Kvíz: Te mennyire tudsz ómagyarul?

Halotti beszéd

Első fennmaradt, összefüggően magyar nyelvű, írásos nyelvemlékeink a 12–13. századból származnak. Az azóta eltelt 8 évszázadban nagyon sokat változott a magyar nyelv: most arra vagyunk kíváncsiak, ki tudod-e találni az ómagyar szavak jelentését.

„Látjátuk feleim szümtükhel, mik vogymuk…” a legrégebbről fennmaradt, összefüggő magyar nyelvű szöveg kezdődik így, a Halotti beszéd és könyörgés, amely a 12. század végéről származik. Az első magyar vers az Ómagyar Mária-siralom, amely a 13. században keletkezett, de csak 1922-ben fedezték fel, hogy a Leuveni kódex egyik lapján magyar szöveg található. Indulhat az időutazás?

Minden kérdés megválaszolására 40 másodperc áll rendelkezésedre. Jelöld meg a helyes választ, vagy várd ki az idő végét, vagy kattints a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!

Az értékelésért görgess lejjebb!

Értékelés:

Ha 0–4 helyes válaszod lett: Sajnos ez most nem sikerült. Ezek a szavak bizony nagyon régiek, nem a memóriáddal van a baj, ha nem emlékszel rájuk. 

Ha 5–7 helyes válaszod lett: Egész jó eredmény, de azért ne gondolkodj még el az időutazáson.

Ha 8–10 helyes válaszod lett: Gratulálunk! Téged az sem hozna zavarba, ha hirtelen a középkorban találnád magad.

Ha tetszett ez a kvíz, a következő is bizonyára szórakoztató lesz számodra: 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek