Íme, 10 ütős idézet Örkény Istvántól

fortepan 107359

Örkény István nevét hallva rögtön eszünkbe juthatnak az egypercesek, vagy akár a „lelkesen” dobozoló Tóték története. Az író azonban nemcsak műveiben, de megszólalásaiban, interjúiban is rendkívül frappánsan fejezte ki magát. Kifejtette nézeteit irodalomról, életről, rólunk, magyarokról, és Budapestről is. Legütősebb mondataiból válogattunk.

Örkény a magyar groteszk kitűnő képviselője. Írásait irónia és fekete humor hatja át, szereplői jellemzően nem egyértelműen jó vagy rossz karakterek, talán éppen ettől annyira szerethető az örkényi világ. Az író már életében nagyon népszerű volt, sikerei hatására egyre több interjút adott, amelyeknek gondolatai máig érvényesek és megfontolandók.

Íme, 10 erős idézet a mestertől.

1. Hát persze hogy vannak ellenségeim. Inkább az a baj, hogy nem tudom, kik azok. Időnkint a barátaim közlik, hogy megvédtek, innen tudom, hogy vannak.

2. Felkészültem rá, hogy olvasóim magányosak, közönyösek, munkától fáradtak, információk tömegével feltöltődtek, és ezért sokszor, amit leírok, hatástalan.

3. Talán könnyebb lenne a tehetségtelenséget elviselni, mint megbékélni azzal, hogy pazarlón bánunk a tehetségekkel.

4. Mindenki, aki ír, tanúsíthatja, hogy bár a tankönyvek szerint a világ legnagyobb kalóriafogyasztói a kanadai favágók, mindjárt ő utánuk mi következünk. Írni az egyik legnagyobb erőmutatvány a világon.

5. A Tóték című kisregényt például elejétől végéig megálmodtam, és szerencsére volt erőm mindjárt lejegyezni a történetet. Ez csak egyszer fordult velem elő. Minden balsikeremért azzal vigasztalom magamat, hogy legalább álmaimban zseniális író vagyok.

Örkény István 1974-ben
Örkény István 1974-benWikimedia Commons

6. Én ezt az évszázadot az emberi történelem legmegrendítőbb századának vélem. Egyszerre, majdnem egy időben eresztették ki a bennünk lapuló szörnyeteget, minden aljassággal együtt, és a bennünk rejlő képességeket a ma már szinte beláthatatlan perspektívájukkal. Ebben a században értek bennünket végül is a nagy forradalmi mozgalmak, Freud, Einstein, Proust, Joyce és Kafka, másfelől Hitler, Vietnám és Chile.

7. Ez született adottságom, bárhol vagyok, három hét múlva beüt a honvágy. Olyan ez nálam, mint a nőknek a havi tisztulása. Mindig boldogság fog el, amikor hazafelé átlépem a határt, ez is mutatja, szentimentális lény vagyok. 

8. Lelkes, hívő és meggyőződéses budapesti vagyok. Azt hiszem, hogy ez a város nagyon sok szempontból egyedülálló a földtekén, elsősorban a szépsége miatt. Ezt így volna helyes mondani: Isten mindent megtett, hogy ez legyen a világ legszebb városa, mi, emberek is mindent elkövettünk, hogy elcsúfítsuk, de ez nem sikerült egészen.

9. Majdnem tőmondatokban próbálok fogalmazni, és nagyon meglepődöm, hogy néha tökéletesen félreértenek. Egyszer például egy tűzesetet írtam le. Kaptam erre egy levelet, amiben a csöppet sem műveletlen olvasó egy zsíros krémet ajánlott nekem, mert ez állítólag kitűnően gyógyítja az égési sebeket…

10. Épp most játszanak Pesten a mozikban egy filmet, amelyben egyik nagyszerű fiatal színésznőnk a szülését engedte át a rendezőnek, és vele a nézőknek. A művészetnek mindig volt egy ilyen szolgálat jellege.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra