18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Szexelhet-e egy nő örömből, vagy csak a kötelességét teljesíti?

GettyImages-1330925363

Könnyűvérű, prűd, ártatlan vagy éppen vadmacska. Egy nőt a szexualitása a mai napig stigmatizálhatja, míg egy férfi büszkén ki is tűzhetné a mellére szexuális szükségleteit és tevékenységeit, miközben mindez igazán keveset mond el személyiségükről. Az ítélkezésmentes elfogadás vajon a nők hálószobájába is beköltözött-e, vagy még mindig csak ott topog a küszöbön?

Az idei év legnagyobb sikersorozata, a Sárkányok háza újabb remek példa arra, hogy erős női karakterek főszereplésével is oda lehet ragasztani a nézőket a képernyők elé. A két főszereplő, Alicent és Rhaenyra legjobb barátokból lesznek ellenségek. Alicent a királynői kötelességét teljesítve lányanyává válik, miközben Rhaenyra felfedezi a szexuális vágyak örömteli megélését. Az ebből fakadó konfliktus, nemcsak az ő, de a családjuk sorsává is válik. Alicent sorsa sok szempontból mélyen aggályos, amire ebben a cikkben nem térnék ki. Rhaenyra tapasztalatai azonban felvetették bennem a kérdést, hogy a mai „modern világban” valóban szabad-e a szex a nőknek is, vagy nincs ez máshogy nálunk sem, mint a még várakban élő és kardokkal harcoló korokat idéző Westeroson?

Samantha Jones mint zászlóhordozó

A kilencvenes években nagyot robbant a Szex és New York című sorozat, 2021-ben pedig hatalmas felháborodásokat váltott ki, hogy a sorozat az egyik kedvenc nélkül folytatódik tovább. Samantha Jones, a szókimondó, testét és szexualitását nyíltan megélő karakter hiánya felemésztette a sorozat lelkét. Gondolhatnánk, hogy mennyi minden változott az utóbbi harminc évben a nők szexualitásával kapcsolatban, de társadalmi szinten nem jutnánk messze. Erős tükör, hogy mennyire hiánypótló volt a szemforgatásokra vállat rándító nő karaktere. A legtöbb szexuális nehézség, probléma vagy diszfunkció mögött káros szexuális hiedelmek rejlenek, amikkel nehéz szembeszállni egyedül, stigmákkal elfalazva. Így ezek a karakterek utat mutathatnak a szexuális örömök elfogadása felé. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a szexualitás megélésének egyetlen módja ez az út lenne, ez mindenki számára egyedi és sajátos lehet.

A szex nem csak a férfiak élvezetéről szól
A szex nem csak a férfiak élvezetéről szólColin Anderson Productions pty l / Getty Images Hungary

A szexualitás nem csak a férfiaké

A szex évszázadokon át a nők számára csupán házastársi kötelezettségnek számított. Ennek nyomát a transzgenerációs hatások még biztosan magukban hordozzák, miközben próbálunk öntudatra ébredni, amit hol támogatnak, hol pedig büntetnek a társadalmunkban. Manapság talán ritkább annak a nyomása, hogy mindennél fontosabb a férj nevének és vérvonalának továbbörökítése, a szerelmen alapuló házasságokkal a lánykéréskor feltett kérdésre valódi döntés születhet. Sőt most már gardedám nélkül is randizhat vagy találkozhat a táncparketten egy forró pillanatban férfi és nő. 

Azonban még mindig él a tévhit a szexuális együttlétekkel kapcsolatban, hogy az csak akkor jó, ha orgazmus a vége. A végét pedig szinte mindig a férfi ejakulációja jelzi.

Az, hogy közben a nő szexuális öröme teljesült-e, sokszor néma gondolat marad. Egy ilyen intim helyzetben kihívás lehet az önérvényesítés és a nyílt kommunikáció, de talán a nők számára legfontosabb nulladik lépés, hogy elhiggyék, saját szexuális szükségleteik és vágyaik ugyanolyan fontosak, mint bárki másé.

A te örömöd is számít

Emily Nagoski, a nők szexuális jóllétének szakértője szerint végtelen kettős üzenet ér minket: „elfenekelés, szexi ételek, édes hármas… mind megvolt, ugye? ….Ha nem: frigid vagy. Ha nem volt elég partnered, nem nézel pornót, és nem tartasz egész arzenált vibrátorokból az éjjeliszekrényeden, akkor prűd vagy.” Úgy, ahogy vagy című könyve még 2022-ben is nemcsak elérte az ingerküszöböt, hanem egyenesen hiánypótló kötetnek számít. 472 oldal tömör gyönyör a női szexualitásról, falakat romboló, tabusemlegesítő erővel bír. Nem szól másról, csak a női testről és szexualitásról. Ne pironkodjunk levenni a polcról, inkább tegyük fel büszkén a sajátunkra! Hiszen „úgy is lehetünk egészségesek, hogy a napfényre vágyunk, meg úgy is, hogy szeretünk meghúzódni az árnyékban. Ez a szexualitás valódi természete. Egyformák vagyunk. És különbözünk. Ez maga a normalitás.”

A CIKK SZERZŐJÉRŐL

Szabó Jennifer a Dívány pszichológus szakértője.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek