Egy évet töltött az űrben, ilyen állapotban tért vissza

Bálint Lilla
GettyImages-1692754203
Olvasási idő kb. 3 perc

A NASA űrhajósa, Frank Rubio több mint egy év után tért vissza az űrből. Azt állítja, nem volt magányos, de a visszatérés a Földre nem volt könnyű.

Rubio 2022. szeptember 21-én a Szojuz MS-22 fedélzetén érkezett meg a Nemzetközi Űrállomásra. Az eredeti tervek szerint fél évet töltött volna ott, a Szojuz hűtőfolyadékának szivárgása miatt azonban ott-tartózkodását megtoldották újabb hat hónappal. Ezzel Rubio a harmadik azok között, akik a leghosszabb időt töltötték a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén. Ez idő alatt 250 millió kilométernyi távolságot tett meg.

Az űrhajós az egyéves küldetésről nyilatkozva azt állította, bár soha nem érezte magát magányosnak, szenvedett a bezártságtól:

„Imádok a szabadban tartózkodni, szóval egy évet bezárva tölteni kínzásnak tűnt számomra. Igyekeztem úgy felfogni, hogy bár 12 hónapra az űrállomás jelenti nekem a világot, ezzel meg fogok tudni küzdeni.”

A NASA számára Rubio egy éve fontos információkkal szolgálhat. Ahhoz, hogy az űrhajósok huzamosabb időt tölthessenek a Holdon, vagy eljussanak a Marsra, kulcsfontosságú, hogy megértsük a gravitáció hiányában fellépő pszichés és fizikai változásokat. Mivel mindkét forgatókönyv szerepel a NASA céljai között, Rubio arra számít, hogy orvosi vizsgálatok sorozata vár rá, talán egész életében.

Rubio és két orosz űrhajós visszatérése a Földre 2023 szeptemberében
Rubio és két orosz űrhajós visszatérése a Földre 2023 szeptemberébenBill Ingalls/NASA / Getty Images Hungary

A súlytalanság állapotában az emberi testben lévő folyadékok a test alsó részéből a fej felé áramlanak, nyomást gyakorolva az agyra és a szemre. Csökken a csontok tömege, a csontszövetek elmozdulnak. Ugyancsak csökken az izomerő, a gerinc megnyúlik, és a visszatérő asztronautáknak újra meg kell tanulniuk járni, ami nem kevés kihívást jelenthet. Rubio visszatérése után az első napokban szédelgett, tántorgott, és hányingerrel küszködött, utána viszont boldogan csodálkozott rá a fákra, a friss levegőre és az emberi érintésekre. „Most, hogy visszatértem és újra a Földön vagyok, meg kell csípnem magam, hogy emlékezzek rá: tényleg megtörtént, nem csak álmodtam.” Ugyanakkor hozzátette: ha mindenki eltölthetne egy napot az űrben, valószínűleg az emberiség jobban megbecsülné, mire képes, és erőfeszítéseit a jó szolgálatába állítaná.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek