Pofon helyett ezt várjuk – 5 dolog, amit mindenki figyel majd az Oscar-gálán

GettyImages-97052777

A tavalyi év bomba meglepetése volt negatív értelemben Will Smith Chris Rocknak adott pofonja az Oscar-gálán: a díjátadón ilyesmire idén valószínűleg nem kerülhet sor. Mutatjuk, szerintünk mit figyel majd a világ!

Az Oscar-gála indokolatlan erőszak nélkül is évről évre a figyelem középpontjába kerül: Will Smith idén biztosan nem lehet majd ott az eseményen, mivel tíz évre eltiltották a részvételtől. Ezzel egy nem túl impozáns lista szereplőjévé vált, melyen Bill Cosby, Harvey Weinstein és Roman Polański is szerepel szexuális bűntettei miatt: a filmakadémia már nagyon komolyan veszi, kik ülhetnek ott a gálán.

Lássuk tehát, mi érdekli idén a világot az Oscarral kapcsolatban!

Pofon az Oscaron: lesz-e belőle poén?

Vagy ha poén nem is, de várhatunk-e utalást a tavalyi évet mémekben is jelképező esetre? Annyi biztos, hogy 

idén mindenre igyekeznek felkészülni, még egy kríziscsapatot is felállítottak, mely Bill Kramer, a filmakadémia vezetője szerint felkészült minden lehetséges szcenárióra.

Tavaly élesen bírálták a gála szervezőit azért, mert Will Smith a pofont követően nemcsak hogy átvehette a neki megítélt Oscart, de végig ott maradt a gálán is, annak dacára, hogy megkérték, távozzon. Valószínűleg ha idén bármi hasonló történne, a filmakadémia már nem kockáztatná meg azt, hogy ismét erőszak fölötti szemhunyással vádolják meg.

A tavalyi Oscar-botrány mémesedett is
A tavalyi Oscar-botrány mémesedett isAdam Berry / Getty Images Hungary

„A tavalyi pofon felnyitotta a szemünket azzal kapcsolatban, hogy mennyi minden történhet az Oscar-gálán. A válságtervek, a válságkommunikációs csapat és a struktúrák, amelyekkel rendelkezünk, lehetővé teszik számunkra, hogy gyorsan reagáljunk. Reméljük, nem történik semmi, és soha nem kell ezeket a lehetőségeket használnunk, de már vannak olyan kereteink, amelyeket módosíthatunk" – fogalmazott Kramer a Vanity Fair szerint.

Szabálytalan lobbi érhet díjat az átadón?

Andrea Riseborough nevét kevesen ismerhették azt megelőzően, hogy a színésznő Oscar-jelölt lett a To Leslie című film főszerepéért. Alakítását senki sem elemezgette, csak azt a kampányt, amellyel a jelölést elérte, sokak szerint ugyanis az nem volt etikus több elemében sem. Természetesen abban senki sem talál kivetnivalót, hogy a nagyágyúk közé egy friss arc is bekerült, hogy a film kópiáját nagyon sok helyre juttatták el, hogy valódi sztárok is dicsérték a filmet – viszont történt más is a kampány során.

Olyan nyilatkozatokat is felhasználtak a kampányban, amelyben más, az Oscarért vagy a jelölésért ringbe szálló színésznőkkel hasonlították össze Riseborough-t, és

azzal is érveltek, hogy neki épp azért van szüksége némi hátszélre, mert nem akkora sztár, mint mondjuk, Cate Blanchett,

aki a Tár címszerepéért esélyes is a legjobb színésznőnek járó szobrocskára. Vajon mindezek után lehet nyertes belőle? Hamarosan kiderül.

Érhet díjat Marvel-filmben nyújtott alakítás?

Technikai kategóriákban kaptak már a Marvel-univerzum filmjei jelöléseket, sőt, járt már díj is Marvel-filmnek – igaz, nem rendezésért vagy szerepért, hanem zenéért, kosztümért és díszletért. Ezeket mind a Fekete párduc kapta, és most ennek folytatása, a Fekete párduc 2. hozhat nagy áttörést. Összesen öt jelölése van a filmnek, közte Angela Bassett legjobb női mellékszereplőnek járó elismerésre felterjesztésével.

Angela Bassett kezében jól állna a díjátadón egy Oscar is
Angela Bassett kezében jól állna a díjátadón egy Oscar isMatt Winkelmeyer / Getty Images Hungary

Mivel Bassett a Golden Globe-gáláról ugyanebben a kategóriában szobrocskával távozhatott Ramonda királynő szerepéért,

okkal reménykedhetnek a Marvelnél abban, hogy megtörik a jég, és a tömegeket szórakoztató szuperhősfilmek kritikai elismerést is fel tudnak mutatni

színészi alakítás terén.

Mennybe megy-e Brendan Fraser?

Eddig tizenegy díjat zsebelt be A bálnáért Brendan Fraser: a Golden Globe nem hozzá került, de a kritikusok és a színészek is elismerték már alakítását, úgy tűnik, ezzel a filmmel kap elégtételt mindazért, amit Hollywood ellene vétett korábban. A nagy kérdés persze az Oscar, ez a meccs pedig nem lefutott – ott van a jelöltek közt Colin Farrell A sziget szellemeivel és Austin Butler az Elvisszel, de Bill Nighy és Paul Mescal is ringbe szállnak. Ebben a mezőnyben persze nem nyerni sem szégyen, mégis, sokan vannak, akik Brendan történetét ismerve azért drukkolnak, hogy Hollywood így adjon elégtételt neki. Ha kíváncsi vagy, miért is kellene az álomgyárnak törlesztenie, olvasd el ezt a cikkünket!

Van már pára díja A bálnáért, de az Oscar sem lenne méltatlan
Van már pára díja A bálnáért, de az Oscar sem lenne méltatlanKevin Winter / Getty Images Hungary

És a show maga

Azt követően, hogy Rihanna a Super Bowlon ellopta a show-t szólófellépésével – már ha a méhében hordott második gyermekét nem tekintjük vendégnek –,

melyet terhességének bejelentésére és sminkmárkájának reklámozására is felhasznált,

sokakat érdekel, mit mutat majd a gálán, ahol a Fekete párduc 2. betétdalát énekli. A harmadszor házigazda Jimmy Kimmeltől stabil teljesítményt várhatnak a szervezők, de az sem lehet véletlen, hogy míg 2022-ben több kisebb kategóriát is felvételről sugároztak, most mind a 23 díjat élőben adják át, az egy évvel ezelőtti felhördülés hatására. Reméljük, idén nem a botrányokról, hanem a teljesítményről szól majd ez az este.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra