Bejelentést tett a NASA: ennyi időd lenne felkészülni, ha egy pusztító napvihar elérné a Földet

GettyImages-835810766

Az amerikai űrkutatási hivatal egy új, mesterséges intelligencián alapuló rendszert fejlesztett annak előrejelzésére, hogy a pusztító események mikor érhetik el a Földet.

1859-ben a Carrington-eseményként ismert hatalmas geomágneses szupervihar erős sarki fény kíséretében érkezett meg a Földre, miközben több távíróállomáson is tüzet okozott. Ha egy ilyen esemény a mai világban történne, annak katasztrofális következményei lennének. A NASA ezért is fejlesztette ki mesterségesintelligencia-rendszerét, amely képes „megjósolni” a napviharok közeledtét.

Mennyi időnk lenne felkészülni egy napviharra?

Hogy pontosan mi történne, ha egy hatalmas napvihar elérné a Földet, azt nehéz közelebbről meghatározni, a szakemberek mindenesetre úgy vélik, hogy órákra kiüthetné az áramellátást és az internetet, globális kommunikációs zavarokat okozna, és megnövelné a sugárzást az északi és a déli pólus környékén, ami valószínűleg arra kényszerítené a légitársaságokat, hogy átirányítsák a járatokat.

Bár a NASA rendszere a létező legmodernebb technológiát használja a napviharok előrejelzésére, az űrhivatal azt közölte, hogy a kritikus eseményre

mindössze 30 perccel előtte tudnák felhívni a figyelmet.

Ez azonban nem biztos, hogy elegendő idő lenne ahhoz, hogy a világ felkészüljön a teljes sötétségre.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek