Ezzel az isteni, élénkítő itallal bátran kiválthatod a reggeli kávédat: még egészségesebb is

GettyImages-1093931680

A matcha tea áldásos hatásokkal bír a szervezetre nézve, támogatja az anyagcsere működését, és védi a májat is. Egy kis növényi tejjel nagyon finom, de akár kekszet és palacsintát is összedobhatsz vele, ha szereted a különleges, enyhén fanyar ízét.

A matcha tea a zöld teához hasonlóan a Camellia sinensis nemzetséghez tartozik, de termesztésében és előkészítési módjában eltér a hagyományos teától. A teanövény termesztésénél már 20-30 nappal a betakarítás előtt letakarják a hajtásokat, hogy ne érje őket közvetlen napfény, ez pedig megnöveli a zöld klorofilltermelésüket és az aminosav-tartalmukat is.

A matcha annyi koffeint tartalmazhat, mint a reggeli eszpresszó, és rengeteg egyéb egészségügyi előnye van

Korától és minőségétől függően a matcha akár több koffeint is tartalmazhat, mint egy presszókávé vagy egy csésze kávé. Koffeintartalma függhet a korától és minőségétől – adagonként akár 130 mg is lehet. Mindezeken túl antioxidánsokat és egyéb vegyületeket is tartalmaz, amelyek csökkenthetik a gyulladást és a rák kockázatát.

Nagyon érdemes legalább egy kávét kiváltani vele
Nagyon érdemes legalább egy kávét kiváltani veleRekha Garton / Getty Images Hungary

A matcha mértékletes fogyasztása egyéb egészségügyi előnyök mellett erősítheti az immunitást.

A matcha, a zöld tea porított formája Japánból hódította meg a világot, amelyet közel 1000 éve isznak a helyiek. Úgy termesztették és készítették el, hogy eltér a hagyományos zöld teától, és magasabb koffeintartalommal rendelkezik.

„A betakarítás előtti néhány hétben a teanövényeket letakarják, hogy elkerüljék a közvetlen napfényt, ami növeli a klorofilltermelést a levelekben, ami igazán sötétzöld színt ad”

– mondja Dana Ellis Hunnes, az UCLA vezető dietetikusa. A betakarítás után a leveleket finom porrá őrölik, ezzel a módszerrel olyan teát kapunk, amely nagyobb mennyiségben tartalmaz néhány jellegzetes egészségjavító vegyületet, beleértve a teanint és a koffeint. 

Mennyi koffein van a matchában?

Egy adag matcha általában fél teáskanál vagy körülbelül háromgrammnyi adag. Az adagonkénti koffeinmennyisége a matcha minőségétől és korától függően változhat – egy adag körülbelül 55–130 milligramm koffeint tartalmazhat.

Tájékoztatásul az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága azt javasolja, hogy a napi koffeinbevitelt 400 mg-on vagy az alatt tartsuk, kivéve, ha valaki várandós, szoptat, vagy épp gyermek.

Jó nekünk egyáltalán a matcha? 

Vannak, akik a matchát szuperélelmiszernek tartják, és ennek megerősítésére ma már tudományos kutatások is akadnak. Magas az antioxidáns-tartalma, ami hasznossá teszi a gyulladások csökkentésében – emeli ki dr. Adi Benito, az Eating for Your Health témakör egészségügyi főtanácsadója. Ezenkívül ezek az antioxidánsok segítenek semlegesíteni a szabad gyököket, valamint támogatják a máj és a szív egészségét is.

A szabad gyökök instabil atomok, amelyek oxidatív stresszt okoznak, miközben megpróbálnak stabilizálódni. Idővel az oxidatív stressz károsítja a szervezet sejtjeit, ami öregedéshez és betegségekhez vezet. A szabad gyökök semlegesítésével segíthet megelőzni vagy minimalizálni ezeket a hatásokat.

Nem mintha a kávéval baj lenne…Getty Images Hungary
Nem mintha a kávéval baj lenne…Getty Images HungaryLuis Alvarez

Gyulladások elleni küzdelem

Amint fentebb megjegyeztük, a matcha segíthet csökkenteni a gyulladást – de nem csak az antioxidánsai rendelkeznek gyulladásgátló tulajdonságokkal. További fontos vegyületei a fenolsav és a klorofill, de még a matchában lévő koffein is segíthet csökkenteni a gyulladásos citokinek mennyiségét a szervezetben.

A matcha fogyasztása tehát segíthet enyhíteni a gyulladással járó számos betegség és egészségügyi állapot tüneteit, beleértve a cukorbetegséget és az ízületi gyulladást.

Az immunitás erősítése

A matchában található két speciális vegyület is segíthet az immunrendszer erősítésében, így szervezeted hatékonyabban küzdhet meg a betegségekkel. Ezen vegyületek közé tartoznak a katekinek, magas antioxidáns-tartalmú fenolos vegyületek, valamint a kvercetin, egy keserű vegyület, amely sok gyümölcsben és zöldségben megtalálható. 

A matchában található katekineknek és kvercetinnek akár vírusellenes tulajdonságai is lehetnek, ami hasznossá teheti őket a Covid–19 vagy az influenza elleni küzdelemben. 

A vércukorszint szabályozása

Ha valaki cukorbetegségben szenved, vagy nagyobb az esetében a cukorbetegség kockázata, a matcha segíthet a vércukorszint kezelésében is. Pontosabban, a matchában található polifenolok lelassíthatják a szervezet glükózfelszívódását, csökkentve a vércukorszintugrás esélyét.

Mivel a matcha segít csökkenteni a vércukorszintet, a fogyásban is segíthet.

Az agy védelme

A rutin, egy flavonoid, segíthet megvédeni az agyat a neurodegeneratív betegségektől, például az Alzheimer-kórtól, de hasznosnak bizonyulhat a fókuszálás és a stresszkezelés terén is. Egy 2021-es tanulmány szerint azok, akik matchát fogyasztottak, jobban teljesítettek stressz alatt a figyelmet, a memóriát és az írást érintő teszteken, mint azok, akik tiszta koffeint fogyasztottak.

A szív egészségének támogatása

Egy 2021-es áttekintés a koffeint és a zöld teában lévő polifenolokat egyaránt az egészség javulásához és a szívgyulladás csökkentéséhez köti. A felülvizsgálat szerint a zöld tea segíthet megelőzni néhány súlyos egészségügyi állapotot, beleértve a szívelégtelenséget és a stroke-ot.

A rák megelőzése

A matchában található katekinek, polifenolok és C-vitamin segíthet megelőzni a rákos sejtek növekedését, valamint a metasztázisokat vagy a rák szervezeten keresztüli terjedését. A matcha még az emlőrák kezelésében is segíthet úgy, hogy a rákos sejteket fogékonyabbá teszi a kemoterápia hatásaira. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra