Durva dolgot árul el rólad a kézfogásod a tudósok szerint

GettyImages-580306857

Minél gyengébb a kézfogásod, annál nagyobb a szívbetegségek és a rák kockázata – derül ki a Michigani Egyetem tudóscsapatának frissen publikált kutatásából.

A tudósok már korábban gyanították, hogy a kézfogás erőssége és a várható élettartam között összefüggés állhat fent, a mostani, 1300 személy részvételével zajlott átfogó vizsgálat pedig megerősítette ezt a feltételezést – számolt be a Daily Mail. A hetvenéves vagy annál idősebb korosztályból toborzott alanyok kézfogáserősségét egy rugós erőmérő, vagyis dinamométer segítségével mérték meg, amelyet kétszer meg kellett szorítaniuk, amilyen erősen tudták; ezt követően DNS-mintákat vettek a résztvevőktől, hogy megvizsgálják a DNS-metiláció előfordulását és mértékét.

Metiláció esetén a DNS-hez egy plusz metilcsoport kapcsolódik, amely a génkifejeződés elnyomásához, ezáltal gyakran a daganatos megbetegedések, illetve a szív- és érrendszeri problémák kifejlődéséhez vezet, ugyanis blokkolódnak olyan gének, melyek megküzdenének ezekkel a betegségekkel. DNS-metiláció örökletes úton, de környezeti hatások révén is kialakulhat.

Az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy a gyengébb marokerősségű személyeknél nagyobb arányban és mértékben fordul elő DNS-metiláció – a kutatók egyelőre nem tudják, mi okozza pontosan ezt az összefüggést, azonban a jövőben igyekeznek szélesebb körű, átfogóbb kísérletekkel mélyebbre ásni a témában.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra