A híres épület, ahonnan Madonnát és Chert kitiltották, de több szellem is lakja

GettyImages-122381977

Unalmasak nálatok a lakógyűlések? Jóban vagytok az alattatok lakóval? Kellemes a szomszédok közössége? Ebből az ikonikus New York-i művésztelepként működő társasházból kitiltott a lakóközösség tanácsa pár hírességet, de ettől még az ő kapujukban lőtték agyon John Lennont.

Hiába próbált meg az illusztris, Central Park melletti épület jeles lakóközösségének tagja lenni Madonna és Cher is, a szigorú szempontok alapján szelektáló ellenőrző testület olyan erős kontrollt gyakorol, hogy sem ők, sem az egykori Melanie Griffith–Antonio Banderas házaspár nem ütötte meg a mércét. Leonard Bernstein, Jack Lemmon, Judy Garland, Paul Simon és a Lennon–Ono házaspár azonban régi lakók voltak a Dakotában. Bár talán nem annyira régiek, mint az ott évtizedek óta élő szellemek.

A Dakota-ház

1880 és 1884 között épült New Yorkban, Manhattan városrészben, a Central Park nyugati szélénél az azóta legöregebbnek fennmaradt luxusépület. A borsos árú, pontosan 1 millió (mai értékén 34 millió) dolláros építkezésre a város szélén a Singer Varrógép Vállalat alapítója adott megbízást. Edward Clark saját lakása mellett, melynek padlóját ezüstből készíttette, 59 másik család számára építtetett otthont a belvárostól távol, a szinte Dakota távolságnyira lévő telken, de az épület elkészülte előtt két évvel elhalálozott.

A négy negyedből álló komplexum minden negyedében 2 különálló lépcsőház található. Ebből az egyik a lakókat, a másik a kiszolgáló személyzetet volt hivatva a megfelelő szintre juttatni az épületben, amelynek apartmanjai legkevesebb 4 szobával rendelkeznek. A legnagyobb méretű lakások 20 szobát számlálnak, de mindegyik a kor teljes luxusának megfelelően különleges dizájnú kandallóval ellátva, egyedi tervezés alapján készült. Ezeket, ha azóta kiselejtezésre is került sor, az eredeti, de esetlegesen azóta lecserélt ajtótokokkal együtt, az épület pincéjében őrzik.

A kilátás New York városára a Dakota-épületből
A kilátás New York városára a Dakota-épületbőlDerek Hudson / Getty Images Hungary

A szabályok

A lakóközösség összetételéért felelős ellenőrző bizottság szigorúan végzi munkáját. Ennek része meggyőződni a leendő új lakó anyagi hátteréről különböző adópapírok és egyéb személyes dokumentumok megvizsgálásán keresztül. A bizottság által jóváhagyott pályázónak pedig a kevéssé megengedő házirend pontjaival kell tudni azonosulni, ami egyaránt vonatkozik az otthoni hangszertartásra (vagy inkább annak tilalmára) és az ébrenléti időszakok, valamint a csendháborítással fenyegető periódusok tiszteletben tartására.

A lakóközösség

Ugyan feltehetően az anyagi szűrésen mind Madonna, mind Cher és a Griffith–Banderas házaspár is átjutott volna, a kérlelhetetlen testület mégis szívesebben látta ezeket a művészeket a Dakota falain kívül, mint belül. Befért viszont az említett sztárok mellé egy sor jól menő bankár, üzletember és producer. John Lennon és Yoko Ono is itt rakhattak fészket New Yorkba költözésük után az 1970-es évek legelején, s olyan szorgalmasan tették le a kis ágacskákat, hogy hármójuknak hamarosan 5 ingatlan szolgálta a kényelmét a családi fészekben, mely 600 négyzetméteresre duzzadt.

1980, John Lennon halála a New York-i épület előtt
1980, John Lennon halála a New York-i épület előttYvonne Hemsey / Getty Images Hungary

Sajnálatos módon a Dakota nem volt annyira kegyes Lennonhoz, mint amennyire ők kedvelték otthonukat. 1980-ban az épület kapujában lelte halálát az őt elérő golyó következtében az egykori Beatles-legenda.

John Lennon halála után 35 évvel özvegye és fia
John Lennon halála után 35 évvel özvegye és fiaRichard Levine / Getty Images Hungary

Yoko Ono ennek ellenére nem hagyta el az épületet egészen eddig az évig, amikor is 91. életévében úgy döntött, visszavonul a nagyváros zajától a vidék nyugalmába, és elhagyta a Dakota-házban lévő otthonát.

A többi lakó

A halálosan szigorú szabályok az élénk celebek egy részét ugyan távol tudják tartani a Dakotától, de a holtak szellemét a Nagy Alma városi legendái szerint egyáltalán nem.

  • Edward Clark szelleme: A milliomos építtető híres volt ellenérzéseiről, melyek a villanyszerelőkhöz fűzték. Talán ebből a közismert tényből is táplálkozhatott John Paynter villanyszerelő paranormális észlelése, aki már az 1930-as években látni vélte a ház idő előtt elhunyt megrendelőjét.
  • The Phantom of the Dakota, azaz a Mad Slasher: A rakoncátlan fantom több rossz tréfával is megörvendeztette már a kezdetek óta a ház átszellemült lakóit: előbb lifteket rongált, később falakat firkált, szemetelt, és az épület felgyújtásának finom célzásaival szellemeskedett. A szellem ötleteiben azonban semmi szellemeset nem találó, de annál felbőszültebb lakók megfigyelőbizottságot hívtak össze a Phantom kifigyelésére. Helyette inkább csak olyan titkokat fürkésztek ki a figyelő szemek, amiket maga a lakóközösség nem kívánt mások orrára kötni, így felhagytak a szellem szervezett üldözésével.
  • Crying Lady: Elise Vesley több mint két évtizeden keresztül látta el a Dakota menedzseri feladatait, s emellett egyesek szerint pszichokinetikus képességekkel rendelkezett. Kisfiát a Dakota előtt halálra gázolta egy teherautó, amibe az anya kis híján beleőrült, s onnantól betegesen védelmezte a ház gyermek lakóit. A folyosókat járó síró hölgy szellemében a legtöbben Elise-t vélik felfedezni.
  • Young Lady: Egy sárga ruhát és fehér térdzoknit viselő, piros labdát pattogtató kislány szellemével is többen találkoztak már a Dakota lakói és az ott tevékenykedő szerelők közül, s olyan is volt, akit a rossz nyelvek szerint a kislány szelleme rémített halálra.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek