Égeti a torkod a levegő: ilyen New York füstje egy ottani magyar szerint

GettyImages-1496808683

Eszter több éve él a metropoliszban fiaival: A Díványnak elmesélte, milyen New York füstjét belélegezni.

A kanadai erdőtüzek miatt sűrű füst borította el mostanra már New Yorkot, valamint több környező államot is. Az egészségre ártalmas szintet elért levegőszennyezés az amerikai megapoliszt tette a világ legszennyezettebb levegőjű városává: ilyen most itt élni egy magyar szerint.

Így taglózta fel New Yorkot a füst

„Kedden még nem tudtam, mi a helyzet, az egyik fiamnak meccse volt, aztán este nyolc körül találkoztam egy barátnőmmel. Szürke volt az ég, de akkor ez úgy tűnt, mintha esteledne” – kezdte beszámolóját Eszter, aki szerint visszagondolva hétfőn is voltak jelei annak, hogy valami furcsa. Rózsaszínbe, majd narancssárgába váltott a hold színe, de ekkor még nem sejtettek sokat. Kedden jóval egyértelműbbé vált, hogy a levegőminőséggel lehet gond.

New Yorkban a füst miatt most azt sem lehet eldönteni, a napot vagy a holdat látod
New Yorkban a füst miatt most azt sem lehet eldönteni, a napot vagy a holdat látodGary Hershorn / Getty Images Hungary

„Ha felnéztél az égre, nem lehetett tudni, hogy a holdat vagy a napot látod. 

Amikor napközben az égre nézel, akár véletlenül bele a napba, az fehér golyóként izzik a szemedben, de most ez nem ilyen volt.

Tényleg nem lehetett volna látvány alapján eldönteni, teliholdat, avagy napot látsz épp” – mesélte.

Mintha tábortűz mellett ébredt volna

Ekkor a szag még nem érkezett meg, de szerda reggelre már ez is ott volt. Eszter mindig nyitott ablak mellett alszik, így arra ébredt, hogy tábortűz szaga lengi be a szobáját is.

„A telefonom levő időjárás-applikáció szerint verőfényes napsütés volt tegnap, ehelyett délután kettő körül teljesen sötét lett, lámpát kellett kapcsolnom. Nem mentem ki aznap a lakásból, pedig fényképezni akkor kellett volna” – mondja Eszter, aki fotósként dolgozik, így a narancsszínbe öltözött várost is megörökíthette volna.

Tegnap még megtartották a tanítást fiai iskolájában, de egy esti díjátadót már elhalasztottak, mára pedig törölték a tanítást is, illetve

maszkot osztogattak az oktatási intézményben.

A Mad Max világát idézik a képek
A Mad Max világát idézik a képekGary Hershorn / Getty Images Hungary

„Én itthon becsuktam az ablakokat, egyébként is megy folyamatosan a levegőtisztító a lakásban, azt most magasra állítottam. A levegő nagyon fülledt már benn, de nem nyitok ablakot” – mondta, hozzátéve: ő még saját magán nem tapasztal semmilyen fizikai tünetet így, hogy otthon maradt, de idősebb macskája aluszékonyabb lett, és fia egy nagyon rövid út megtétele után is érezte a füst hatását.

„Átjött az utcán, ez csak legfeljebb 30-50 lépés, és azt mondta, égeti a torkát, ha levegőt vesz”

 – mondta Eszter, aki jelenleg a telefonjára telepített időjárási alkalmazásban követi figyelemmel a levegőminőséget. Amikor amerikai idő szerint hajnali négykor beszélgetünk, akkor is nagyon egészségtelennek minősítette azt az applikáció, de napközben a veszélyes kategóriát is elérte az.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra