Mire koccintott Jelcin és Erzsébet királynő? – A 20. század nagy találkozásai képekben

GettyImages-835271766
Olvasási idő kb. 4 perc

A kissé megfakult színű és felpenderedett szélű családi retró fotókat is imádjuk újra és újra végignézi, pedig a nagypapát a nagymama mellett gyakran láttuk élőben is. Így aztán nem csoda, ha az együtt ritkán látható történelmi jelentőségű személyiségek rendhagyó találkozásának képe évtizedek múltával is felkelti érdeklődésünket. Ezekből válogattunk.

Régen a törifelvételiken előszeretettel feltett kérdések ma már inkább csak kvízekben fordulnak elő: talákozhatott-e Liszt Ferenc Mahátma Gándhival vagy Kossuth Lajos Bartók Bélával? Jelentem, igen. De még ha valóban létre is jöttek ezek a matematikailag nem lehetetlen találkozások, felvétel nem készült róluk. Gina Lollobrigida és Marilyn Monroe vagy Fidel Castro közös pillanatairól azonban igen, ahogy II. János Pál Pápa Diana hercegnővel vagy Yasser Arafattal történő találkozásairól is. Ezekből a ritkán látható felvételcsemegékből most csokorba is gyűjtöttük néhányat.

Válogatásunkban 12 archív fotó porolja le emlékezetünket a 20. század második felének emlékezetes találkozásaival kapcsolatban. 

Dívák és csúcshatalmak nagy találkozása

Felidézhetjük belőlük, ahogy New Yorkban az 1955-ös Hétévi vágyakozás című amerikai romantikus vígjáték forgatásán sor került Marilyn Monroe és Gina Lollobrigida találkozójára. Az amerikai díva ugyan főszerephez jutott a filmben, a benne nyújtott alakításával mégsem sikerült díjra váltania jelölését, míg a férfi főszereplő, Tom Ewell Golden Globe-díjat kapott 1956-ban játékáért.

1961-ben Bécs adott otthont J. F. Kennedy és Nyikita Hruscsov 25 millió schillingből megszervezett "jégtörő" találkozójára. A jégpáncél azonban nem olvadt a várakozásoknak megfelelően: ahogyan a  rakétatelepítés kérdése nem oldódott meg, úgy nem jutottak dűlőre Nyugat-Berlin ügyében sem, és a két szuperhatalom viszonya sem rendeződött. Hruscsov a képek tanulsága szerint Pekingben sokkal jobban érezte magát és Mao Ce-tunggal, a Kínai Népköztársaság teljhatalmú vezetőjével a közös hangot is jobban megtalálták 1958-as találkozójukon.

Nem szövődtek életre szóló barátságok

Elvis Presley-nek ugyan sikerült kiprovokálnia egy találkozást Nixon elnökkel, nem szövődött különösebb barátság közöttük. Az 1970-es évek elején nem ez volt az egyetlen példa arra, hogy a könnyedebb műfaj sztárjai ismertségükkel elérjék, hogy világhatalmi vezetők fogadják őket. Gina Lollobrigidának is sikerült meglágyítani ez ügyben Fidel Castro szívét, legalábbis egy közös interjú erejéig. Természetesen a találgatások arról, hogy még mennyire sikerült a szexszimbólumnak és a híresen macho diktátornak egymás szívét lágyítgatni, szinte máig tartanak. Az igazság inkább csak az, hogy túl sok tévét néztünk...

A galéria első képére kattintva elindul a válogatás, amely alatt a cikk folytatódik.

Az 1989-es év nagy találkozásokat hozott

A számunkra oly emlékezetes és kifejezetten fordulatos 1989 szintén komoly találkozásokat hozott a világtörténelem és a politika naptárában: a szovjet elnök, Mihail Gorbacsov Lollobrigida nyomdokaiba lépve találkozott Fidel Castróval, de a román pártvezető Ceaușescuval és az idősebbik, elnökségét töltő George Bushsal is. Ezt az utóbbi, decemberben, Máltán tartott történelmi egyeztetést a szovjet pártfőtitkár és az Amerikai Egyesült Államok elnöke között a világsajtó a hidegháború lezárásának címkézte. 

Ha kíváncsi vagy még bizarr részletekre a 20. nagy politikusaival és különös életükkel kapcsolatban, ezt a korábbi írásunkat is ajánljuk figyelmedbe.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek