Hozzávalók 6 személyre:
- 250 g lencse
- 60 g füstölt kacsamell
- 2 babérlevél
- só
- őrölt fekete bors
- 2 evőkanál dijoni mustár
- 1+1 evőkanál olívaolaj
- 6 vékony szelet marhasonka
Elkészítés:
A lencsét 1,5-2 órára beáztatom, majd másfélszeres vízben a kockákra vágott kacsamellel, a babérlevéllel, sóval, borssal ízesítve felteszem főni. A lencsét és a húst puhára főzöm, közben, ha szükséges, az elpárolgó vizet pótolom, de vigyázok, hogy mindig csak annyi víz legyen rajta, amennyi éppen ellepi. Amikor megfőtt, lapos tálra terítve hagyom kihűlni. A kihűlt lencsét dijoni mustárral ízesítem, ha szükséges, utánaízesítem, és egy kis olívaolajjal selymesebbé teszem. Közben a marhasonkát sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, és 190 °C-os sütőbe tolva ropogósra sütöm. Amikor megsült, kiveszem és falatnyi darabokra töröm. A hideg lencsesalátát az összetört marhacsipsszel körberakom, és még egy kevés olívaolajjal megcsorgatom, így tálalom.
A recept forrása:
Raj Ráchel a BOOOK Kiadó gondozásában megjelent Életem a konyhában című receptkönyvében jó szívvel és finom ételekkel invitálja családtagjait és barátait a pénteki asztalhoz. Ebből a meghitt eseményből bontakozik ki a zsidó hagyományőrző, de egyben újító receptgyűjtemény, amelyben Ráchel bepillantást enged a világába, családi hétköznapjaiba és az ünnepekbe.