Papíralapú könyv vagy e-book: különös összefüggésre világítottak rá a kutatások

Berényi Bianka
GettyImages-955065788

Te az olvasók melyik csoportjába tartozol? Elektronikusan vagy hagyományosan szeretsz olvasni? Előnyöket és hátrányokat mutattak ki a szakemberek.

Hadd kezdjek egy személyes véleménnyel. Számomra az olvasás élményét nagyon sokáig csak a rendes, papíralapú könyvek jelentették. Imádok olvasni, és én is azok közé tartozom, akik szeretik a papír utánozhatatlan illatát, ezt az élményt csak egy könyv nyújthatja. De aztán betört a 21. század a könyvek világába is, és megjelent a trónbitorló, az e-book! Kezdetben az emberek véleménye két csoportra oszlott az e-könyvek térhódításával kapcsolatban.

Voltak azok, akik szerint az e-book nem könyv, és nem voltak hajlandóak ilyen kütyüt használni (én is közéjük tartoztam), és voltak azok, akik már akkor felismerték, hogy milyen hasznos találmány és nem utolsósorban több könyvespolcnyi könyv is elférhet rajta, anélkül, hogy kilónyi pluszsúlyt kellene cipelnünk. Az e-book jött, látott, és győzött. Közben a kezdeti ellenérzésemmel szemben én is véleményt változtattam és ma már megvédem az elektronikus könyveket. Nekem is van, és jelenleg 14 könyv van rajta, amiket hangulattól függően olvasok. Maga az olvasási élmény az tényleg ugyanolyan, mintha könyvet olvasnék, csak meg kell szokni, hogy itt nincs az a bizonyos lapozós mozdulat, és nincs a papír illata sem. Cserébe viszont sötétben is tudunk rajta olvasni, anélkül, hogy roncsolnánk a szemünket – teljesen más elven világít, mint a telefonok –, rengeteg olvasmányt tudunk rajta tárolni, és az egész tárgy akár egy nagyobb zsebünkben is elfér, ráadásul

sosem fogynak el a példányok egy műből, mert ezek digitális fájlok.

Az sem hátrány, hogy van rajta szótár, amivel idegen nyelvű mű olvasása esetén nem kell hosszú percekig keresgélnünk egy szót a szótárban, elég csupán a nem ismert szóra tenni az ujjunkat, és máris fölötte olvashatjuk a jelentését. Az e-könyveknek ma már legalább akkora rajongótábora van, mint a hagyományos könyveknek. Az összes könyvesbolt oldaláról szinte minden olvasmányt be tudunk szerezni már e-book formájában is, és ma már senki nem néz ránk csodabogárként, ha elővesszük a digitális könyvünket a buszon utazva. De nincs is ezen mit csodálkozni. A technológia fejlődésével ajánlatos lépést tartani, és ebbe a könyvpiac is beletartozik. De mint mindennek, ezeknek is a kütyüknek is meg van a maga előnye és hátránya is.

A fiatal, vonakodó olvasók előnyben részesítik az e-olvasókat

Library & Information Science Research folyóiratban megjelent 2014-estanulmánymegállapította, hogy 143 darab 10. osztályos diák közül a legtöbben az e-bookokat részesítették előnyben. A fiúk és azok, akik nem sokat foglalkoztak az olvasással, szintén jobban kedvelték az e-olvasókat. „Az e-olvasóknak több közös vonása van a fiatalok által állandóan használt elektronikus eszközökkel, mint például az okostelefonokkal vagy iPadekkel, mint a papírkönyvnek.”

A tanulmány vezető szerzője, Åse Kristine Tveit e-mailben nyilatkozott a CBS Newsnak erről.

GettyImages-1221326058

A papíron olvasás jót tesz a memóriának

Számos kisebb tanulmány azt sugallja, hogy az elektronikus képernyő helyett a papíron történő olvasás jobb a memória megtartása és a fókuszálás szempontjából. A The Guardian egy norvég kísérletről számolt be, ahol az emberek egy novellát kaptak, amelyet el kellett olvasni Kindle-ön vagy puha fedeles könyvben; Amikor később kikérdezték őket, azok, akik a hagyományos könyvet olvasták, nagyobb valószínűséggel emlékeztek a cselekménypontokra a megfelelő sorrendben. „Amikor papíron olvasunk, ujjainkkal érzékelhetjük, hogy a bal oldalon egy halom oldal nő, a jobb oldalon pedig zsugorodik” – mondta Anne Mangen, a norvég Stavangeri Egyetem kutatója a Guardiannek. „Megvan a haladás tapintható érzéke... Talán ez valamiképpen segíti az olvasót, több rögzítettséget és szilárdságot biztosít az olvasónak a szöveg kibontakozása és előrehaladása, és ezáltal a történet terén.”

Az e-könyvek segítik a látássérülteket

A gyengén látók vagy az olvasási zavarokkal, például diszlexiával küzdő egyének többet profitálhatnak az e-könyvekből, mivel számos lehetőséget kínálnak a szöveg méretének és a sorközök módosítására. A PLOS One folyóirat 2013-as tanulmánya 103 diszlexiás középiskolás diáknál tanulmányozta a szövegértést és az olvasási sebességet. A tanulmány megállapította, hogy a diszlexiában szenvedők hatékonyabban és könnyebben olvasnak az e-olvasó használatakor, mint a papíron. Schneps, aki a cikk vezető szerzője volt, a következőket mondta: „A különbséget az jelentette, hogy az eszköz rendkívül rövid szövegsorokat, valamint szóközöket is meg tudott jeleníteni. Amikor ezek az emberek a módosított formázást használva olvasnak, olvasásuk azonnal javult.”

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek