A legjobb filmek a ‘80-as évekből: Netflix-válogatásunk a retró szerelmeseinek

ralph macchio 2
Geyer Krisztina

A Netflix-gyártású Stranger Things sokunkat felrántott a nosztalgiavonatra. A retró életérzést a legújabb évad is hozza, Kate Bush dalától képtelenek vagyunk szabadulni. De így van ez a filmválasztásaink esetében is, a streamingszolgáltatók pedig kielégítik az igényt. A Netflixen rengeteg klasszikust megtalálunk, iparkodjunk nézni, mert nem mind marad ott a végtelenségig. Aktuális TOP5 válogatásunkat olvashatod cikkünkben.

Szellemirtók 1–2.

A Szellemirtók az 1980-as évek egyik slágerfilmje volt. Bár egyesek kritizálták a film gyengécske történetvezetését, a Dan Aykroyd, Bill Murray, Harold Ramis és Ernie Hudson alkotta csapat kultikussá vált. A szellemvadász specialisták protonágyúkkal szálltak szembe a Gozer, Zuul és Vinz Clortho nevű hátborzongató lényekkel. A film a vizuális effektek és a soundtrack miatt még Oscar-jelölést is hozott az alkotóknak.

A Szellemirtók újranézése már a Stranger Things-referenciák miatt is eszünkbe juthatott. 

Az 1984-es Szellemirtók-premier után az egekbe szöktek a nézettségi adatok az Államokban, 7 egymást követő héten át vezette a toplistát, és több mint 240 millió dollárt hozott a konyhára
Az 1984-es Szellemirtók-premier után az egekbe szöktek a nézettségi adatok az Államokban, 7 egymást követő héten át vezette a toplistát, és több mint 240 millió dollárt hozott a konyháraG90 / Northfoto

A kék lagúna

A Henry De Vere Stacpoole 1908-ban megjelent, azonos című regénye alapján készült film két gyermek történetét meséli el, akik egy lakatlan szigeten rekednek. Ahogy azt a tinédzseréveikben az emberek teszik, szexuálisan kísérletezni kezdenek egymással. A Kék lagúna, valamint a Stacpoole eredeti könyvén alapuló négy másik film is a fiatalkori önfelfedezésről és az első szerelemről szóló filmként lett beharangozva.

Randal Kleiser, a Grease (1978) rendezője a szexualitásról szóló filmjéhez a 18 éves Christopher Atkinst és a megdöbbentően kiskorú Brooke Shieldset választotta. 

A film forgatása idején Shields még csak 14 éves volt. A film nagy részében Emmeline (Shields) és Richard (Atkins) meztelenül szerepel, több szexjelenetet, valamint egy maszturbációs jelenetet is bemutat. Mindezek a pikáns pillanatok indokolttá tették a 18-as karikát, amit a rendező hangosan ellenzett.

Magyarországon feliratosan 1981. december 10-én mutatták be a mozikban, szinkronos változattal 1987. július 25-én az MTV 1-es csatornán vetítették le a televízióban.

A sebhelyesarcú

Oliver Stone forgatókönyve alapján Brian De Palma rendezte ezt a kultfilmet, amely Armitage Trail 1929-es azonos című regénye alapján készült.

A történet dióhéjban: 1980-ban Miamiban egy elszánt kubai bevándorló, Tony Montana (Al Pacino) átveszi egy drogkartell irányítását, majd elragadja a hataloméhség, és a vesztébe kergeti.

Hogy miért lett 80-as évekbeli kultfilm belőle? Tobzódik a 80-as évekbeli túlzásokban: rengeteg pénz, fényűző kúria háziállatként kezelt tigrissel, nevetséges öltönyök, orrpúderezés lépten-nyomon, brutalitás. A színek és a zene csodálatosan keretezi a sztorit. A sebhelyesarcút ellentmondásosnak és sértőnek titulálták 1983-as megjelenésekor. 

A kubai bevándorlóból kegyetlen és nagy hatalmú maffiavezérré váló karakter a világ leghíresebb gengszterére, Al Caponéra épít, a nevében legalábbis biztosan: Caponénak is sebhelyek csúfították el az arcát, és scarface volt a gúnyneve
A kubai bevándorlóból kegyetlen és nagy hatalmú maffiavezérré váló karakter a világ leghíresebb gengszterére, Al Caponéra épít, a nevében legalábbis biztosan: Caponénak is sebhelyek csúfították el az arcát, és scarface volt a gúnyneve

Karate kölyök 1–2–3.

Miyagi, a harcművészetek idős mestere (Pat Morita) a karate legöregebb, legjobb és leghíresebb oktatója. Egyetlen szívfájdalma, hogy eddig nem talált olyan utódot, akinek átadhatná a tudását. Amikor összebarátkozik a szerény és félénk Daniellel (Ralph Macchio), rájön: a fiú nemcsak a karate fogásainak, hanem a harcművészetek egész filozófiájának elsajátítására is alkalmas, így méltó lehet arra, hogy az örökébe lépjen. (A Netflix kínálatában a régi Karate Kid-trilógia mellett a 2010-es, Jaden Smith és Jackie Chan nevével fémjelzett remake, valamint a Cobra Kai spin off sorozat is megtekinthető.)

A karate kölyökről is számos triviát találunk az interneten, dolgokat, amiket nem feltétlenül tudtunk a szereplőkről, a forgatás körülményeiről. Ilyen például a főszereplő kamasz valódi életkora. Kevesen tudják, de a Daniel LaRussot játszó Ralph Macchio 22 éves volt a forgatás alatt.

Mad Max 1–2.

A Mad Max egy 1979-es ausztrál disztópikus akciófilm George Miller rendezésében és Mel Gibson főszereplésével. A film a legtöbb bevételt hozó ausztrál film lett, évtizedekig tartotta a legtöbb bevételt hozó film Guinness-rekordját, és a filmnek tulajdonítják, hogy megnyitotta a világpiacot az ausztrál új hullámos filmek előtt.

Új-Zéland és Svédország betiltotta az eredeti filmet, előbbi azon jelenet miatt, amelyben Goose-t élve elégetik a járművében. Ez egy valódi bandával történt incidenst dolgozott fel, ami nem sokkal a film bemutatása előtt történt. Később, 1983-ban, a folytatás sikere után Új-Zélandon 18-as karikával mutatták be. A svédországi tiltást 2005-ben oldották fel.

A popkultúra legeslegnagyobb hőseinek egyike: Mad Max (Mel Gibson)
A popkultúra legeslegnagyobb hőseinek egyike: Mad Max (Mel Gibson)Sunset Boulevard / Getty Images Hungary

A Mad Max 2-t az Empire magazin beválasztotta minden idők 500 legjobb filmje közé. Hasonlóképpen a The New York Times is felvette a filmet a Minden idők legjobb 1000 filmje listájára. Mad Max karakterét pedig a popkultúra legmenőbb hősei között tartják számon.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra