Szenzáció egy magyar amatőr csillagásztól: az egész világot megelőzte

GettyImages-183097875
Olvasási idő kb. 4 perc

Tegnap beszámoltunk arról, hogy jövő év áprilisában akár szabad szemmel is látható lesz a 12P/Pons-Brooks üstökös. Azóta viszont sikerült felvennünk a kapcsolatot dr. Elek Tamással, azzal a magyar amatőr csillagásszal, aki júliusban elsőként rögzítette az üstökösön látható vulkánszerű kitörést.

A 12P/Pons-Brooks periodikusan visszatérő üstökös, keringése alapján 71 évente tér vissza. Legutóbb 1954-ben volt Nap- és Föld-közelben, így a csillagászok – dr. Elek Tamás is – pontosan tudják, hogy 2024-ben lesz ismét a legközelebb, ám a csillagászati távcsővel való megfigyelése már hamarabb elkezdődik.

Tőle értesült a hírről a nemzetközi csillagászati közösség 

A magyar amatőr csillagász idén májusban készítette az első felvételét a 12P üstökösről, majd minden tiszta, felhő- és Hold-mentes éjszakán megfigyelte. 

„Lehetett tudni, hogy hajlamos a kitörésekre, ilyet már 1954-ben is produkált, csak akkor még amatőrök alig figyelhették meg fotografikusan, inkább csak vizuálisan – magyarázza dr. Elek Tamás. Aznap este már tizedik alkalommal figyeltem meg a 12P-t, s azóta is minden lehetséges időpontban észlelem, tehát a megfigyelés tudatos és tervezett volt.”

Tamás úgy idézi fel, hogy aznap nem sejtette, hogy ilyen különleges esemény tanúja lesz. 

Magyar amatőr csillagász
Magyar amatőr csillagászDr. Elek Tamás

„Mint mindig, most is több más üstökös megfigyelésére készültem. A nagyközönséget a látványos, színes üstökösök érdeklik, én a távoli, igen halovány objektumokat – üstökösöket, kisbolygókat – szeretem megfigyelni.”

Az első elkészült 12P-felvételen az öt nappal korábbi felvételhez képest jóval nagyobbnak láttam az üstökös képét, de nem tudtam, hogy kitörés vagy úgynevezett csillagfedés következett-e be, ami azt jelenti, hogy egy csillag előtt halad el az üstökös.

További felvételeket készített, illetve filmet is, amely bizonyította a kitörés tényét. A megfigyeléseit elküldte a Nemzetközi Kisbolygó Központnak (Minor Planet Center), ami a Nemzetközi Csillagászati Unió (International Astronomical Union) szervezete. 

„Így értesült a nemzetközi csillagászati közösség a kitörésről, amit rövidesen többen itthon és külföldön is megerősítettek. Néhány nap múlva a kitörés formája sajátos patkó alakot öltött, amiben, nem alaptalanul, sokan a Millennium Falcont vélték felfedezni a Csillagok háborújából. Ez a furcsa forma további nemzetközi ismertséget adott az eseménynek.”

Öt éve lett a csillagászat szerelmese 

Dr. Elek Tamás a közigazgatásban dolgozik járási hivatalvezetőként. Öt éve egy véletlen tette az amatőr csillagászat szerelmesévé. 

„Rövidesen a csillagászat sok részterülete közül az üstökösmegfigyelés és az aszteroidaészlelés került a tevékenységem középpontjába – idézi fel. Megtaláltam azt a közösséget, a Magyar Csillagászati Egyesületet, ahol befogadtak, tanácsokkal láttak el, szinte mindent Nagy Mélykuti Ákos és Bánfalvy Zoltán észlelőtársaimtól tanultam. Az űr végtelenjében nehezen elképzelhető az óriási tér; elképesztő távolságok és időtartamok vannak.

Az üstökösök, aszteroidák mindehhez képest »közel« vannak, szinte valós időben figyelhetőek meg.

Természetesen még így is óriási távolságban vannak a Földtől, csak a tér végtelenjébe helyezve mondhatjuk róluk, hogy megközelítik Földünket, ugyanakkor veszélyt is jelenthetnek. Az észlelő-, megfigyelőtevékenységem ebből a szempontból is fontos, hiszen a nemzetközi szervezet felhasználja mérési adataimat az üstökösök, aszteroidák pályaelemeinek számításában. Meg lehet tudni, módosul-e a pályájuk, biztonságos távolságban maradnak-e.”

A felvétel, amin látszik a kitörés
A felvétel, amin látszik a kitörésDr. Elek Tamás

Hová menjünk csillagot lesni?

Tamás Nyíregyháza egyik külvárosi részén, Oros városrészben hozta létre saját észlelőállomását, az M38 jelű, Harsona Obszervatóriumot, innen kémleli az eget gyakorta. A városi embernek a fényszennyezés miatt nincs túl sok lehetősége megfigyelni a csillagos eget, de van néhány hely az országban, ahová érdemes elvinni a távcsöveket.

A csillagászat szerelmeseinek nem könnyű megfelelő eget találni
A csillagászat szerelmeseinek nem könnyű megfelelő eget találniAnton Petrus / Getty Images Hungary

„Egy jó falusi égen már szép élményekkel gazdagodhatunk, de országunk legjobb égboltjai a Mecsekben a Zselici Csillagpark, a Bükkben a Bükki Csillagda, de a Hortobágyon, Bátorligeten és sok más helyen találhatunk még átlag feletti sötétséggel bíró helyeket” – avat be minket dr. Elek Tamás.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek