Egyre inkább ilyen etikus módon kérik meg szerelmük kezét a férfiak

GettyImages-121330976

Már Magyarországon is elérhetők azok a laboratóriumi körülmények között növesztett drágakövek, melyek a világsztárok körében igen népszerűek. Közülük egyre többen viselnek már mesterséges gyémántot, amely garantáltan etikus és fenntartható alternatívája a föld mélyéről származó drágaköveknek. Leonardo DiCaprio – a Véres gyémánt című film sztárja – pedig be is fektetett egy mesterséges gyémántokat gyártó cégbe.

A nemzetközi ékszerpiacon már évek óta tapasztalható, hogy a vásárlók előnyben részesítik az etikus forrásból származó drágaköveket. A hazai márka megalkotója szerint ennek egyebek között az az oka, hogy a szintetikus gyémántok eredete garantált, a bányászott gyémánttal ellentétben mindenképpen etikusabb és olcsóbb terméknek számít.

Ettől lesz véres a gyémánt

A gyémánt sokkal több annál, mint egy divatos ékszer. Ez a legjelentősebb drágakő, ami felfedezése óta státuszszimbólumnak számít világszerte. A gyémántokhoz felszíni vagy föld alatti bányászattal lehet hozzájutni. A legismertebb és legjelentősebb gyémántlelőhelyek Brazíliában, valamint Afrikában vannak. A Föld harmadik legnagyobb kontinensének országaiban gyakori jelenség, hogy a gyémántlelőhelyeket felkelő csoportosulások veszik birtokba, és a kitermelt kövek eladásából származó jövedelemből saját polgárháborús tevékenységeiket finanszírozzák.

A természetes gyémánttal ellentétben a mesterséges gyémánt eredete mindenképpen garantált
A természetes gyémánttal ellentétben a mesterséges gyémánt eredete mindenképpen garantáltJeffrey Coolidge / Getty Images Hungary

Az így eladott gyémántokat nevezik véres gyémántoknak. Ezt a kifejezést az ENSZ szervezetei kezdték el használni a kilencvenes évek elején, majd Leonardo DiCaprio 2006-os filmjének köszönhetően kapott világszerte egyre nagyobb figyelmet. A Véres gyémánt című film moziba kerülését követően a gyémántkereskedők attól tartottak, hogy csökken majd az ékszerek iránti kereslet. A mozivásznon látottakat ellensúlyozva azonnal ellenkampányt indítottak, amelyben olyan nagy sztárok népszerűsítették a gyémántot, mint Beyonce vagy Jennifer Lopez.

A Leonardo DiCaprio főszereplésével készült Véres gyémánt című film felforgatta a gyémántpiacot
A Leonardo DiCaprio főszereplésével készült Véres gyémánt című film felforgatta a gyémántpiacotLester Cohen / Getty Images Hungary

A különbség szemmel láthatatlan, pénzben azonban jól kifejezhető

„A laboratóriumban készült gyémántok magját is természetes gyémánt adja – mondja Feil Róbert ékszerész, az ARTIDIA mesterséges gyémántmárka tulajdonosa –, de előállításukhoz nem kell megbolygatni a természetet, hiszen ezek a drágakövek fejlett technológiával, laboratóriumi körülmények között születnek.

Sem szabad szemmel, sem mikroszkóppal nem lehet megkülönböztetni őket a bányászott gyémántoktól, az áruk azonban nagyjából a fele a természetes drágaköveknek.”

Feil Róbert gyermekkora óta érdeklődik az ékszerszakma iránt, melynek rejtelmeit az édesapja révén sajátította el. 2021-ben elsőként vágott bele hazánkban a jövőbe mutató világszenzáció, a mesterséges gyémánttal készült ékszerek készítésébe és forgalmazásába. Az ARTIDIA márkanév angol szavak ihletéséből – artificial – mesterséges, diamond – gyémánt – jött létre.

A márkát egyre többen ismerik idehaza is. Feil Róbert úgy fogalmaz: sokan tudnak már róla, de még mindig nem elegen. Ezt bizonyítja, hogy tavaly negyedévről negyedévre megduplázták a mesterséges gyémántok eladását, és már idén több ügyfél kereste meg őket, mint egy évvel korábban.

A mesterséges gyémánt egyre népszerűbb idehaza is
A mesterséges gyémánt egyre népszerűbb idehaza isImage Source / Getty Images Hungary

Főként lánykérésre készülő férfiak érdeklődnek a laboratóriumi körülmények között előállított gyémántok iránt, így a legtöbb kő jelenleg eljegyzési gyűrűket díszít, de került már fülbevalóba és karikagyűrűbe is. 

„A teljes gyémántékszerpiacot nézve Magyarországon a mesterséges gyémántok 15 százalékot képviselnek jelenleg. A külföldi statisztikák bizakodásra adnak okot, hiszen más országokban már meghaladta az 50 százalékot az eladás” – mondja Feil Róbert, hozzátéve: a természetes gyémánthoz képest legalább 50 százalékkal kedvezőbb az ára a mesterséges gyémántnak. Vagyis egy magas felső kategóriás minőségű egykarátos gyémántgyűrűnek természetes gyémánttal 5–5,5 millió forint az ára, míg mesterséges gyémánttal 2–2,5 millió forintba kerülne.

A hírességeket is rabul ejtette már a mesterséges alternatíva

Penélope Cruz és Nikki Reed nemcsak hogy szívesen hordanak mesterséges gyémántot, de saját ékszercsaládot is létrehoztak belőle. Emma Watson, Zendaya, Laura Dern, Zoë Kravitz, Meghan Markle és Karlie Kloss szintén viselt már laboratóriumban növesztett gyémántokat a vörös szőnyegen. Lady Gaga pedig a Csillag születik premierjén jelent meg mesterséges gyémántból készült fülbevalóval. 

Penélope Cruz nemcsak viseli, hanem szívesen népszerűsíti is a mesterséges gyémántból készült ékszereket – Corbis / Getty Images Hungary
Penélope Cruz nemcsak viseli, hanem szívesen népszerűsíti is a mesterséges gyémántból készült ékszereket – Corbis / Getty Images HungaryStephane Cardinale 

Van olyan híresség, aki még ennél is továbbment. Leonardo DiCaprio, aki évtizedek óta a környezetvédelem szószólója és a 2006-os Véres gyémánt című film sztárja, néhány évvel ezelőtt befektetett egy mesterséges gyémántokat gyártó cégbe.

A magyar sztárok is viselhetnek mesterséges gyémántot, ha szeretnének. Még nem tudni, ki lesz az a magyar híresség, akinek mesterséges gyémántból készült eljegyzési gyűrűvel kérik meg a kezét.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra