Nyolc napi szokás a memória javítására – a sötétben való öltözködéstől a bevásárlólista elénekléséig

GettyImages-1500285927
Olvasási idő kb. 5 perc

Veled is előfordult már, hogy bementél egy szobába, és elfelejtetted, hogy miért mentél oda, vagy hogy a nagybevásárlás után a hűtőszekrényben találtad a kocsikulcsot? A feledékenység nagyon sok bosszúságot okozhat, de elkerülhető, ha néhány hétköznapi tevékenységünk szokássá válik.

Mindannyiunknak vannak időnként memóriazavarai, de még ha a legtöbb esetben ez nem is jelenti azt, hogy bármi komoly bajunk lenne, frusztráló lehet. Mivel a memóriavesztés a demencia kulcsfontosságú korai mutatója, semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni a jelenséget.

Kössük össze a kellemest a hasznossal

A többfeladatos munkavégzés, a közösségi média, az értesítések, az idegi degeneráció, bizonyos gyógyszerek és a túlzott alkoholfogyasztás is károsíthatja a memóriánkat. A memória jó formában tartása nemcsak a demencia kockázatának csökkentésére szolgál, hanem segít megelőzni a mentális hanyatlást az életkor előrehaladtával.

Nem felejtjük el a memóriajavító gyakorlatokat, ha összekötjük azokat a napi rutinfeladatainkkal
Nem felejtjük el a memóriajavító gyakorlatokat, ha összekötjük azokat a napi rutinfeladatainkkalKathrin Ziegler / Getty Images Hungary

Az orvosok szerint sokat tehetünk emlékezőképességünk élesítése érdekében, ha mindennap elvégzünk néhányat az általuk javasolt tevékenységekből. A legegyszerűbb módja, hogy ne feledkezzünk meg ezekről a gyakorlatokról, ha ezeket a memóriajavító feladatokat összekötjük valamilyen más, naponta elvégzett szokásunkkal, például a fogmosással.

Ezt tedd, hogy jobb legyen a memóriád

Élj a jelenben, és számolj! – bármit is csinálunk, álljunk meg egy pillanatra, nézzünk szét magunk körül, és nevezzünk meg öt dolgot, amit látunk. Ezek közül négy legyen olyan, amit megérinthetünk, három, amit hallunk, kettő, amit megszagolhatunk és egy, amit megízlelhetünk. Az aktív tudatosság összpontosítja figyelmünket és a memóriánkat. 

Az öt érzékszerv bevonása koncentrációra késztet bennünket, lelassít, és lehetővé teszi a körülöttünk lévő világ mélyebb feldolgozását az elménkben, ami javítja a memóriát.

Játssz a szavakkal! – Az elménk pallérozására másik kiváló feladat a keresztrejtvényfejtés. Már az is elég, ha mindennap hat alkalommal megpróbálunk kitalálni egy ötbetűs szót, hiszen ez is éppen elég kihívást jelent, és jelentős koncentrációt igényel, főleg akkor, ha semmilyen segédeszközt nem használunk fel a feladat megoldásához. 

A York Egyetem új tanulmánya szerint a digitális kirakós játékokkal játszó időseknek ugyanolyan a memóriaképességük, mint a húszas éveikben járó fiataloknak.

Öltözz sötétben! – Elménk hanyatlásának megállításában nagy segítségünkre lehet az is, ha csukott szemmel vagy sötétben öltözünk fel. Ha ugyanis egy rutinfeladatot nem a megszokott, új módon végzünk el, sokkal nagyobb koncentrációt és hosszú távú memóriát igényel.

Ha sötétben öltözünk fel, megtörjük a napi rutint, és munkára késztetjük az agyunkat
Ha sötétben öltözünk fel, megtörjük a napi rutint, és munkára késztetjük az agyunkatNebasin / Getty Images Hungary

Énekelj bevásárlás közben! – Ahelyett, hogy felírnád a bevásárlólistát, próbálj ki egy új, memóriajavító trükköt. Énekeld el a listát egy fülbemászó dallamra, vagy alkoss képet a fejedben a megvásárolni kívánt termékekről. Például képzelj el egy gördeszkázó tonhalkonzervet egy brokkolifákkal körülvett ketchuptavon.

Szeress! – A szexuális együttlétek nemcsak a stresszt csökkentésére, a hangulatjavításra és a pulzusszám növelésére kiválók, hanem az elmédet is támogatja. A szeretkezés felszabadítja azokat a boldogsághormonokat, amelyek javítják az immunrendszert, valamint a szív- és érrendszeri funkciókat, támogatva a kognitív és érzelmi képességeink működését, beleértve a memóriánkat is.

Szundikálj! – Nem csupán a pihentető éjszakai alvás, hanem a napközbeni szunyókálás is segít megszilárdítani az emléknyomokat. Az alvás rendkívül fontos a memória szempontjából, hiszen közben az agy az olyan kórokozóktól is megszabadul, amelyek Alzheimer-kórt okozhatnak.

Jegyezd meg a neveket! – Amikor először találkozunk valakivel, sokszor megesik, hogy bemutatkozáskor nem jegyezzük meg a nevét. Ám, ha kézfogás közben koncentrálunk, és később ügyelünk arra, hogy beszélgetés közben egyszer-kétszer megszólítsuk, a memóriánkat is megtornáztatjuk. Kutatások kimutatták, hogy ha hangosan kimondunk egy nevet, vagy akár csak magunknak mondjuk el, akkor hosszabb ideig emlékezünk rá.

Mozogj! – A fizikai aktivitás csodálatosan hat az agyad egészségére és a memóriára, miután segít oxigént pumpálni a sejtekhez. Ha alacsony az oxigénszintünk, lomhának, mentálisan fáradtnak és dekoncentráltnak érezzük magunkat, ami befolyásolja a memóriát. A mozgás aktiválja a nyirok- és glimfarendszert is – ezek az immunrendszer részét képezik, és segítenek eltávolítani a kórokozókat, beleértve a vírusokat, fertőzéseket, baktériumokat és salakanyagokat a szervezetből és az agyból is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek