A legtöbbet teszi a májunk egészségéért, de sokan még nem is hallottak róla

GettyImages-1289797731

Hosszú ideje tele vannak vele a drogériák és nagyáruházak polcai, mi pedig még mindig nem ismerjük eléggé ezt a remek gyógynövényt.

A máriatövis egy szilimarin nevű, komplex vegyületet tartalmaz, mely csökkenti a májszövetek károsodását és elhalását okozó anyagok negatív hatásait, elősegíti a sejtek osztódását, ezáltal hozzájárul a szerv regenerációjához. Erős antioxidáns, ami szabad gyököket megkötő hatással is bír.

A máriatövist sokféle módon felhasználják: teája hosszabb távon fogyasztható az epeműködés helyreállítására, illetve kiegészítő kezelésként májbetegség esetén. Tinktúraként, cseppek formájában is hatékony, sőt, szilimarinkivonatból gyógyszereket is készítenek, melyek bevételét az orvos rendszeres, erős gyógyszerszedés vagy alkohol okozta májkárosodás esetén is javasolhatja.

A máriatövis 5 előnye – támogatja a bőr és a csontok egészségét

A máriatövis egy természetes gyógymód, amely segíthet a májnak, a csontoknak és akár egyéb panaszokon is.

A természet patikája
A természet patikájaSilviaJansen / Getty Images Hungary

A máriatövis segíthet a bőr és a máj egészségének megőrzésében, mivel szilimarint, egy antioxidánst tartalmaz. Szilibinin is van benne, amelyről a kutatók megállapították, hogy egyes állatoknál gátolja a ráksejtek növekedését. Az embereken végzett kutatások azonban korlátozottak, ezért gyógymódként természetesen egyik fajtája sem használható. 

A gyógynövényben található elsődleges gyógyhatású vegyület tehát a szilimarin, egy erős antioxidáns, amely a máriatövis számos állítólagos egészségügyi előnyéért felelős. Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek segítenek megelőzni a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást. A sejtkárosodás megelőzésével az antioxidánsok szerepet játszhatnak a krónikus betegségek, például a szívbetegség vagy a rák megelőzésében.

Míg sokan gyógyszerként hivatkoznak a máriatövisre, annak emberi egészségre gyakorolt előnyeiről szóló kutatások nagyon korlátozottak. Tehát kiterjedtebb humán vizsgálatokra van szükség annak meghatározásához, hogy pontosan mire jó a máriatövis, és mennyi a megfelelő adag. 

Íme a máriatövis öt lehetséges előnye:

1. Támogathatja a máj egészségét

A máriatövisben található antioxidánsok segíthetnek megvédeni a májsejteket a szabad gyökök által okozott károsodástól, mondja Gary Soffer, a Yale Medicine integráló orvosa. Bár nem végeztek olyan humán vizsgálatokat, amelyek a máriatövis májra gyakorolt hatását vizsgálták volna, egy 2010-es felülvizsgálat megállapította, hogy a máriatövis segíthet csökkenteni az állatok májkárosodását. Ezen túlmenően, egy 2017-es állatkísérletek és humán vizsgálatok áttekintése megállapította, hogy a szilimarin hasznos lehet a hepatitis C vírusfertőzések kezelésében, amelyek májkárosodást és súlyos esetekben májelégtelenséget okoznak.

2. Segíthet a kettes típusú cukorbetegségben szenvedőknek

A máriatövisben lévő szilimarin segíthet a kettes típusú cukorbetegségben szenvedőknek, mivel védi a hasnyálmirigy sejtjeit, mondja Erin Holley, az Ohio Állami Egyetem Wexner Medical Center regisztrált dietetikusa. Egy 2016-os metaanalízis megállapította, hogy 200-600 milligramm szilimarin napi adagolása 45 naptól hat hónapig tartó periódusban jelentősen csökkentette az éhgyomri vércukorszintet a kettes típusú cukorbetegeknél. Ez azért fontos, mert a cukorbetegeknek egészséges szinten kell tartaniuk vércukorszintjüket. További kutatásokra van szükség a máriatövis előnyeinek meghatározásához az 1-es típusú cukorbetegségben.

Ez a gyógyszertár mindig nyitva áll
Ez a gyógyszertár mindig nyitva állCrispin la valiente / Getty Images Hungary

3. Támogathatja a csontok egészségét

„A máriatövist kísérletileg kémcsövekben és állatokon tanulmányozták, melynek során kimutatták, hogy a csontok mineralizációjának elősegítésével csökkenti az életkorral összefüggő csontvesztést”

– mondja Holley. 

A csont mineralizációja az a folyamat, amikor a szervezet ásványi anyagokat ad a csontszövethez, ami segít a csont fejlődésében és megerősítésében. Egy 2013-as állatkísérleteken alapuló áttekintés arra utalt, hogy a szilimarin fontos szerepet játszhat a csontvesztés megelőzésében.

4. Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezhet

A szilimarin mellett a máriatövis egy másik antioxidánst is tartalmaz, a szilibinint. Az állatkísérletek 2014-es áttekintése megállapította, hogy a szilibinin gátolja a daganatsejtek növekedését, különösen bőr-, prosztata-, vastagbél- és tüdőrák esetén. Soffer szerint a szilibinin daganatellenes tulajdonságai antioxidáns hatásának köszönhetők. Ezenkívül Holley azt mondja, hogy a szilimarin segít megelőzni a sejt DNS-károsodását, ami hasznos lehet a rák megelőzésében.

Mivel azonban ezt a kutatást állatokon és nem embereken végezték, nem lehet határozott következtetést levonni arra vonatkozóan, hogy a máriatövisnek biztosan vannak-e rákellenes tulajdonságai az emberekben. Az eredmények ugyan lenyűgözőek, de egyelőre nem világos, hogy a laboratóriumi körülményekre korlátozódnak-e, vagy az emberekre is igazak – figyelmeztet Soffer.

5. Támogathatja a bőr egészségét 

A szilimarin antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt Holley szerint a máriatövis jótékony hatással van a gyulladásos bőrbetegségekre, különösen a sugárzás okozta irritációval kapcsolatos bőrbetegségekre (rákkezelés). Egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy a szilimarin lokális formulája naponta egyszer öt héten keresztül segít megelőzni a sugárzás által kiváltott dermatitist vagy bőrirritációt rákos betegeknél. 

Ezenkívül egy 2012-es tanulmány kimutatta, hogy aknés embereknél hat-nyolc héten keresztül szájon át adott napi 210 milligramm szilimarin javította a pattanásos bőr tüneteit.

Összességében több magas színvonalú kutatásra (nagyobb léptékű, embereken végzett vizsgálatokra) van szükség a máriatövis hatékonyságának meghatározásához különböző állapotok esetén. Addig is, ha szeretnéd kipróbálni a növényt egészségügyi előnyei miatt, beszélj orvosoddal a lehetséges gyógyszerkölcsönhatásokról, és arról, hogy megfelelő-e számodra ez a kiegészítő.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra