Nagyvad támadta meg, öt hét kórházi ápolás után holnap hazaengedik

GettyImages-589429684 (2)
Olvasási idő kb. 3 perc

A többlépcsős, összetett orvosi ellátás részeként egy 10 órás műtéttel sikerült a férfi alsó lábszárából származó csontdarab beültetésével pótolni állkapocscsontja hiányzó részét, amit egy grizzly szeptember 8-án leharapott a Yellowstone Nemzeti Park közelében. A medveészlelések hazánkban is egyre gyakoribbak, Bükkalján, az Aggtelek Nemzeti Parkban és Nógrád vármegyében is kaptak már lencsevégre kószáló barna medvét.

Rudy Noorlander két társával éppen elejtett szarvasuk felkutatására indult a Yellowstone Nemzeti Parktól 90 kilométerre északra szeptember 8-án, amikor hirtelen egy grizzly tűnt elő. A közelharc előtt a férfinak a medveriasztó spray használatára nem maradt már ideje, fegyvere pedig cserben hagyta.

A támadást követően orvosi ellátása csak órákkal később kezdődött meg, amikor végre sikerült helikopterrel kórházba szállítani. Az áldozaton a 10 órás műtét előtt légcsőmetszést kellett végrehajtani, később bőrtranszplantációt és fogimplantátumot is alkalmaztak nála a sebészeti beavatkozások során. A férfi, ha nehezen is, de korlátozott beszédre képes, a továbbiakban logopédiai kezelésre szorul.

Hazánkban az eurázsiai barna medve látványa egyre gyakoribb, de a grizzly még veszélyesebb
Hazánkban az eurázsiai barna medve látványa egyre gyakoribb, de a grizzly még veszélyesebbColleen Gara / Getty Images Hungary

Ötheti kórházi ápolás után abban bíznak, holnap végre visszatérhet otthonába a férfi, akinek írásban tett nyilatkozatát fia olvasta fel a sajtótájékoztatón. Noorlander áldottnak érzi magát, hogy ilyen szerencsésen került ki a közelharcból, és szellemesen úgy fogalmazott, 

a következő fordulót ő nyeri majd a medvével szemben.

Történetének további részleteit egyelőre nem hozza nyilvánosságra, mivel abból könyvet akar írni azok számára, akiket felépülésével így motiválni tud majd.

Ugyan nem grizzly, de barna medve jelenlétével hazánkban is egyre inkább számolnunk kell. A feltehetően kárpáti eredetű csúcsragadozók észlelése különböző hazai területekről lassan megszokottá válik, a szakértők mégis óvatosságra intenek, s a veszélyhelyzetek elkerülése érdekében a felelősségteljes és megfontolt viselkedés jelentőségére hívják fel a figyelmet.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek