Ezt figyeld! A kruton készítésének leglustább módja egyben a legjobb is – mutatjuk a tökéletes receptet!

A krutonokat ezerféleképpen felhasználhatod, és nem kérdés, hogy ha már megvan a legegyszerűbb és legjobb módja a készítésének, akkor meg is osztjuk veled. Ha lusta szakács vagy, aki azért szeretne menő, házilag készített finomságokkal villogni (ki nem?), akkor olvass tovább!

Rusztikus és teljesen testre szabott fogás lesz a végeredmény, ha van kéznél két marék langyos, ropogós kruton, amit krémlevesek közepén éppúgy felhasználhatsz, mint arra, hogy a salátáid még gazdagabbak, tartalmasabbak legyenek vele. Készíts egy nagy adag krémes cézáröntetet, dobj egy nagy tálba tépett jégsalátát, parmezánforgácsokat és egy nagy adag krutont, így máris elkészítetted az egyik legfinomabb salátát! 

A kruton, vagyis a sült kenyérkockák ráadásul nemcsak önmagukban finomak: fokhagymás olajjal, csilivel, zöldfűszeres vajban vagy szarvasgombaolajban megforgatva is isteniek, és még izgalmasabbá teszik a leveseket és salátákat. 

A TheKitchn oldalán szerencsére folyamatosan tesztelik azt, hogyan készíthetjük ételeinket még egyszerűbben még finomabbra. Most annak jártak utána, melyik a legjobb krutonrecept, és szerencsénkre a legegyszerűbb lett a legjobb, rusztikus, ropogós végeredménnyel.

GettyImages-522916645
Thomas Barwick / Getty Images Hungary

Hogyan is szól a recept?

Ha van egy vekni állott, kovásszal készült kenyered, akkor félúton vagy a legjobb végeredmény felé. A varázslat akkor történik, amikor a soknapos kenyér felszívja az olajat vagy vajat a sütőben. El kell engedned a kalóriákat,

a jó kruton ugyanis nem zsírszegény.

A kenyér szikkadtsága valójában a te javadra válik, és úgy működik, mint egy szivacs: minél több zsiradékot szív fel, annál ropogósabb és finomabb lesz. A késsel darabolt, egyenes és tökéletes vágások gátat képeznek az olaj számára; néhány kifröccsen a felületre, vagy épp lecsúszik a felületről, így kevesebb zsiradékot szív magába a kenyér. Mi a megoldás? Ahelyett, hogy kockákra szeletelnénk a kenyeret, szaggassuk szabálytalan formájú darabokra, kézzel.

A tökéletlen formák és méretek extra zugokat és hasadékokat hoznak létre, amikbe az olaj vagy a vaj beszivároghat. Miután felszaggattuk a kenyeret, tegyük egy nagy keverőtálba, és csepegtessük meg olajjal, vagy locsoljuk meg olvasztott vajjal. Só és bármilyen más zöldfűszer vagy ízesítő mehet hozzá, de ne vidd túlzásba:

a konyhában a túlfűszerezés az amatőrök fegyvere,

neked elég lesz két ízesítő a remek végeredményhez. 

Ha rajongsz a ropogós darabkákért, ez a technika neked is való: a széttépett kenyér hegyei és bordái egy kicsit sötétebbek és ropogósabbak lesznek, mint a szikkadt belső részek, ami még izgalmasabb textúraélményt nyújt a szerzők szerint.

Miután teljesen befűszerezted, terítsd ki a krutonokat egy peremes tepsire egy rétegben anélkül, hogy a serpenyőt túlzsúfolnád. Süsd 175 fokon 20 percen át, de félidőben forgasd meg őket, hogy mindkét oldaluk pirulhasson. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra