Ha Olaszországba mész nyaralni, ezekre az illemszabályokra nagyon figyelj

GettyImages-154524221
Olvasási idő kb. 5 perc

Olaszország kedvelt úti célpontja a nyaralóknak. Vannak azonban olyan etikettszabályok, melyeket jó, ha ismerünk, és nem szegjük meg egy olasz étteremben. Csupán egy a sok közül, hogy Itáliában a tésztához nem illik kenyeret enni, a spagettit nem vágjuk fel késsel, a pizzára pedig nem teszünk ketchupot.

Az olasz ételek ma már világszerte beépültek a mindennapjainkba, legyen szó éttermi étkezésről vagy egy otthoni családi ebédről, vacsoráról. Joggal gondolhatnánk, hogy a pizza, a tészta és az olasz fagylalt is ugyanolyan étel, mint bármi más finomság, ami az asztalra kerül, és nyugodtan elfogyaszthatjuk úgy, ahogyan az nekünk jólesik. Otthon talán igen, de egyáltalán nem mindegy, hogy egy olasz étteremben hogyan esszük meg a kedvenc ételeinket. Még az is megeshet, hogy észrevétlenül szegnénk meg néhány olasz éttermi etikettszabályt.

Illem: az étterem típusától is függ

Vannak olyan általános etikettszabályok, melyeket függetlenül attól, hogy melyik étteremben ülünk, be kell tartani. Hiszen mindenhol neveletlenségnek számít tátott szájjal falatozni, vagy nagyobb figyelmet szentelni a telefonunknak, mint az asztaltársaságnak. Mindezeken túl vannak azonban olyan íratlan illemszabályok, melyeket attól függően, hogy egy steakhouse-ban, egy kínai vagy egy olasz éttermemben járunk, szintén illik ismerni és betartani. Ez utóbbi esetben csupán egy a sok közül, hogyan is kell helyesen elfogyasztani a spagettit.

Egy olasz étteremben illik betartani a nemzeti vendéglátás etikettszabályait is
Egy olasz étteremben illik betartani a nemzeti vendéglátás etikettszabályait isImgorthand / Getty Images Hungary

Vannak ugyanis olyan finom szabályszegések, de kimondottan durva udvariatlan szokások is, amelyeket bár nem tesznek szóvá az étterem dolgozói, de egy olasz vendég soha nem követne el. 

Ne vágd fel a spagettit!

A legtöbb hiba, amit egy olasz étteremben elkövetnek azok, akik nem bennfentesek az olasz vendéglátás magatartási szabályaiban, az nem más, mint a tészta felvágása.

A spagettit tilos rövidebbre vágni késsel
A spagettit tilos rövidebbre vágni késselsemenovp / Getty Images Hungary

Az olasz etikett szerint ugyanis a spagettit és a fettuccinét nem szabad késsel kisebb darabokra vágni.

De az is helytelennek számít, ha valaki kanál segítségével forgatja a tésztát a villájára. Ha csupán egy falatnyi tésztát csavarunk a villánkra úgy, hogy a tészta kósza végei nem lógnak mindenfelé, kanál nélkül sem ördöngösség megenni a spagettit.

Ne használj kést a lasagnéhoz!

Az sem helyénvaló, ha villát és kést használunk a töltött tészták, például a lasagne vagy a ravioli felszeleteléséhez. Erre az a magyarázat, hogy az olaszok annyira tisztelik a tésztát, hogy soha nem vágnának bele késsel. Helyette használjuk csak a villánkat, pontosabban a villa oldalát. Közben pedig ügyeljünk arra, hogy megfelelő méretű legyen a tészta, hogy könnyedén be tudjuk venni a szánkba.

Vannak olyan ételek, melyek felszeleteléséhez csak villát használjunk
Vannak olyan ételek, melyek felszeleteléséhez csak villát használjunkManuel Milan / Getty Images Hungary

Tilos a tésztához kenyeret enni 

Semmi sem hasonlítható ahhoz az érzéshez, amikor beleharapunk egy meleg, ropogós olasz kenyérbe… igen ám, de nem mindegy, hogy ezt mikor tesszük. Rossz döntés például kenyeret kérni a pincértől, amikor tésztát eszünk.

Tésztához kenyeret enni? Komoly sértésnek számít az olaszoknál
Tésztához kenyeret enni? Komoly sértésnek számít az olaszoknálBrian Hagiwara / Getty Images Hungary

Az olasz vendéglátás magatartási kódexe szerint nem szabad más keményítőtartalmú ételekkel, például rizottóval vagy tésztával együtt kenyeret enni. 

Egy olasz étteremben a kenyeres kosár mindig azért kerül az asztalra, hogy a leveshez vagy a salátához fogyasszunk belőle, illetve, ha valaki nem keményítőalapú előételt rendelt, a főételhez is ehet kenyeret.

Kenyérrel sehol nem illik tunkolni

Bármennyire ízlett a szósz, ami a húst vagy a tésztát borította, ne töröljük kenyérrel tisztára a tányérunkat. Otthon a családi asztalnál ülve még csak-csak elnézzük, ha valaki kenyérrel tunkolja ki a tányérjából a tésztaszószt, de egy étteremben ez finoman szólva is neveletlenségnek számít; és nem csak egy olasz étteremben. Az illemszabály szerint bármennyire is ízlett a szósz, meg kell elégednünk annyival, amennyi a tésztára vagy a húsra jutott, és a maradékot ott kell hagyni a tányéron.

A tészta soha nem lehet köret

Nem véletlen, hogy az olasz éttermekben soha nem találunk tésztát a köretek között. Éppen ezért nem is szabad soha köretként rendelni. 

A tészta nem köret, hanem maga a főétel
A tészta nem köret, hanem maga a főételKathrin Ziegler / Getty Images Hungary

Ha úgy érezzük, hogy a főételnek választott tésztát nem tudjuk megenni, egyáltalán nem számít illetlenségnek, ha a maradékot becsomagoltatjuk, és hazavisszük. Éppen ellenkezőleg, jó, ha az étel nem vész kárba.

Parmezán a tenger gyümölcseire? Na, ne!!!

Nem számít illemszabályszegésnek, ha több sajtot kérünk az ételhez, mint amennyit kaptunk, ám egyáltalán nem mindegy, hogy mihez szeretnénk elfogyasztani. Az olaszok is szeretnek reszelt parmezánt szórni a tésztára, különösen a spagettire és a fettuccinére, de a tenger gyümölcseire, például egy kagylós spagettire több mint udvariatlanság. A parmezán karakteres ízétől ugyanis veszít élvezeti értékéből az étel.

A parmezán karakteres íze domináns az ételen
A parmezán karakteres íze domináns az ételenLisa Schaetzle / Getty Images Hungary

Ne tedd a szalvétát a nyakadba

Amikor egy nagy tányér paradicsomszószos spagettit készülünk elfogyasztani, természetes, hogy meg akarjuk védeni a ruhánkat. Ám bármennyire féltjük is az öltözékünket, az olaszok szerint illetlenség a szalvétát az ing nyakába tűrni. Nincs más megoldás, mint az, hogy óvatosabban eszünk. A szalvétát legfeljebb az ölünkbe illik tenni. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek