Lencsesaláta füstölt kacsamellel és marhacsipsszel

GettyImages-186804026
Olvasási idő kb. 1 perc

A hagyomány szerint a világi újévet lencsével köszöntjük. Ez az elegáns előétel kerül ilyenkor az ünnepi asztalunkra. Raj Ráchel ráadásul nem is titkolja a családi receptet. Lássuk!

Hozzávalók 6 személyre:

  • 250 g lencse
  • 60 g füstölt kacsamell
  • 2 babérlevél
  • őrölt fekete bors
  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • 1+1 evőkanál olívaolaj
  • 6 vékony szelet marhasonka

Elkészítés: 

Lencsesaláta füstölt kacsamellel és marhacsipsszel
Lencsesaláta füstölt kacsamellel és marhacsipsszel

A lencsét 1,5-2 órára beáztatom, majd másfélszeres vízben a kockákra vágott kacsamellel, a babérlevéllel, sóval, borssal ízesítve felteszem főni. A lencsét és a húst puhára főzöm, közben, ha szükséges, az elpárolgó vizet pótolom, de vigyázok, hogy mindig csak annyi víz legyen rajta, amennyi éppen ellepi. Amikor megfőtt, lapos tálra terítve hagyom kihűlni. A kihűlt lencsét dijoni mustárral ízesítem, ha szükséges, utánaízesítem, és egy kis olívaolajjal selymesebbé teszem. Közben a marhasonkát sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, és 190 °C-os sütőbe tolva ropogósra sütöm. Amikor megsült, kiveszem és falatnyi darabokra töröm. A hideg lencsesalátát az összetört marhacsipsszel körberakom, és még egy kevés olívaolajjal megcsorgatom, így tálalom.

A recept forrása:

b1 rachel kisebb.png

Raj Ráchel a BOOOK Kiadó gondozásában megjelent Életem a konyhában című receptkönyvében jó szívvel és finom ételekkel invitálja családtagjait és barátait a pénteki asztalhoz. Ebből a meghitt eseményből bontakozik ki a zsidó hagyományőrző, de egyben újító receptgyűjtemény, amelyben Ráchel bepillantást enged a világába, családi hétköznapjaiba és az ünnepekbe.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek