Rőf, meszely, négyszögöl – tudod, mit mértek velük?

GettyImages-124028111

A világon az idők során rengetegféle mértékegységet használtak a többi között a távolság, a tömeg, a térfogat vagy a terület nagyságának meghatározására. Ma már alapvetően egységes rendszer alakult ki, ám régen nemcsak országonként, de gyakran kisebb területenként is máshogyan mértek.

A napjainkban a világ legtöbb országában és nemzetközileg is elfogadott SI-mértékegységrendszert a 11. Általános Súly- és Mértékügyi Konferencia 1960-ban fogadta el. Előtte ugyanennek a rendszernek egy kezdetleges változatát használták, amelyet MIKSA-nak neveztek – nevét a benne foglalt mértékegységekről, a méterről, a kilogrammról, a másodpercről (secundum) és az amperről kapta. Ezt 1948-ban három másik mértékegységgel egészítették ki: a newtonnal (erő), a joule-lal (energia) és a wattal (teljesítmény). Magyarországon 1960-ban a mértékegységek használatáról hozott kormányrendeletbe már az SI-rendszer került be, kötelezővé és kizárólagossá pedig 1980. január 1-jétől vált.

Te vajon meg tudod mondani, hogy ezekkel a régi mértékegységekkel mit mértek?

Az értékelésért görgess lejjebb!

Minden kérdés megválaszolására 40 másodperc áll rendelkezésedre. Jelöld meg a helyes választ, vagy várd ki az idő végét, vagy kattints a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!

Értékelés:

0-3 pont: Semmi gond, ezeket a mértékegységeket nem sokan ismerik.

4-7 pont: Ez már szép eredménynek számít, hiszen roppant nehéz kérdésekre is válaszolni kellett.

8-10 pont: Gratulálunk, igazi szakértő vagy. Vajon azt is tudod, hogy honnan erednek Amerika különös mértékegységei? Ebből az érdekes cikkből megtudod.

Van kedved még egy kvízre? Át tudod váltani az angolszász mértékegységeket? Kattints ide, és kiderül!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek