9 dolog, amit bárcsak tudtam volna a forrólevegős sütő beszerzése előtt

Pár éve a légsütők a legmenőbb konyhai eszköznek tűntek, azóta egyre többen szerzik be ezt a konyhai minisütőt. Akár van már ilyened, akár csak lesz, érdemes mások tapasztalataiból okulnod, hogy megtudd, mire számíts a beszerzése után.

Annyi biztos, hogy az olajjal spórolhatsz, lerövidülhet egy-egy alapanyag elkészítési ideje, de akad azért egy-két nehézség is. Már mutatjuk is, mire érdemes figyelned, ha a közeljövőben tervezel beszerezni egy forrólevegős sütőt.

A légsütők sok helyet foglalhatnak a pulton, és nem fogod elpakolni őket

Bár némelyik elég kicsi ahhoz, hogy elférjen egy szekrényben, a legtöbbjüket vagy nem lehet csak úgy a szekrénybe betenni, vagy nem érdemes. Mindez azt jelenti, hogy szerencsés, ha találsz neki egy fix helyet, és olyan elrendezést választasz, amire szívesen ránézel, akár naponta többször is. Ha rendszeresen használod, úgysem pakolod majd el.

Minden nagyon gyorsan megsül – néha túl gyorsan is

Légsütőben való sütéskor a legtöbb étel 15 percnél rövidebb ideig készül  írja az Insider tesztere, aki néhányszor túlsütötte a fogásokat, mire megértette, hogy ezekben az apró készülékekben sokkal kevesebb idő kell mindennek. 

„A sütőben közel fél órán át készült a csirkém, ám most, amióta légsütőt használok csirkemellek készítéséhez, az 10-15 percet vesz csak igénybe.

Megpróbáltam ez idő alatt elmosni az edényeket, és kicsit kitakarítani a konyhát, ahogy korábban a fél óra alatt, de a sütő mindig csipogni kezdett, mielőtt befejeztem. Ez azt jelenti, hogy módosítanom kellett a főzési rutinomon sorolta a szerző. 

Az egyenletes sütés érdekében a legtöbb ételt félidőben meg kell fordítani

Légsütőben (hagyományosban is) viszonylag nehéz egyenletes sütési textúrát elérni. A legtöbb esetben az étel teteje ropogóssá és ízletessé válik, míg az alja inkább puha marad. Fordítsd meg a fogásokat félidőben, így lesz tökéletes a textúrájuk. 

Néhány légsütő kosárral és tálcával is rendelkezik, és nem egyértelmű, hogy mikor melyiket érdemes használni

Előfordulhat, hogy időbe telik kitapasztalni, melyik alapanyagnak mi a tökéletes sütőtál, de addig is, amikor csak teheted, válaszd a korsarat az egységesebb sülés érdekében. 

Egy légsütő-szakácskönyv beszerzése életmentő lehet

Mivel a légsütőm nagyon úgy néz ki, mint egy hagyományos sütő, azon kaptam magam, hogy ugyanúgy használom, mint a régi, nagyobb darabot. Ahelyett, hogy követtem volna egy receptet, előfordult már, hogy csak bedobtam az ételt, és beállítottam a hőmérsékletet egy magasabb hőfokra"  árulta el a teszter, akinek emiatt nem mindig sikerültek a legjobban a receptjei. 

„Ha követek egy légsütőspecifikus receptet, amely megmondja, hogy mire állítsam a hőmérsékletet, és mennyi ideig süssem, mindig sokkal jobb lesz az étel

 fűzte hozzá, azt javasolva, hogy legalább az elején szerezzünk be egy szakácskönyvet, ami kifejezetten a légsütőben készült ételek receptjeit mutatja be. 

Sok lehetőség van benne, annyi biztos.
Sok lehetőség van benne, annyi biztos.paulaphoto / Getty Images Hungary

A legtöbbjük csak kis adagokra képes

Két adagra még tökéletes, de ha több személyre sütsz, részletekben kell majd elkészítened a vacsorát. Vagyis ez a sütő csak miniháztartásokban váltja ki a hagyományos sütőt vagy a főzőlapot, azokban is csak akkor, ha nem okoz gondot, hogy néhány fogásról le kell majd mondanod. 

Nem lehet egyszerre sütni a húst és a zöldségeket

Megszoktam, hogy a sütőben egy óriási lapon sütöm a csirkét és a zöldségeket. Ez egy légsütőben a mérete miatt nem lehetséges hívja fel a figyelmet a szerző, hozzátéve, hogy így sokkal körülményesebb a főzés, ha az ember változatos zöldségköretekre vágyik. 

Légsütővel történő sütéshez továbbra is szükség lesz zsiradékra

Elterjedt tévhit, hogy a légsütők teljesen kiküszöbölik az olaj szükségességét. Az igazság az, hogy a legtöbb recept, amit használtam, azt kérte, hogy olívaolajat csepegtessek az ételeimre, hogy az ropogóssá váljon a sütőben. De fontos megjegyezni, hogy lényegesen kevesebb olívaolajat használtam a légsütőhöz, mint ha hagyományosan sütném az ételeimet részletezte a szerző.

Nehéz megtudni, készen van-e már a fogás

A légsütőmnek ugyan van ablaka, de olyan kicsi benne a hely, hogy nehéz megnézni, hogy megsült-e valami. A kosaras légsütőknél még ablak sincs, így nem lehet látni, hogyan áll az étel. Ehelyett kizárólag az időzítőre kell hagyatkoznia az embernek panaszkodott a tesztelő, azt is kiemelve, hogy a sülés közbeni nyitogatással az értékes hőt engedjük ki, így azt sem érdemes közben túl gyakran csinálni. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra