A NASA ötven éve elpusztította a marsi életet egy tudós szerint

GettyImages-10003591

1976-ban két Viking Mars-járó landolt a vörös bolygón: a német kutató szerint a marsi életet kioltották az általuk végzett tevékenységek.

Dirk Schulze-Makuch, a Berlini Műszaki Egyetem munkatársa szerint az a hetvenes években végzett kísérlet, melynek során vizet juttattak a talajba, végzetes következményekkel járt.

A Mars-járók végezte kísérlet először anyagcsere nyomát mutatta ki, de a további vizsgálat során nem találtak életre utaló jeleket. Schulze-Makuch úgy véli, hogy a víz használata volt a hiba. A feltevés abszurdnak tűnhet, a Marshoz hasonló domborzati viszonyokkal rendelkező Atacama-sivatagban ugyanakkor a sós kőzetekben élő baktériumoknak nincs szükségük esőre az élethez, sőt: túl sok víz végezne velük. 

A marsi életet megtaláltuk, aztán végeztünk vele, állítja a német kutató
A marsi életet megtaláltuk, aztán végeztünk vele, állítja a német kutatóCorbis / Getty Images Hungary

A két Viking leszállóegység életre utaló jeleket keresett, valamint a talaj és a környezet fizikai és mágneses jellemzőit vizsgálta.

A német kutató szerint rejtélyes, hogy két, ellentétes eredményt adó vizsgálatot folytattak.

Ezek során vizet adtak a talajhoz, az elmélet ugyanis az volt, ha létezik élet a Marson, a baktériumok elfogyasztják a tápanyagot, mely a vízben található, majd gázt bocsátanak ki.

„Ha feltételezzük, hogy a marsi élet úgy alkalmazkodott a környezethez, hogy hidrogén-peroxidot épített be a sejtekbe, az megmagyarázza a Viking-eredményeket. Ha a marsi sejtek hidrogén-peroxidot tartalmaztak, akkor a víztől elpusztultak, ráadásul a hidrogén-peroxid ilyen esetben reakcióba lép a környezetében lévő szerves molekulákkal, ami nagy mennyiségű szén-dioxid kibocsátását eredményezi – pontosan azt, amit a berendezés mért” – vélekedik Dirk Schulze-Makuch. A NASA mindenesetre továbbra is kitartóan kutatja az élet nyomát: úgy tűnik, nem értenek egyet a kutatóval.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra