3+1 dal, amely mindig velünk marad Kóbor Jánostól

150430123

Legyünk akárhány évesek is, talán nem túlzás azt állítani, minden magyar ember ismer legalább egy dalt, amely Kóbor János hangján szólal meg. Az Omega leghíresebb dalai ott voltak velünk a szerelmeinkben, a csalódásainkban, a bulikban és a magányos pillanatokban is.

Kóbor János gyerekkorában sportoló szeretett volna lenni, ígéretes gátfutó volt, de egy sérülés miatt kénytelen volt lemondani erről a tervéről. Civil életében a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett építészmérnöki diplomát, azonban sosem dolgozott ezen a területen. Első együttesét gimnazista osztálytársaival alapította, később több zenekarban is zenélt, végül 1962-ben létrejött az Omega.

Kóbor János énekesi pályafutása szinte teljesen az Omegához kötődik. Az Omega híres slágerei pedig generációk életét kísérték végig. Válogatásunkban most 3+1 olyan Omega-örökzöldet gyűjtöttünk össze, amelyek Kóbor János hangján örökké itt maradnak velünk.

1. Gyöngyhajú lány

Az egyik leghíresebb Omega-dal. A magyar dalok közül ezt dolgozták fel legtöbben külföldön, nemrég egy ausztrál bankreklámban is felcsendült. Az Omega ezzel a dallal jutott el a tokiói Yamaha-fesztiválra is.

2. Léna

Az 1978-as dal a Csillagok útján című albumon jelent meg. Az együtteshez közel álló körökben nem volt titok, hogy Léna Vas Zoltán pártpoltikus unokája volt, aki számos magyar zenész múzsája lett a hatvanas-hetvenes években.

3. Petróleum lámpa

A Gyöngyhajú lány mellett ez volt az Omega másik nagy slágere. A dal 1970-ben jelent meg, az együttes legendás 10 000 lépés című nagylemezének nyitódala, és a mai napig felcsendül a házibulikban.

+1 Régi csibészek

A zenekar egyik legkedveltebb dala, amely újra és újra feltűnik a zenei műsorokban is. A zenét Presser Gábor szerezte, a szövegíró Adamis Anna, aki egyébként az együttes dobosának, Laux Józsefnek a felesége volt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra