18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Szexelhet-e egy nő örömből, vagy csak a kötelességét teljesíti?

GettyImages-1330925363

Könnyűvérű, prűd, ártatlan vagy éppen vadmacska. Egy nőt a szexualitása a mai napig stigmatizálhatja, míg egy férfi büszkén ki is tűzhetné a mellére szexuális szükségleteit és tevékenységeit, miközben mindez igazán keveset mond el személyiségükről. Az ítélkezésmentes elfogadás vajon a nők hálószobájába is beköltözött-e, vagy még mindig csak ott topog a küszöbön?

Az idei év legnagyobb sikersorozata, a Sárkányok háza újabb remek példa arra, hogy erős női karakterek főszereplésével is oda lehet ragasztani a nézőket a képernyők elé. A két főszereplő, Alicent és Rhaenyra legjobb barátokból lesznek ellenségek. Alicent a királynői kötelességét teljesítve lányanyává válik, miközben Rhaenyra felfedezi a szexuális vágyak örömteli megélését. Az ebből fakadó konfliktus, nemcsak az ő, de a családjuk sorsává is válik. Alicent sorsa sok szempontból mélyen aggályos, amire ebben a cikkben nem térnék ki. Rhaenyra tapasztalatai azonban felvetették bennem a kérdést, hogy a mai „modern világban” valóban szabad-e a szex a nőknek is, vagy nincs ez máshogy nálunk sem, mint a még várakban élő és kardokkal harcoló korokat idéző Westeroson?

Samantha Jones mint zászlóhordozó

A kilencvenes években nagyot robbant a Szex és New York című sorozat, 2021-ben pedig hatalmas felháborodásokat váltott ki, hogy a sorozat az egyik kedvenc nélkül folytatódik tovább. Samantha Jones, a szókimondó, testét és szexualitását nyíltan megélő karakter hiánya felemésztette a sorozat lelkét. Gondolhatnánk, hogy mennyi minden változott az utóbbi harminc évben a nők szexualitásával kapcsolatban, de társadalmi szinten nem jutnánk messze. Erős tükör, hogy mennyire hiánypótló volt a szemforgatásokra vállat rándító nő karaktere. A legtöbb szexuális nehézség, probléma vagy diszfunkció mögött káros szexuális hiedelmek rejlenek, amikkel nehéz szembeszállni egyedül, stigmákkal elfalazva. Így ezek a karakterek utat mutathatnak a szexuális örömök elfogadása felé. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a szexualitás megélésének egyetlen módja ez az út lenne, ez mindenki számára egyedi és sajátos lehet.

A szex nem csak a férfiak élvezetéről szól
A szex nem csak a férfiak élvezetéről szólColin Anderson Productions pty l / Getty Images Hungary

A szexualitás nem csak a férfiaké

A szex évszázadokon át a nők számára csupán házastársi kötelezettségnek számított. Ennek nyomát a transzgenerációs hatások még biztosan magukban hordozzák, miközben próbálunk öntudatra ébredni, amit hol támogatnak, hol pedig büntetnek a társadalmunkban. Manapság talán ritkább annak a nyomása, hogy mindennél fontosabb a férj nevének és vérvonalának továbbörökítése, a szerelmen alapuló házasságokkal a lánykéréskor feltett kérdésre valódi döntés születhet. Sőt most már gardedám nélkül is randizhat vagy találkozhat a táncparketten egy forró pillanatban férfi és nő. 

Azonban még mindig él a tévhit a szexuális együttlétekkel kapcsolatban, hogy az csak akkor jó, ha orgazmus a vége. A végét pedig szinte mindig a férfi ejakulációja jelzi.

Az, hogy közben a nő szexuális öröme teljesült-e, sokszor néma gondolat marad. Egy ilyen intim helyzetben kihívás lehet az önérvényesítés és a nyílt kommunikáció, de talán a nők számára legfontosabb nulladik lépés, hogy elhiggyék, saját szexuális szükségleteik és vágyaik ugyanolyan fontosak, mint bárki másé.

A te örömöd is számít

Emily Nagoski, a nők szexuális jóllétének szakértője szerint végtelen kettős üzenet ér minket: „elfenekelés, szexi ételek, édes hármas… mind megvolt, ugye? ….Ha nem: frigid vagy. Ha nem volt elég partnered, nem nézel pornót, és nem tartasz egész arzenált vibrátorokból az éjjeliszekrényeden, akkor prűd vagy.” Úgy, ahogy vagy című könyve még 2022-ben is nemcsak elérte az ingerküszöböt, hanem egyenesen hiánypótló kötetnek számít. 472 oldal tömör gyönyör a női szexualitásról, falakat romboló, tabusemlegesítő erővel bír. Nem szól másról, csak a női testről és szexualitásról. Ne pironkodjunk levenni a polcról, inkább tegyük fel büszkén a sajátunkra! Hiszen „úgy is lehetünk egészségesek, hogy a napfényre vágyunk, meg úgy is, hogy szeretünk meghúzódni az árnyékban. Ez a szexualitás valódi természete. Egyformák vagyunk. És különbözünk. Ez maga a normalitás.”

A CIKK SZERZŐJÉRŐL

Szabó Jennifer a Dívány pszichológus szakértője.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra