A „magyar Titanic”: a Volturno elfeledett katasztrófájában sok magyar volt az áldozatok között

GettyImages-2667554

1913 októberében, alig másfél évvel a Titanic-katasztrófa után újabb hajókatasztrófától volt hangos a világsajtó. Ezúttal a Volturno nevű gőzös járt szerencsétlenül, amelynek fedélzetén 181 magyar utazott, akik a jobb élet reményében Amerikába akartak kivándorolni.

A Volturno nevű gőzöst a holland Uranian Line társaság indította útjára. A hajó Rotterdamból indult el 1913. október másodikán 24 első osztályú és 540 fedélközi utassal, s 18 nap alatt tervezte elérni a végállomást, New Yorkot. A végzet azonban közbeszólt: a Volturno kigyulladt, és az utasok közül 136 soha nem jutott el Amerikába.

Leselejtezett, kiöregedett hajó

A Uranian Line hajói nem örvendtek jó hírnévnek Európában: több országban, köztük az Osztrák–Magyar Monarchiában is feketelistára tették a társaságot, azaz hivatalosan nem lehetett a járatokra jegyet váltani. Ennek oka az volt, hogy a társaság leselejtezett, kiöregedett hajókat vásárolt meg, és titokban, fű alatt, ügynökök segítségével értékesítette a jegyeket a szegény, ám a jobb élet reményében Európát elhagyni szándékozó bevándorlók között.

A süllyedő Volturno 1913-ban
A süllyedő Volturno 1913-banMirrorpix / Getty Images Hungary

„A Uranian-Line hajói egészen kicsinyek, öregek és rosszak, és általában a legrosszabb hajóknak tartják őket. A kivándorlók, akik ezeken a hajókon utaznak, leginkább a legszegényebb kivándorlókból kerülnek ki, oroszok, galíciaiak utaznak ezeken a hajókon, és a szegény magyar kivándorlók közül azok, akik titokban menekülnek a határon át, és jegyeiket nem Budapesten vagy Bécsben szerezték be. Engedély nélkül dolgoznak a Uranian-Line ügynökei, titokban, és az utasokat, hogy a német büntetőtörvényekbe ne ütközzenek, Németország kikerülésével Bécsen, Baselen, Franciaországon keresztül viszik Rotterdamba és onnan Amerikába” – írta a szerencsétlenség apropóján 1913-ban a Délmagyarország.

Tűz és víz között

A hajó „vegyes” rakományt szállított: a fedélzeten lévő utasokon és a legénységen kívül tűzveszélyes rakománnyal indult útnak.

A leselejtezett hajó tulajdonosa nem fordított különösebb figyelmet a tűzvédelemre, viszont mindössze 25 dollárért lehetett jegyet váltani a hajóra, ami sokak számára nagy vonzerőt jelentett.

Soha nem derült ki, mi gyulladt ki pontosan; mindenesetre 1913. október 8-án, csütörtökön reggel hat órakor tüzet jeleztek a hajó fedélzetén. Az utasok azonnal elhagyták kabinjaikat, a kapitány azonban sietett megnyugtatni őket: urai a helyzetnek, és hamarosan eloltják a tüzet. A kapitány parancsára a nőket és a gyerekeket a mentőcsónakokba kellett volna terelni, a matrózok azonban, amikor meghallották az egymást követő robbanásokat, őket félrelökve igyekeztek beszállni a mentőcsónakokba. Nem jutottak messzire: az első két mentőcsónakot elnyelte a háborgó tenger. A későbbiekben a kapitánynak revolverrel kellett megfenyegetnie a személyzetet, hogy segítsen a mentésben.

Tíz hajó próbált segíteni

Francis Inch kapitány hamarosan leadta a vészjelzést, és a közelben található hajók közül tíz (a Carmania, a La Tourainne, a Czar, a Naraganset, a Devonian, a Kronland, a Rappahannock, a Grosser Kurfürst, a Seidlitz és a Minneapolis) azonnal a helyszínre sietett. Ekkorra már teljes volt a káosz a fedélzeten: 

az utasok életét a hajón a tűzvész fenyegette, a tengeren azonban vihar tombolt, óriási, ötméteres hullámokat korbácsolva.

A hajók a tomboló vihar miatt nem tudták megközelíteni a Volturnót, a hajókon tartózkodók kendők lobogtatásával próbálták a Volturno utasaiban tartani a lelket, és mentőöveket dobáltak a vízbe. Az utasok közben a hajó hátsó részébe szorultak, s az egész napos rémület után alkonyatkor látszott esély a megmenekülésre, amikor csillapodni kezdett a tengeren a vihar. Addigra azonban már sokan meghaltak: vagy a közelben várakozó hajók testének csapódott a mentőcsónakjuk, vagy pedig elnyelte azokat a tenger.

A hajószerencsétlenség túlélőinek egy csoportja
A hajószerencsétlenség túlélőinek egy csoportjaFpg / Getty Images Hungary

Dráma a „magyar Titanic”-on

A bajba jutott Volturno segítségére sietett hajók végül az utasok nagy részét kimentették, 136 fő viszont eltűnt – valószínűleg a hullámok között lelték halálukat. Éjjel felrobbant a hajó kazánja, ekkor, akik még a fedélzeten voltak, a vízbe ugráltak, és reménykedtek, hogy a fényszóróikkal a vizet pásztázó hajók valamelyikéből észreveszik őket. A mentés közben drámai jelenetek játszódtak le: „A megmentett utasok között többen a kiállott rettentő izgalmak következtében, a nagy élet-halál harcban eszüket vesztették, igen sok megmenekült utason az őrültség jeleit vették észre. Egy fiatalasszony, aki a férjét és két kis gyermekét elvesztette, megőrült. A Kronland fedélzetén, amikor órákig hiába kereste minden zugiban a gyerekeit és a férjét, kitört rajt a téboly, és a vízbe akarta vetni magát, vissza akart úszni a hajó roncsaihoz, hogy elvesztett övéit megtalálja. Erőszakkal kellett megakadályozni a szerencsétlent, és egy kabinba zárták, hogy egy észrevétlen pillanatban ne ugorhasson a tengerbe. Megrendítő egy kisgyermeknek a sorsa. Apja, anyja a tengerbe fúltak, és ő maga a nevét se tudta megmondani. A kisfiút a Kronland kapitánya vette magához.” Akiket megmentettek, a hajók úti céljától függően kerültek az Egyesült Államokba vagy vissza Európába. Az árván maradt csecsemők közül sokakat Amerikában fogadtak örökbe.

Magyarok a fedélzeten

A Volturnón két magyar származású tiszt, Schönstein Árpád és Lengyel Márió is szolgált. Lengyelt a mentőcsónak leeresztésekor elnyelték a hullámok, Schönstein viszont túlélte: később Baján telepedett le, és azt mesélte, hogy nemcsak a Volturnón, hanem a Titanic mentésében kulcsszerepet vállaló Carpatián is szolgált.

A süllyedő „magyar Titanic” a Carmania fedélzetéről
A süllyedő „magyar Titanic” a Carmania fedélzetérőlArcanum Adatbázis

A hajó utaslistája elveszett, így nem tudni, pontosan hány magyar (vagyis a monarchia hány állampolgára) volt az áldozatok között, korabeli lapok hatvanra teszik a számukat. „A Titanic hajóval az élet gazdag élvezői szállottak hullámsírba, akik számára a világ már csak több gyönyörűséget adhatott, újat nem. A Volturno szegény, nyomorult kivándorlókba fojtotta bele a reménység halvány szikráját.” (A címlapképen a mentésben fontos szerepet vállaló Carmania látrható.)

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra