A királyi család fekete báránya, akit mindenki imádott, de boldog soha nem volt

GettyImages-3281701

Ha nem a királyi családba születik, ha nem mond le a nagybátyja a trónról, ha nem az ő nővére lesz a királynő, talán hollywoodi filmsztár, híres énekesnő vagy balerina lehetett volna Margit hercegnőből. Ám ő egy sokak által irigyelt életet kapott, amelyben soha nem adatott meg neki a boldogság.

„Erzsébet a büszkeségem, Margit az örömöm” – így jellemezte lányait édesapjuk, VI. György, és ezzel talán meg is magyarázta a hercegnők különbözőségét. Az idősebb testvér, a későbbi uralkodó, II. Erzsébet maga volt a kötelességtudat, míg húga inkább vidám természetével, humorával és szépségével vonta magára a figyelmet. A királyi család fekete báránya talán még látványosabban élte meg Harry herceg tartalékszerepét, egy olyan korban, amikor az uralkodó famíliától még inkább példamutató életet vártak. 

Tragikus szerelem a királyi családban

A korabeli visszaemlékezések szerint viharos idő volt, amikor Margit 1930. augusztus 20-án a világra jött. Ez a szélvész pedig a további életére is jellemzővé vált. Mindössze hatéves volt, amikor nagybátyja, VIII. Eduárd a korona helyett a szerelmet választotta, és lemondott a trónról egy elvált, amerikai asszony, Wallis Simpson kedvéért. Ezzel pedig apja lett az uralkodó, ő pedig a trónutódlási sorrendben a második helyre lépett elő. 

Korábbi nyugodt életük szertefoszlott
Korábbi nyugodt életük szertefoszlottLisa Sheridan / Getty Images Hungary

A korábban nyugodt, elvonult, vidéki életet élő család egy csapásra a figyelem középpontjába került. Ám, ahogy az idő telt, Erzsébet a királyi családért végzett munkájával, míg Margit inkább a sztárokra hajazó életmódjával hívta fel magára a figyelmet. Miközben a fiatalabbik hercegnő folyamatosan arra vágyott, hogy több komoly feladatot és elismerést kapjon, nem tudta levetkőzni a bájos, ám szertelen kishúg szerepét. Ez a szakadék pedig csak tovább mélyült, amikor szerelmi élete tragikus fordulatot vett.

17 éves volt, amikor rajongani kezdett apja főlovászáért, a légierő pilótájáért, Peter Townsendért. A férfi 16 évvel volt idősebb a hercegnőnél, és kezdetben csupán feladatnak fogta fel, hogy vigyázzon Margitra a család dél-afrikai körútján. Az akkor nős, kétgyermekes férfi visszaemlékezései szerint 1951-ben vált komolyabbá a kapcsolatuk, két évvel később pedig az alattvalók számára is egyértelmű lett, hogy Margit hercegnő és Townsend egy pár. II. Erzsébet koronázásakor ugyanis az egyik legnagyobb hír az volt, hogy Margit többször is bensőségesen megérintette a férfit, amiből azt a következtetést vonták le, hogy több van köztük, mint csupán barátság.

Winston Churchill ellenezte a házasságot

Talán egészen máshogy alakult volna a hercegnő élete, ha az udvar áldását adja a frigyre, merthogy az akkor már elvált Townsend megkérte Margit kezét. Erzsébet azonban az anglikán egyház fejeként nem játszhatta el a jóságos testvér szerepét; először azt kérte, várjanak egy évet, majd Townsendet brüsszeli külszolgálatra küldte. Winston Churchill volt a házasság legnagyobb ellenzője, ám amikor őt Anthony Eden váltotta a kormány élén, felcsillant a remény: azt javasolta a királynőnek, hogy változtassa meg a törvényt, amelynek értelmében így, ha Margit lemond a saját és születendő gyerekei rangjáról, hozzámehet az elvált férfihoz. Röviddel később azonban a hercegnő bejelentette, hogy nem házasodik össze Peter Townsenddel. Sokan úgy tartják, soha, senkit nem szeretett úgy Margit, mint őt; későbbi férjének, Anthony Armstrong-Jonesnak is csak akkor mondott igent, amikor megtudta, hogy Townsend újranősül. Akkortájt azt beszélték, a felesége kísértetiesen hasonlított Margitra, a köztük lévő vonzalom és szeretet pedig soha nem múlt el; rendszeresen találkoztak titokban, utoljára két évvel Peter halála előtt.

A királyi család nem engedélyezte házasságát Peter Townsenddel
A királyi család nem engedélyezte házasságát Peter Townsenddelullstein bild Dtl / Getty Images Hungary

Diana új témát adott a bulvársajtónak

A házassági fiaskó után úgy tűnt, Margit nem fog férjhez menni. Régi barátja, Billy Wallace ugyan eljegyezte, de miután kiderült, hogy a férfi félrelépett, nem lett esküvő a kapcsolatból. Aztán feltűnt az oldalán a sikeres fényképész, Anthony Armstrong-Jones, akivel 1960-ban össze is házasodtak. Ám boldogságukra már akkor árny vetült: nászútjuk idején ugyanis a férj apa lett. A gyermek anyja pedig nem más volt, mint legjobb barátja felesége, Camilla Fry, akikkel a rossz nyelvek szerint édes hármast alkottak. 

Közel 20 évig tartott a boldogtalan házasság
Közel 20 évig tartott a boldogtalan házasságKeystone-France / Getty Images Hungary

Margit és a fényképész – aki időközben Lord Snowdon lett –, házasságából két gyermek született, és közel húsz évig kitartottak egymás mellett, miközben egyikük sem volt boldog. Mindketten kikacsingattak a kapcsolatból – a hetvenes években már nem is túl diszkréten –, a hercegnő ágyában állítólag megfordult Paul Newman, Peter Sellers és Mick Jagger is. Viszonyuk egyre inkább elmérgesedett, előfordult, hogy Margit a gyógyszerekben kereste a megoldást, máskor a férj hagyott neki gyűlöletcetliket, amellyel teljesen aláásta a hercegnő önbecsülését. Erre az időszakra a megítélése romokban hevert, és ezt még inkább súlyosbította, hogy Margitnak egy közel 20 évvel fiatalabb kertész lett a szeretője, és a viszony kitudódott. 1976 februárjában Margit és Armstrong-Jones bejelentette különválását, majd 1978-ban a család fekete báránya hivatalosan is elvált. A férj még abban az évben másodszor is megnősült, Margit azonban többé nem próbálkozott tartós kapcsolattal. 

Úgy fogalmazott, hogy a bulvársajtó elevenen égette meg
Úgy fogalmazott, hogy a bulvársajtó elevenen égette megTim Graham / Getty Images Hungary

A 80-as évek elején – Diana feltűnésével – a bulvársajtó új témát talált, így Margit a háttérbe szorult. Egészsége is egyre inkább meggyengült. Tizenéves korától láncdohányos volt, a beszámolók szerint édesapja halála is az önpusztító életvitel felé sodorta. Tüdőműtéten esett át, majd olyan súlyosan megégette a lábát, hogy többször tolókocsiba kényszerült. Háromszor volt agyvérzése, utolsó évei szenvedésben teltek. A hercegnő – aki imádott zongorázni, énekelni, a partik központja volt, akiért rajongott Andy Warhol és Pablo Picasso is, és aki nem találta a helyét a királyi családban – 71 évet élt. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra