Több ezer eurós élelmiszert termelnek ebben a budapesti pincében: megmutatjuk

Egy több millió forintot érő élelmiszert is termesztenek a Lehel tér mellett, egy pincében. Tucatnyi éttermet látnak el az itt nevelt növényekből. Fenti videónkban utánajártunk, hogy miként lehetséges ez.

A városi farmot egy pince rejti, melyben egykor nyomda működött. Budapest-szerte több hasonlót is találunk, most videónk segítségével te is bepillantást nyerhetsz az élő fűszereket nevelő háztáji gazdaságba, a tulajdonos, Szűcs Endre mesél arról, pontosan miként teremnek meg a föld alatt, áram és víz segítségével a növények. 

Ezreket látnak el naponta mikrozölddel a bedrock.farmon
Ezreket látnak el naponta mikrozölddel a bedrock.farmonDívány

Több mint százféle növény terem a farmon

 Retket, borsót, kaprot és különlegesebb mikrozöldeket, többek között thai bazsalikomot és sarkantyúkát is növesztenek a hidroponikus keringető rendszerrel ellátott polcsorokon, hetente kétszer szüretelik a hajtásokat. Tucatnyi budapesti étterem számára teremnek a bedrock.farm fűszerei, tartalmas, télen-nyáron elérhető ízvilágot biztosítva számukra.  Endre és tulajdonostársa, dr. Balázs Bence még a Covid alatt vágott bele a mikrozöldtermesztésbe. Városszerte egyre több kertet nyitnak, és hamarosan az utcáról is betérhetünk egy-egy doboz zöldségért hozzájuk, jelenleg leginkább éttermeket szolgálnak ki, lokálisan. A kertekben a környékbeli éttermek számára, a séfek igényeinek megfelelő növényeket termesztenek, afféle háztáji gazdaságként. Vannak, akik díszítésre használják a mikrozöldeket, vannak, akik fűszereznek velük. Az apró hajtások igazán látványosak, ennél már csak illatuk és ízük megdöbbentőbb, ugyanis a kifejlett növényhez képest sokkal koncentráltabb mindkettő.

Áramból és vízből növényt termesztenek

A mikrozöld a növények kisgyermekkora. A magból először csíra lesz, mely a fény hatására növekedni kezd, azonban itt a föld alatti kertben nem engedik neki, hogy kifejlett növény legyen. Ennek nem pusztán az az oka, hogy jóval időigényesebb lenne, de így a növény mikroelemei is megmaradnak, hiszen nem kell felhasználnia őket a fejlődése későbbi szakaszain. Az íze érezhetően teltebb, ezért akár pár gramm vagy még annyi sem kell egy vacsora megfűszerezéséhez. mindehhez pedig a magokon kívül csak áram és víz, illetve némi tápanyag kell, a rendszer szinte önműködőnek tűnik. 

3 nap alatt vitaminbomba, ez neked is menni fog3 nap alatt vitaminbomba, ez neked is menni fog

Az őszi, téli hónapokban jó vitaminforrás a sok különféle csíra. Megmutatjuk, mennyire egészséges, és milyen egyszerűen csíráztathatsz te is otthon.

Tovább olvasom

Ezen a 63 négyzetméteren egy teljes lakóparknyi ember összes vacsoráját meg tudjuk fűszerezni. Ebben az évben eddig több mint 700 ezer tányérnyi ételre termett nálunk fűszer

– avat be Szűcs Endre. 

A világ egyik legdrágább fűszere is megterem a Lehel téren
A világ egyik legdrágább fűszere is megterem a Lehel térenDívány

Különleges ízek nem csak különleges alkalmakra

A retek, a borsó vagy a póréhagyma mindannyiunk számára ismerős íze köszön vissza a hajtásokban, azonban sokkal különlegesebb növények is megteremnek itt: többféle bazsalikom, keleti fűszer- és gyógynövények. Némelyik olcsón beszerezhető, és otthon is egyszerűen termeszthető, de akad olyan is, amelynek a piaci ára több ezer euró kilónként. Hogy melyek ezek, arról videónkból többet is megtudhatsz. 

Így lásd el az egész családod olcsón és egyszerűen zöldséggel jövőreÍgy lásd el az egész családod olcsón és egyszerűen zöldséggel jövőre

Akár 100 kiló paradicsom is megterem évente ezzel a módszerrel otthonunkban.

Tovább olvasom
A csontritkulás megelőzésében is segít a zöldség, amely minden otthonban megtalálhatóA csontritkulás megelőzésében is segít a zöldség, amely minden otthonban megtalálható

Ez a zöldség tényleg ott van minden kamrában, és te sem tudtad, milyen jó hatásokban bővelkedik!

Tovább olvasom

A világ legdrágább élelmiszeréről is írtunk már, mely ráadásul itthon is megterem. Ha kíváncsi vagy, miként fogyasztják, olvass tovább!

Sok van belőle itthon, a világ legdrágább növénye, mégsem esszük megSok van belőle itthon, a világ legdrágább növénye, mégsem esszük meg

Nyugaton ezer eurót is kifizetnek érte, itthon ez az egészséges növény sokszor a komposztban végzi.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek