Ez nem csak riogatás, már „a kemencében ülünk”, ez már maga a klímakatasztrófa

GettyImages-1241899100

Az egész világon extrém hőség tombol napok óta, és továbbra is kifejezetten magas hőmérséklet várható ezen a héten. A szélsőséges hőhullámoknak pedig még nincs végük. A szakértők már nem a klímaváltozásra figyelmeztetnek, hanem arra, hogy ez már maga a klímaválság.

A különösen magas, rekordokat döntögető hőmérséklet óriási veszélyt jelent az emberek egészségére, az élővilágra, és megfékezhetetlen erdőtüzeket okoz.

Ez már nem egy egyszerű figyelmeztetés

Egész Európa, de különösen Olaszország, Spanyolország és Görögország már napok óta kíméletlen hőségben szenved, aminek még koránt sincs vége. Az Európai Űrügynökség arra figyelmeztetett, hogy a hőhullám egész héten kitart, és lesz olyan – főként olasz város –, ahol a hőmérséklet várhatóan 40 Celsius-fok fölé emelkedik.

A klímaváltozás miatt kialakult hőség Olaszországot sújtja leginkább
A klímaváltozás miatt kialakult hőség Olaszországot sújtja leginkábbAntonio Masiello / Getty Images Hungary

Hannah Cloke, klímatudós és a Readingi Egyetem professzora a Földközi-tenger felett kialakuló forrólevegő-buborékot és hatását egy óriási pizzakemencéhez hasonlította.

Ez a szélsőséges hőség érezhető szerte a világon, éppen ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője hétfőn arra hívta fel a világ vezetőinek figyelmét, hogy „azonnali cselekvésre van szükség” a klímaválság kapcsán. Tedros Adhanom Ghebreyesus pontosan úgy fogalmazott:

„A klímaválság nem figyelmeztetés. Ez a valóság. Arra buzdítom a világ vezetőit, hogy most cselekedjenek.”

A WHO vezetőjének szavait maga a valóság támasztja alá. A legmagasabb hőmérséklet 52,2 Celsius-fok volt vasárnap Kína északnyugati részén. Míg az Egyesült Államokban, a kaliforniai Death Valley-ben közel 52 Celsius-fok volt vasárnap.

Ez még csak a kezdet

A tudósok egyetértenek abban, hogy az ember okozta klímaválság felgyorsulásával a szélsőséges időjárási események, például a hőhullámok csak gyakoribbá és intenzívebbé válnak. A globális hőmérséklet már 1,2 Celsius-fokkal emelkedett az iparosodás előtti szinthez képest, amiatt, hogy az emberek égetik a bolygót fűtő fosszilis tüzelőanyagokat. 

A jelenlegi helyzet a szakemberek szerint még csak a kezdet, a kritikus pont 2100-ra várható, amikor a felmelegedés eléri a 2,7 Celsius-fokot, ami már a tudósok szerint is egy valóban félelmetes állapot.

A kutatók már tavaly is hangsúlyozták: egyre kisebb az esély arra, hogy mindenki számára élhető és fenntartható jövőt biztosítsunk. A szén-dioxid-kibocsátás mélyreható, gyors és tartós, nullára csökkentése megállíthatná a felmelegedést, de mivel erre kicsi az esély, az emberiségnek a jövőben még súlyosabb hőhullámokhoz kell alkalmazkodnia.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra