Tudod a magyar városok római kori nevét?

GettyImages-1440344669

Számos településünk máig őrzi a rómaiak emlékét, miután Augustus császár a Római Birodalom egyik jelentős provinciájává tette ezt a területet. Történelemórán mindannyian megtanultuk Pannonia városainak nevét. De vajon emlékszel még, melyik városunknak mi volt a latin elnevezése?

Alba Regia, Sopianae, Arrabona – ismerősen hangzanak ezek a településnevek, hiszen számos mai városunk létezett már az ókorban is. Bár az egykori elnevezések közül több nem is hasonlít ahhoz a névhez, ahogyan ma ismerjük ezeket a településeket, beazonosításukban segítségünkre lehetnek az iskolában tanultak. Vajon kvízünkben melyik római név melyik településünket jelöli?

Minden kérdés megválaszolására 40 másodperc áll rendelkezésedre. Jelöld meg a helyes választ, vagy várd ki az idő végét, vagy kattints a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!

Az értékelésért görgess lejjebb!

Értékelés:

0–4: Biztos, hogy mindig ott voltál történelemórán? Ez most kifogott rajtad, de ne keseredj el! Volt közte tényleg nehéz kérdés.

5–7: Ezen van még mit javítani, de elhisszük, hogy csak figyelmetlen voltál. Ne kapkodj, 40 másodperc elég sok idő, használd ki nyugodtan. A biztonság kedvéért most vegyél elő egy térképet is!

8–10: Gratulálunk, szép teljesítmény! Úgy tűnik, kifejezetten rajongsz az érdekes információk iránt, és kiváló lexikai tudással rendelkezel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek