Ilyen luxusban élnek a rabok a világ legelitebb börtönében

GettyImages-519951874
Olvasási idő kb. 5 perc

Szűkös, sötét cellák, jéghideg, kopár falak, súlyos biztonsági ajtók, szögesdrótok, elektromos kerítések, rács addig, amíg a szem ellát, vitatható higiéniai körülmények és erőszak – jobbára ilyennek képzeljük el a világ legdurvább börtöneit. Egészen addig, amíg be nem pillantunk egy szigorúan védett norvégiai büntetés-végrehajtási intézet ablakán, ahol az észak-európai ország legkeményebb bűnözői majdhogynem szabadon élhetnek.

A világ legkeményebb börtöneiért nem kell képzeletben Közép- vagy Dél-Amerikáig utaznunk, Európában is szép számmal találunk nem a jó híréről ismert büntetés-végrehajtási intézeteket. Joggal merül fel a kérdés, hogy hogyan lehet egyáltalán egy ilyen intézménynek jó híre. Erre a Norvégiában található Halden börtön lehet a válasz.

A leghumánusabb és a legelitebb

Norvégia délkeleti csücskében, a norvég–svéd határtól egy karnyújtásnyira, 2010-ben nyílt meg a világ leghumánusabb, no és legelitebbjeként emlegetett börtön, ahová az ország legveszélyesebb bűnözői kerülnek. A skandináv királyság második legnagyobb, 248–252 rab befogadására alkalmas büntetés-végrehajtási intézményének lakói tényleg nem piti bűnözők: a rácsok mögött többnyire erőszakos bűncselekményekért elítélt fogvatartottak ülnek, köztük legtöbben gyilkosok, nemierőszak-tevők és gyermekmolesztálók, kisebb részük pedig kábítószerrel elkövetett tettekért hűsöl.

Dupla lakat helyett szabadság

Noha a világ legtöbb börtönében e bűnözők cellájára dupla lakat is kerülne, Norvégiában ez egyáltalán nincs így, sőt! A több mint 47 milliárd forintnak megfelelő norvég koronából felépült intézményt 1,4 kilométer hosszan, mindössze 6 méter magas gyűrűs fallal vették körül, de sehol egy elektromos kerítés, szögesdrót vagy árgus szemekkel figyelő fegyveres őrök a tornyokban.

Bár biztonsági kamerák vannak a börtön területén, a zárkákban, a folyosókon és a legtöbb közösségi helyiségben azonban nem szereltek fel ezekből.

Összezördülések természetesen előfordulnak, de a tisztek hathatós segítségével, felügyelet mellett adnak lehetőséget a raboknak a nézeteltéréseik rendezésére. 

A norvégiai Halden mintha nem is börtön lenne
A norvégiai Halden mintha nem is börtön lenneWikimedia Commons

Luxus a négy fal között

A szexuális bűncselekmények miatt szabadságvesztésüket töltők, valamint a pszichiátriai vagy orvosi segítségre szoruló betegek az A épületben kapnak helyet, ám a legtöbb rab a B és a C részben tengeti napjait – nem is akármilyen körülmények között. Az egyenként 12 négyzetméteres „cellák” inkább tűnnek kényelmes apartmanoknak, mintsem zárkáknak:

mindben található ugyanis fürdőszoba és vécé, kényelmes ágy, sík képernyős tévé, ráadásul nincs ráccsal sem védve, és cellánként mindössze egy rab lakja.

Csupa szórakozás

Bár tény, hogy a börtönfalakon belül fogolybiztos biztonsági üveget használnak, de a börtönnek tényleg egyáltalán nincs börtönkinézete. Pláne akkor, ha még megnézzük a közösségi helyiségeiket is.

Ezekre nincs jobb szó, mint az elképesztő luxus: a precíz belsőépítészeti munkával kialakított terekben a fogvatartottak majdhogynem azt csinálnak, amit akarnak.

Van ugyanis többek között edző- és tornatermük, sziklamászó faluk, imaszobájuk, koncerthelyiségük, könyvtáruk, a látogatóikat pedig ugyancsak pazar körülmények között fogadhatják.

A szeretteikkel ráadásul nem csak egy pár perces beszélőn kommunikálhatnak, a számukra létesített látogatói házban akár napokat is eltölthetnek feleségestül, gyerekestül.

Az intézmény területén található egy 24 férőhelyes kiléptetőház is, amelyben a már büntetésüket letöltő fogvatartottak hangolódhatnak a kinti életre.

Tucatnyi szakmát tanulhatnak

A raboknak természetesen lehetőségük van tanulni is, a matematikai, fizikai és kémiai ismeretektől a főzésen és az asztalosmesterségen át elsajátíthatják a média és kommunikáció, a fotózás, az értékesítés, a szállítmányozás, a festészet vagy éppen az építészet fortélyait. Mindezek mellett elérhetők számukra a munkaügyi, mindenféle szociális, lakhatási, valamint orvosi szolgáltatások is.

Nem nagy a kontraszt a kint és bent között

De mégis mire ez a luxus? A börtön kitalálói nem kevesebbet akartak, mint egy olyan büntetés-végrehajtási intézetet létrehozni, amely a legjobban hasonlít a kinti életre. Azt gondolják ugyanis, hogy a szabad életre hajazó közegben nem lesz nagy a kontraszt a kint és bent között, ezzel pedig könnyebbé teszik az elítéltek számára a társadalomba való visszailleszkedést. A norvégoknak ez azért is különösen fontos, hogy még tovább csökkenthessék az ország amúgy is nagyon alacsony bűnözési arányát. Ez a magyarázat a belső terek gyönyörű térköveire, a különféle falfestményekre, az óriási képekre és graffitikre is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek