Egy halott francia lány lett a világ legtöbbet csókolt nője

GettyImages-172189999

A világ legtöbbet csókolt nője cím tulajdonosa egy csinos párizsi kamasz lány, aki sohasem tudta meg, micsoda hírnév övezi, ugyanis már halott volt, amikor szépségét felfedezte a nagyközönség. A Szajna ismeretlen hölgye néven híressé vált lány különös története azután kezdődött, amikor a legtöbb emberé véget ér.

Posztumusz lett sztár a névtelen kamasz lány

Az 1880-as évek végén egy fiatal, 16 év körüli lány holttestét halászta ki a rendőrség a Szajnából a Louvre-tól nem messze: a halottkém nem találta idegenkezűség nyomait a tetemen, így az esetet öngyilkosságnak könyvelték el, az elhunyt személyazonosságát azonban teljes homály borította. A korabeli szokásoknak megfelelően a holttestet kiállították a párizsi hullaház ablakában, hátha valaki felismeri a járókelők közül, és sikeresen azonosítja – még így sem sikerült megfejteni a lány kilétét, az ablak előtt elhaladók azonban tömegestül csodálkoztak rá az elhunyt fiatal nő éteri szépségére.

A Szajnából kihalászott lány halotti maszkja
A Szajnából kihalászott lány halotti maszkjaWikimedia Commons

Nem ők voltak az egyetlenek, a hullaházban dolgozó egyik patológust annyira megbabonázta az ismeretlen lány szépsége, hogy halotti maszkot készített az arcáról – ezzel elindult a Szajna ismeretlen hölgye (L'Inconnue de la Seine) néven ismertté lett lány posztumusz „karrierje”. A maszkról rengeteg másolat készült, a párizsiak előszeretettel ajándékoztak egymásnak L'Inconnue-arcszobrokat, -rajzokat, a kivételes szépségű elhunyt lány – akinek rejtélyes története egy nagy adag misztikummal fűszerezte az „imázsát” – hirtelen divatikonná és az egyik legismertebb francia arccá vált.

Hamarosan költők és írók is felfedezték a Szajna ismeretlen hölgyét, aki számos verset és prózai művet ihletett, Richard La Gallienne 1900-ban megjelent A kép imádója című regényében például a gyönyörű arcmás teljesen bűvereje alá bír, és végül öngyilkosságba taszít egy fiatal költőt. Albert Camus francia Mona Lisának nevezte L'Inconnue-t a néhai lány arcán látható titokzatos mosoly és a körülötte kialakult kultusz miatt, egyes kultúrakritikusok pedig azt állították, a Szajnából kihalászott hölgy francia és német lányok egész nemzedékének külső megjelenését befolyásolta.

Milliók csókolták meg a róla készült bábut

Idővel természetesen elhalványult a L'Inconnue-kultusz, és a híressé vált arckép a feledés homályába merült, fél évszázaddal később azonban újra felbukkant, és ekkor nyerte el a világ legtöbbet csókolt nője megtisztelő címet is. Történt ugyanis, hogy 1955-ben Åsmund Lærdal norvég játékgyár-tulajdonos kétéves fia egy kirándulás során véletlenül a folyóba zuhant, és majdnem megfulladt, az édesapa azonban sikeresen kimentette a vízből és a helyszínen újraélesztette. Lærdal az incidenst követően lelkes hirdetője lett a különböző életmentési technikáknak, és egy mentőszervezet felkérésére nekilátott, hogy elkészítse az első élethű bábut, mellyel bemutatható és gyakorolható a szájból szájba lélegeztetés művelete.

Újraélesztés oktatásához használt Resusci Anne bábu
Újraélesztés oktatásához használt Resusci Anne bábuWikimedia Commons

A játékgyáros azt szerette volna, hogy a puha műanyagból készült, életnagyságú bábu minél megnyerőbb legyen, szimpátiát keltsen, és szívesen „csókolják” az emberek – ekkor jutott eszébe L’Inconnue arca, melynek egyik másolatát anyósa lakásában látta a falon. A Szajna hölgyének arcát viselő Resusci Anne, vagyis „Újraélesztés Anna” névre keresztelt bábu 1960-ban került forgalomba, és azonnal hihetetlenül népszerű oktatási segédeszközzé vált, a következő évtizedekben világszerte milliók tanulták meg segítségével az újraélesztést. A saját életét eldobó kamasz lány halála után majd egy évszázaddal – tudtán kívül – rengeteg ember életét segített megmenteni.

A népszerű újraélesztés-oktató eszköz a popkultúrába is bekerült Michael JacksonSmooth Criminal című popklasszikusának köszönhetően, melyben az „Annie are you okay? Are you okay, Annie?” („Annie, jól vagy? Jól vagy, Annie?”) sorok a napjainkban is megvásárolható Resusci Anne bábukra utalnak. Ugyanakkor egyes történészek kétségbe vonják a Szajnából kihalászott lány legendáját, úgy vélik, L'Inconnue arca túl sima és túl ép ahhoz, hogy egy folyóba fulladt holttesté legyen, mely általában felpuffad és roncsolódik a víz alatt. Az igazságot valószínűleg sohasem tudjuk meg.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra