Döbbenetes dolog történt egy férfival, miután megcsípte a kullancs

GettyImages-1396392842

Nyáron a szabadban töltött kirándulások, erdei séták, sütögetések alkalmával fontos odafigyelni a kullancsokra, a vérszívó ízeltlábúak csípése ugyanis súlyos fertőzéseket okozhat. Egy cseh férfit a legújabb, kullancsok által okozott allergiás betegség, az alfa-gal szindróma (AGS) következtében súlyos anafilaxiás sokkal szállították kórházba.

Vöröshús-allergiát okozhat a kullancs csípése

A 68 éves, Pilsenben élő, nevén nem nevezett férfi pirított sertésmájat vacsorázott, majd visszavonult a szobájába, ahol egy órával később a felesége talált rá, amint a székében ülve levegőért kapkodírja a Daily Mail. Az életveszélyes fulladást és szívritmuszavart súlyos anafilaxiás sokk okozta; szerencsére a férfi neje idejében cselekedett, telefonos útmutatás segítségével szájból szájba lélegeztetéssel megmentette az életét. A férfit kórházba szállították, ahol az orvosok egy kullancsot találtak és távolítottak el a bőréből.

A vizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy a súlyos sokkos reakciót a kullancscsípés következtében fellépett vöröshús-allergia okozta. Az először 2004-ben regisztrált alfa-gal szindróma (AGS) kiváltója az alfa-galaktóz nevű szacharid, mely a vörös húsokban is megtalálható, és az emésztőrendszerbe jutva nem okoz problémát, a kullancs nyálán keresztül azonban a véráramba kerül, minek hatására ellenanyag termelődik a szervezetben. A megcsípett személy így érzékeny lesz a vörös húsokra és általában a hústermékekre, fogyasztásuk különféle tüneteket okozhat nála a bőrirritációtól egészen az anafilaxiás sokkig.

Érdemes odafigyelni a kullancsveszélyre
Érdemes odafigyelni a kullancsveszélyreSciepro/science Photo Library / Getty Images Hungary

A tünetek nem azonnal, hanem 5-7 órával a kullancscsípés után jelentkeznek; az egyes személyek szervezete másként reagál, van, akinél egyáltalán nem alakul ki allergiás reakció, másoknál, mint az anafilaxiás sokkon átesett cseh férfi esetében, akár a legsúlyosabb tünetek is jelentkezhetnek. Az AGS-t korábban csak Amerikában és Ausztráliában élő kullancsfajok esetében mutatták ki, de ma már bizonyították, hogy az Európában elterjedt közönséges kullancs (Ixodes ricinus) csípése is okozhatja a betegséget. A kutatók szerint az alfa-galaktózt a kullancs szervezete maga állítja elő.

Az AGS (jelenleg még) igen ritkán jelentkező probléma, ezért nincs különösebb ok a pánikra, ugyanakkor általánosan fontos, hogy ügyeljünk a kullancsveszélyre, amikor nyáron a szabadban töltjük az időt.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra