Új őrület a láthatáron, amiben egy magyar lett a világelső

GettyImages-868061148
Vermes Nikolett

A hibrid sportokban mindig is jók voltak a magyarok, de hogy ebben a friss sportágban is világelsők legyünk? Ezt senki sem gondolta volna. Az új őrület napról napra népszerűbb, és már országszerte több pályát is felállítottak, hogy mindenki kipróbálhassa.

A futball és a golf közös gyermeke a footgolf nevet kapta. Egyaránt hasonlít apjára az anyjára, első ránézésre olyan, mint egy különleges pályán játszott foci. A nagy drukkerek még viccelődnek is, mondván, mit keres egy focilabda a golpfályán? De a másik tábor is kételkedve figyeli, hogy a golfban ismert kisebb lyukakat felváltották a focilabda-méretű gödrök. A sportok között újdonságnak számító footgolf azonban egyre sikeresebb, sőt, a legutóbb magyar győzelem született, a férfiak egyéni versenyében Bacskai Bence nyerte a negyedik footgolf-világbajnokságot.

Egyforma eszközök, különböző szabályok 

A footgolfot úgy kell elképzelni, mintha a golfot focilabdával játszanánk, ütő nélkül. A pálya tűpontos mása a jobbára filmekből ismert golfpályának, csupán nagyobb lyukak vannak a zászlók alján. Míg a játékos úgy fest, akár egy nagypályás focista, mezzel, sportszárral, 5-ös méretű futball-labdával, csupán nem kapura játszik, és nincsenek ellenfelei. Legalábbis nem szemtől szemben, viszont a cél ugyanaz: a győzelem. A footgolfban két alapvető játékforma létezik, a stroke play és match play. A stroke play lényege a résztvevők összehasonlítása, nincs külön ellenfél, ilyenkor a pálya végigjátszása a cél, az a győztes, akinek a legkevesebb az összesítésben a rúgásszáma. A match play esetén konkrét ellenfelekkel kell játszani, és az nyer, aki több lyukat vagy pályaszakaszt nyer meg (és mindegy, milyen különbséggel).

A footgolf a golfhoz hasonlóan önszabályozó játék, minden footgolfozónak ismernie kell az alapvető szabályokat. A pontokat játékvezető strigulázza, minden rúgás 1 pontot ér.

A magyar győztes és csapata
A magyar győztes és csapataMagyar Footgolf Szövetség

Hol játsszák?

Magyarország az élen van a sportág képviselői között. Itthon jelenleg 10 pálya áll rendelkezésre, ahol bárki próbára teheti footgolftehetségét. Mi több, három éve megalakult a Magyar Footgolf Szövetség, miközben mára 11 hivatalos klub működik, amelyek női és férfi játékosokat egyaránt foglalkoztatnak, méghozzá egyre jobb eredményekkel.

Magyar világsiker

Június elején szervezték a negyedik világbajnokságot, ahol óriási fölénnyel, 4 rúgással nyert a magyar sportoló. Bacskai Bence végig magabiztosan versenyzett a férfi kategóriában, aranyérmet szerezve Magyarországnak. Ez legutóbb 2012-ben Lengyel Bélának sikerült, amikor elhódította a sportág első világbajnoki címét – igaz, ez a verseny még egészen más presztízzsel bírt, mint az új, hivatalos vb.

Az idei első helyezett mellett további három magyar indult a bajnokságon egyéniben, Tajtyi Ákos a 29., Szabó László a 46. helyen végzett a férfi kategóriában, míg a hölgyeknél Nagy Anett a 28. helyen zárt. A senior férficsapat az elődöntőig jutott.

Az eredmények arról tanúskodnak, hogy az emberek nyitottak az új sportágra. A kérdés, hogy egy múló fellángolásról van szó, vagy évtizedek múltán a footgolf is bekerülhet az olimpiai játékok sportágai közé, ahol a magyarok gyarapíthatják olimpiai aranyaink számát?

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra