertőzések, farfekvéses baba vagy olyan fejlődési eltérés esetén, mely azonnali orvosi ellátást igényel, csak kórházban szülhet az is, aki a fenti feltételeknek amúgy megfelelne. 

Otthon szülés során két képzett bába, azaz a szülésznői egyetemi képzést elvégzett, többéves továbbképzésen és gyakorlatokon is szakmai tudást szerző is jelen van a családoknál, hogy a baba és az édesanyja biztonságát és egészségét garantálja. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra