Mackónadrág az utcai viseletben, és ami mögötte van

GettyImages-1159797343

Logikus, hogy a pandémia alatt 2021-ben a fast fashion márkák is a kényelmes otthoni létezésre fókuszáltak. Arra, hogy mindenki otthon marad. De a mackónadrágok és a totyakos fenekű melegítőruhák most már mindig kirakatban maradnak utcai viseletként? Bő száz évvel ezelőtt még az olimpikon hölgyek is bokáig érő ruhát hordtak, ma már iskolába és szórakozóhelyre is macinaci a dress code. Hogy kerül a csizma az asztalra és a sportruházat az utcára?

Tudjuk, hogy a régi idők etikettje nem kedvezett a szabad mozgásának, a test természetes anatómiájának, de az alapvető egészségügyi igényeknek sem. Gondoljunk csak a 12. századi Kína lótuszcipőire, amibe a lábkörmöktől megszabadított kislányok lábfejét 4 lábujjuk eltörése után kötötték le szorosan. 3-4 naponta vehették le rövid időre, mert még aludni is abban kellett. 

A fűző sem volt ám sokkal jobb. A belső szervek kifejezetten megsínylették a szoros lekötést, de a darázsderék a szépség mellett a társadalmi elithez tartozás szimbóluma is volt, úgyhogy akadt, aki még éjszakára sem engedett (ki) belőle.

A mackónadrág kétségtelenül kényelmesebb, mint a fűző
A mackónadrág kétségtelenül kényelmesebb, mint a fűzőmikroman6 / Getty Images Hungary

A mackónadrág történetének kezdete

A sokféleképpen értelmezett szépségideálok és divathóbortok mellett az illem kérdése is jelentősen befolyásolta a viseleteket, még a testrészek szabad mozgását igénylő sportolás esetében is. Az első olyan olimpián, amelyen nők is versenyezhettek, 1900-ban, még hosszú szoknyát kellett viselniük, a nyakukat is eltakaró, magasított gallérú blúzzal és magas sarkú cipővel. Több mint két évtized alatt rövidülhetett csak az olimpikon hölgyek szoknyája térdig érőre.

A mai sportruházattal köszönőviszonyban sincs
A mai sportruházattal köszönőviszonyban sincsKeystone Features / Getty Images Hungary

A fordulat

Ezek után érthető, hogy mindenkinek kicsit elege lett a „szépségért szenvedni kell” hozzáállásból. A 60-as években, a frissen elterjedt televíziózásnak hála, szem elé kerültek a kényelmes, rugalmas textíliákból készült, bő nadrágot és pulóvert viselő sportolók is a képernyőkön. A nagy nyilvánosságot kapott, laza és kényelmes öltözék az izmos és dicső sportolókon olyan látvány és életérzés volt, amivel szívesen azonosultak tömegek.

A macinaci-viselet aranykora

Ezt aztán megtetéztek Bruce Lee ikonikus outfitjei, és több se kellett a melegítőpiac szárnyalásához.

Ráadásul, nemcsak az utca emberének hétvégi, otthoni játszós ruhája vagy kirándulószerkója lett a melegítő ruha, hanem ennél sokkal több. Táncstílusok, zenei irányzatok, bandák kezdték védjegyükként kezelni a különböző macinacimutánsokat, és ezzel tovább táplálták a pamut-, gumírozott nadrágok hájpolását.

Bruce Lee, a divatdiktátor mackónadrágot visel
Bruce Lee, a divatdiktátor mackónadrágot viselABC Photo Archives / Getty Images Hungary

Nőies vagy szexi?

Hirtelen paradigmaváltással a szexis csaj már nem a szűk miniszoknyás, tűsarkúban tipegő nő volt, hanem a hasvillantó, popsin feszes macinacis laza és cool celeblány, aki még tréningruhában is tinibálvánnyá tud válni.

Vajon Paris Hilton ismeri a mackónadrág történetét?
Vajon Paris Hilton ismeri a mackónadrág történetét?Amy Graves / Getty Images Hungary

Voltak, akik pusztán munkaruhaként tekintettek erre a darabra sporttevékenységük kellékeként, mégis ráirányították a nemzetközi figyelmet, még a politikusokét is.

Jane Fonda amerikai színésznő 1982-ben piacra dobta az aerobik alapjait jelentő, nők millióit otthoni sportolásra buzdító videóját The Original Workout címmel. Az otthoni tornagyakorlatokkal és csinos hölgyekkel, no meg a gyönyörű és csinos latexnadrágos, tornadresszes színésznő instrukcióival teli videókazetta minden idők legnagyobb példányszámban értékesített VHS-e lett. A merész színésznő politikai véleményének is hangot adott olykor-olykor politikai aktivistaként, és volt, amikor ezt sportmissziójával is bátran ötvözte. Kétségtelenül ilyen lehetett, amikor a rendszerváltozás után közvetlenül az amerikai aerobikguru Moszkvába utazott, hogy ott is népszerűsítse az egészséges életmódot. A Kremlnél készült fotón melegítőben grasszáló amerikai színésznő látványa (lásd: címlapfotó) akkor, amikor a hidegháború még teljesen fel se melegedett, valóban elég figyelemfelkeltőre sikerült.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

A lazaságot és kényelmet a hétköznapi streetwearbe beépítő athleisure trend a ’80-as évek óta virágzik, még akkor is, ha műszállal kevert anyaga miatt nem feltétlenül környezetkímélő viselet. A pandémia által kikényszerített új életforma a végtelenített otthoni idővel, home office-szal csak még jobban aláhúzta a viselet létjogosultságát hétköznapi ruhatárunkban.

Persze ettől még nem kell mindenkinek szeretnie, vagy beállnia a sorba. Karl Lagerfeld például így nyilatkozott a témában: „A melegítőnadrág a vereség jele. Elveszítetted az irányítást az életed felett, ezért vettél egy melegítőnadrágot.”

Oszd meg másokkal is!
Mustra