Az amerikai elnök, akinek a legmagasabb IQ-ja volt, de hitt a vakondemberekben

GettyImages-544176560

John Quincy Adams, az Amerikai Egyesült Államok 6. elnöke a kora 19. század egyik legjelentősebb diplomatájának és jogász személyiségének számított, a Harvardon végzett jeles államférfi mégsem volt híján furcsa hiedelmeknek. Adams úgy gondolta, a Föld üreges, a mélyben pedig vakond- és aligátoremberek élnek, akiknek felkutatására expedíciót is érdemes küldeni.

Apja nyomdokaiba lépve lett az USA 6. elnöke

Az 1767-ben, Massachusettsben született John Quincy Adams édesapja, John Adams szintén megjárta a Fehér Házat, az USA második elnökeként szolgált (a két Adams mellett idősebb és ifjabb George Bush az egyetlen apa-fiú páros, akik ugyanezt elmondhatják magukról), mely példa gyerekkorától kezdve elkísérte és egész életében meghatározó maradt az ifjabb Adams számára. Hősünk apja titkáraként szolgált, majd jogi diplomát szerzett a Harvard Egyetemen, és ügyvédi praxist folytatott, de a nyelvészet területén is jeles eredményekkel büszkélkedhetett; mindössze 26 évesen kinevezték az Egyesült Államok hollandiai nagykövetének, később Berlinben, majd Oroszországban képviselte hazáját, és a szenátusba is beválasztották.

John Quincy Adams (1767–1848), az egyik legokosabb amerikai elnök az 1840-es években készült dagerrotípián
John Quincy Adams (1767–1848), az egyik legokosabb amerikai elnök az 1840-es években készült dagerrotípiánGraphicaArtis / Getty Images Hungary

Diplomatakarrierje betetőzéseként Adams külügyminiszter lett az 5. elnök, James Monroe kormányában, mely tisztségében számos jelentős nemzetközi szerződést kötött meg, többek között megszerezte Spanyolországtól Floridát – nem meglepő, hogy sokan azt jósolták, ő lesz Monroe utódja az elnöki székben. A jóslat valóra vált, Adams az 1824-es választáson legyőzte legfőbb riválisát, Andrew Jacksont (érdekesség, hogy a választáson mind a négy versenyben lévő elnökjelölt ugyanazon párt, a Demokrata-Republikánus Párt színeiben indult), és édesapja nyomdokaiba lépve elfoglalhatta helyét a Fehér Házban.

Az új elnököt nemcsak a diplomácia és a világ különböző kultúrái, de a földrajzi felfedezések is rendkívül érdekelték, számos tudományos célú expedíciót finanszírozott, és ösztönözte az amerikai vállalkozókat, hogy tegyenek ugyanígy. Itt lép a képbe egy különös – és bizonyos körökben még manapság is fel-felbukkanó – teória, az ún. üreges Föld vagy belső Föld „elmélet”, mely napjainkban maximum a konteóhívők fantáziáját mozgatja meg, a 19. században azonban a korabeli tudomány fejletlensége miatt sokan szinte tényként kezelték.

Amerikaiak milliói elhitték, hogy a Föld üreges

A teória legismertebb kiagyalója és legjelentősebb terjesztője egy amerikai katonatiszt, John Cleves Symmes Jr. volt, aki úgy gondolta, a Föld öt koncentrikus körből épül fel, és belül üreges, az Északi- és Déli-sarkoknál pedig lyukas, így a lejáratokat megtalálva bárki lejuthat a belsejébe. Symmes szerint a földkéreg alatt található „belső Föld” élet fenntartására alkalmas, levegővel és hővel rendelkezik, dús, meleg legelőkkel bír, és jelen tudásunk szerint elképzelhetetlen állatok, növények, sőt, akár emberek lakják. A dús fantáziával megáldott katonatiszt 1818-ben publikálta tanulmányát az üreges Földről, majd országszerte tartott előadásokat, ahol a közönség lelkesen itta a szavait – a színes-szagos történet hamar beindította az emberek képzeletét, az amerikaiak jelentős hányada tényként kezelte, hogy a Föld belsejében vakondemberek fejlett civilizációja bújik meg.

John Cleves Symmes, Jr. (1780–1829) rajza az Földgolyó felépítéséről
John Cleves Symmes, Jr. (1780–1829) rajza az Földgolyó felépítésérőlWikimedia Commons

Symmes ugyanakkor jelentős ellenállásra is talált a tudományos közösség szkeptikusabb tagjainak részéről, ezért fejébe vette, hogy expedíciót indít a Déli-sarkra, és megtalálja a „belső Földre” vezető lejáratot. A lelkes amatőr tudósnak természetesen nem volt elegendő anyagi fedezete egy hasonló „kirándulás” megszervezéséhez, ezért híveivel együtt pénzgyűjtésbe kezdett, és hamarosan a legfelsőbb körökig, egészen az elnökig eljutott. A felfedezésekért és a tudományért megszállottan rajongó Adams elnököt – aki egyesek szerint a valaha volt legokosabb, legmagasabb IQ-val rendelkező amerikai államfő – Symmes első számú tanítványa és segítője, Jeremiah N. Reynolds kereste meg az expedíció finanszírozásának ötletével.

Az elnökkel együtt az üregesföld-expedíció terve is megbukott

Az elnök – többek megdöbbenésére – látott rációt a Reynolds által felvázoltakban, és úgy gondolta, a vakondemberek és krokodilemberek által lakott „belső világ” rengeteg hasznos felfedezéssel szolgálhatna az emberiség számára, melyek a biológiát, a gyógyászatot és egyéb tudományágakat is fellendíthetnék. A tudományos érdemek mellett Adams politikai hasznot is szimatolt az expedíció sikerében, úgy gondolta, ha Symmes és emberei tényleg megtalálnák a „belső Földet”, a felfedezés az elnöksége legnagyobb sikereként kerülne be a köztudatba, és világhíressé tenné őt. Az elnök meggyőzte kormányának több tagját is, hogy támogassák az expedíció ötletét, és már majdnem kiharcolta a szükséges szövetségi anyagi támogatást (az amerikai adófizetők pénzéből), a politika azonban közbeszólt.

A következő, 1828-as választáson Adams elbukott riválisával, Andrew Jacksonnal szemben, aki ezúttal megszerezte az elnöki címet, és elődjével szemben nem rajongott túlságosan az üreges Földért és a vakondemberekért. Az új államfő gyorsan a kukába dobta a Symmes-expedíció finanszírozásának tervét, így a „belső Föld”-elmélet atyja támogató nélkül maradt, és sohasem jutott el a sarkkörre. Symmes 1829-ben bekövetkezett korai halála után Reynolds magánforrásokból igyekezett előteremteni az expedíció költségét, és sikerült is egy hajóval elérnie a sarkkört, Chile partjainál azonban matrózai fellázadtak, és első tisztjével együtt a partra dobták, majd a hajót birtokba véve kalózként folytatták a tengeri üzelmeket. Reynolds és társa két évig tartózkodott Chilében, mire végül sikerült hazatérniük az Egyesült Államokba.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra