Olyan dolog történt a kísérleti állatokkal, amitől nem akarsz többé kólát inni

GettyImages-1138696172

A kóla, érkezzen bármelyik márkától, mára az életünk részévé vált. Hiába tudjuk, hogy káros a benne lévő cukor, hogy tönkreteszi a fogakat, a gyomrot, nehéz megállni, hogy ne igyunk belőle egy-egy pohárral. Talán ez az új kísérlet segít visszaszorítani a kólafogyasztást.

Egy új tanulmány, amely a szénsavas italok egerekre gyakorolt hatását vizsgálta, azt találta, hogy a Pepsi és Coca-Cola fogyasztása megnövelte a hím állatok heréinek méretét és megnövelte a tesztoszteronkoncentrációjukat is.

Ahogy azt a szerzők megjegyzik, a fekete szénsavas ital fogyasztása eddigi tudásunk szerint épphogy káros hatással volt a szaporítószervek működésére. Egy korábbi felmérés szerint a sperma minősége 30 százalékkal romlott azoknál a férfiaknál, akik naponta egy liter kólát ittak, míg egy másik tanulmány szerint a koffeintartalmú üdítőitalok negatív hatással vannak az ondófolyadék térfogatára, a spermiumok számára és koncentrációjára. Saját előzetes tanulmányuk szerint a Coca-Cola és a Pepsi fogyasztása csökkentheti a petefészek tömegét egerekben, de a szénsavas italok herék méretére gyakorolt hatását eddig még nem vizsgálták.

A kóla káros hatásai közé újabbat vehetünk fel
A kóla káros hatásai közé újabbat vehetünk felannabogush / Getty Images Hungary

A kóla furcsa hatása

A kísérleti egerek Pepsit, Coca-Colát vagy vizet kaptak 15 napon át. A vizet fogyasztó állatokkal persze semmi sem történt, nem így a többiekkel. Az előre várható súlygyarapodás mellett ekkor fedezték fel, hogy a tesztoszteronszint mennyire megemelkedett a kólázó állatokban. A heréik pedig minden szempontból jókorát nőttek a 15 nap végére. 

Akárhogy is alakul a jövőben az állatkísérletek eredménye, annyi bizonyos, hogy a kólának inkább ártalmas hatása van az egészségre, még akkor is, ha övön alul nem keressük a mellékhatásokat. A cukorbetegség, a fogszuvasodás, az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek mind nagyobb aránnyal fordulnak elő a kólázó embereknél.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra