Durva dolgot árul el rólad a kézfogásod a tudósok szerint

GettyImages-580306857

Minél gyengébb a kézfogásod, annál nagyobb a szívbetegségek és a rák kockázata – derül ki a Michigani Egyetem tudóscsapatának frissen publikált kutatásából.

A tudósok már korábban gyanították, hogy a kézfogás erőssége és a várható élettartam között összefüggés állhat fent, a mostani, 1300 személy részvételével zajlott átfogó vizsgálat pedig megerősítette ezt a feltételezést – számolt be a Daily Mail. A hetvenéves vagy annál idősebb korosztályból toborzott alanyok kézfogáserősségét egy rugós erőmérő, vagyis dinamométer segítségével mérték meg, amelyet kétszer meg kellett szorítaniuk, amilyen erősen tudták; ezt követően DNS-mintákat vettek a résztvevőktől, hogy megvizsgálják a DNS-metiláció előfordulását és mértékét.

Metiláció esetén a DNS-hez egy plusz metilcsoport kapcsolódik, amely a génkifejeződés elnyomásához, ezáltal gyakran a daganatos megbetegedések, illetve a szív- és érrendszeri problémák kifejlődéséhez vezet, ugyanis blokkolódnak olyan gének, melyek megküzdenének ezekkel a betegségekkel. DNS-metiláció örökletes úton, de környezeti hatások révén is kialakulhat.

Az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy a gyengébb marokerősségű személyeknél nagyobb arányban és mértékben fordul elő DNS-metiláció – a kutatók egyelőre nem tudják, mi okozza pontosan ezt az összefüggést, azonban a jövőben igyekeznek szélesebb körű, átfogóbb kísérletekkel mélyebbre ásni a témában.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek