Ezzel a trükkel tudod a legegyszerűbben megmérni a mogyoróvajat (és az összes ragacsos alapanyagot)

Ha az ember mogyoróvajas kekszet készít, esetleg egy jó kis szójaszószos-csilis mártogatóst dob össze és szereti pontosan betartani a receptekben megadott mennyiségeket, akkor ismeri azt az érzést, amikor a kis mérőkanálból a kulimász felét egy másik kisebb kanállal, aztán egy kisebb késsel, majd esetleg kisollóval, tűvel, magasnyomású mosóval kell kivakarászni. Ennek most vége, itt egy jó trükk a mérőpoharakban és kanalakban maradt ragacsos összetevők ellen.

A méz, a mogyoróvaj, az avokádókrém és a tahini mind egészséges hozzávalók, csak éppen eléggé szeretnek a kanálban maradni. Ha a hozzávaló alkalmas a melegítésre, olvasztásra, azzal egy kicsit javíthatunk a helyzeten, de a TheKitchn ennél gyorsabb és okosabb módszert is talált, ami ráadásul valóban hatékonyan működik. 

Ahogy egy korábbi tesztünkből kiderült: itthon is kapható igazán finom mogyoróvaj, aminek sokkal inkább a mogyoróhoz, mint a vajhoz van köze. Rengeteg mogyoróból készül, az alapanyagot a gyártás során megpörkölik, masszává őrlik, majd esetleg olajjal, cukorral és sóval keverik össze. Akármit is tesznek bele, éppolyan ragacsos és sűrű lesz, mint a csokis mogyorókrémek, de az igazán spártai háziasszonyokat és háziembereket(?) ez mostantól nem állíthatja meg és nem kényszerítheti arra, hogy hosszú perceket szánjanak az életükből a hozzávaló adagolóból való kivarázsolására.

A mogyoróvaj mértékkel fogyasztva egészséges, fehérjetartalma jelentős, így semmi okunk rá, hogy kihagyjuk a kekszekből, krémekből és smoothie-kból. Már mutatjuk is, hogyan érdemes az ételekhez adagolnod. 

Ezen az adagon már nem nagyon van mit mérni.
Ezen az adagon már nem nagyon van mit mérni.marcduf / Getty Images Hungary

Használat előtt  egyszerűen permetezd be a mérőpoharat kevés olajjal vagy főzőspray-vel Ezután öntsd bele a hozzávalót, és amikor kiöntöd, akkor jön a varázslat: egyenesen kicsúszik majd a pohárkából vagy a konyhai mérleg tányérjából az a mennyiség, amennyit épp lemértél. Ez a trükk persze olyan hozzávalók esetén is bevethető, mint a méz vagy éppen a kukoricaszirup és bármilyen püré.

És ha már trükkök: a konyhai főzőspray egyéb okos dolgokra is alkalmas. Ha a sajtreszelőt használat előtt lefújod vele, sokkal könnyebb lesz a tisztítása, és ha a műanyag edényekre permetezed használat előtt, megakadályozza az iszonyatos elszíneződéseket. Ráadásul segít eltávolítani az árcímkéket, matricákat bármilyen felületről a lakásban. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra