A legfurcsább ötletek, amikkel valaki milliomos lett

GettyImages-1387035226

Azt hiszed, csak rendkívül hasznos, világmegváltó ötletekkel lehet valaki multimilliomos? Hatalmasat tévedsz! Összegyűjtöttük a legfurcsább találmányokat és egyéb módokat, ahogyan fantáziadús és/vagy jókor jó helyen lévő emberek megcsinálták a szerencséjüket, és mesés vagyont hoztak össze maguknak.

Dollármilliókat értek a macskás mémek

A milliókat érő macskák mém
A milliókat érő macskák mémCan I Has Cheezburger?

Az aranyos cicákat (majdnem) mindenki szereti, a világhálón pedig különösen nagy kultuszt élveznek a különböző vicces macskák képek és mémek. Ennek köszönheti a szerencséjét egy Hawaiin élő szoftverfejlesztő mérnök, Eric Nakagawa, aki egy unalmas irodai napon arra kérte az egyik barátját, küldjön neki valami vicceset, hadd dobja fel a napját. A segítőkész jóbarát egy kedves képet küldött Nakagawának, melyen egy éhesnek tűnő macska és a (nyelvtanilag szándékosan hibás) „I can has a cheezburger?” („Kaphatok egy sajtburgert?”) felirat látható. A mérnöknek annyira megtetszett a vicces kép, hogy saját weboldalt hozott létre, ahová folyamatosan újabb és újabb macskás mémeket pakolt fel. Az oldal végül annyira népszerű lett, hogy megalkotója néhány évvel később, 2007-ben 2 millió dollárért (mai árfolyamon kb. 3 millió dollár, vagyis kb. 1 milliárd forintért) adott túl rajta.

Papírhulladékból lett milliárdos a kínai üzletasszony

A kínai Csang Jin 1996-ban 28 évesen, saját megtakarított pénzéből származó mindössze 3800 dolláros kezdőtőkével indította el kisvállalkozását, melyben papírhulladékot értékesített újra. A furcsának tűnő ötlet akkor fogalmazódott meg a fejében, amikor rájött, külföldön mennyivel jobb minőségű a papír, mint Kínában, ezért a kínai cégek szívesen vásárolnának fel az Egyesült Államokból és Japánból származó importált papírhulladékot, melyet újrahasznosítva különböző célokra felhasználhatnak. A Kilenc Sárkány Papírvállalat hamar növekedésnek indult, néhány évvel később már valóságos konglomerátumként üzemelt; napjainkban a vállalat 5 milliárd dollárt ér, és 5300 embernek ad munkát. Csang Jin vagyona a becslések szerint 1,8 milliárd dollárra, vagyis nagyjából 600 milliárd forintra rúg.

A kínai papírhulladék-császárnőként emlegetett Csang Jin
A kínai papírhulladék-császárnőként emlegetett Csang JinChina Daily

Egy doménnév is vagyont érhet

Az amerikai Chris Clark valószínűleg nem gondolta, mennyire kiváló döntést hozott, amikor 1994-ben, az internet korai időszakában mindössze évi 20 dollárért cserébe lefoglalta magának a Pizza.com doménnév tulajdonjogát. A világháló gyors és masszív terjedésével aztán egyre nagyobb divatba jöttek a pizzériák és a pizzarendelős weboldalak, így végül 14 év elteltével Clark úgy döntött, megválik a kapósnak tűnő doménnévtől. Árverésre bocsátotta a Pizza.com használati jogát, melyért a győztes licitáló nem kevesebbet, mint 2,6 millió dollárt (mai árfolyamon 3,6 millió dollár, nagyjából 1,2 milliárd forint) fizetett neki.

Egy férfi mások titkaival lett milliomossá

A Washingtonban élő Frank Warren 2005-ben rukkolt elő egy furcsának tűnő ötlettel: egy helyi újságban felhívást tett közzé, miszerint bárki elküldheti számára képeslapra felírva, teljesen névtelenül a legbelsőbb, legféltettebb titkait, melyeket így a legkönnyebb kiadni magunkból. A felhívás nem várt sikert eredményezett, több ezer anonim képeslap érkezett Warren címére, melyeken felbuzdulva a férfi internetes blogot indított PostSecret néven, ahová már online küldhették be titkaikat az emberek a világ minden részéről; a blog indulása óta több mint 700 millió kattintást regisztrált, később pedig már okostelefonos alkalmazás formájában is elérhetővé vált. Mondani sem kell, Warren a blognak és az appnak köszönhetően igencsak gazdag emberré lett.

Frank Warren mások titkaival lett milliomos
Frank Warren mások titkaival lett milliomosGlobal News Canada

Kutyáknak készített napszemüveg a siker titka

A programozóként dolgozó Roni Di Lullo 1997-ben egy különösen napfényes kora estén sétálni vitte border collie-ját, Midknightot a parkba, amikor arra lett figyelmes, hogy a kutya kényelmetlenül hunyorog, annyira zavarja őt a szemébe tűző nap. A hölgyben ekkor fogalmazódott meg a nagy ötlet: miért csak az emberek szemét védjük napszemüveggel, a kutyáknak is kijárna a hasonló biztonság. Néhány évvel később megalapította Doggles névre keresztelt vállalkozását, mely különleges, szalag segítségével a kutyák fejére csatolható napszemüvegeket készít és forgalmaz – a furcsának tűnő ötlet jelenleg évi 3 millió dollárral gyarapítja Di Lullo pénztárcáját.

Roni Di Lullo kutyáknak készít napszemüveget
Roni Di Lullo kutyáknak készít napszemüvegetEnterpreneur.com

Rusnya álfogsorral is meg lehet gazdagodni

Hazamész a munkából vagy az iskolából, belépsz az ajtón, rámosolyogsz szüleidre vagy a párodra, családodra, akik hirtelen sokkot kapnak a szádból előbukkanó csálé, hiányos, sárga, retkes fogazat láttán. A hasonló, kissé alpári tréfák népszerűbbek, mint gondolnád, ezt bizonyítja az illinois-i illetőségű Jonah White sikere, aki 1994-ben szülei garázsában indította útjára Billy-Bob Teeth nevű vállalkozását, mely ronda műanyag álfogsorokat készít vicces kedvű kuncsaftok részére. A kezdeti nehézségek után a cég hatalmas fellendülésnek indult, négy évvel az alapítás után már évi 2 millió dollárt jövedelmezett gazdájának; még jobban feldobta az üzletet, amikor sztárok, például Miley Cyrus is viselni kezdték a mókás álfogsorokat egy-egy fotón vagy médiaszereplés alkalmával. A Billy-Bob Teeth a világ több mint 150 országába importál vicces fogazatokat, és alapítása óta mintegy 50 millió dollárt (kb. 17 milliárd forintot) hozott a konyhára.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra