Sokan porfogónak gondolják, pedig ez a konyhai gép segít időt és pénzt spórolni

GettyImages-1412257270
Olvasási idő kb. 7 perc

Egyre több családnál készül otthon a kenyér. Sok recept közül válogathatunk, és ha megtaláltuk a megfelelőt, még mindig ott a kérdés, hogy géppel készítsük, vagy külön dagasztva sütőben süssük.

Családunkban a nagyszülőknél szilárdan él a meggyőződés, hogy ha nincs itthon kenyér, az bizony katasztrófa. Nem lesz mit ennünk, és éhen fogunk halni. Na jó, talán éhen nem halunk, de kenyérnek akkor is lennie kell itthon. Mindig. Azt gondolom, nem lehetnek vele egyedül, mert egy-egy ünnep előtt, amikor nem lesznek nyitva a boltok pár napig, olyan sebességgel tűnik el az összes kenyér a polcokról, amit még követni sem egyszerű. Mi talán már nem ragaszkodunk olyan szigorúan a mindennapi pékáruhoz, de kétségtelen egyszerűbb összedobni egy szendvicset mindenféle változatos feltéttel, mint bármi mást. És persze a melegszendvics az, amit bármilyen körülmények között el tudnak fogyasztani a gyerekek. Van egyáltalán, aki nem szereti a melegszendvicset?

Nem is olyan bonyolult

Amikor elértek minket is a lezárások, és próbáltuk minimalizálni a boltlátogatásokat, elérkezettnek láttam az időt, hogy belevessem magam a kenyérsütés rejtelmeibe. Valószínűleg nem csak bennem fogalmazódott ez meg, mert a közösségi oldalon hirtelen sokkal több recept jelent meg, és sokan osztották meg joggal büszkén a szebbnél szebb házi kenyereik és péksüteményeik képeit. Sokáig nem készítettem kelt tésztákat, mert amikor olvastam a recepteket, annyira bonyolultnak tűnt. A karantén viszont rákényszerített, hogy átlépjem ezt a pszichológiai határt, és megsütöttem életem első adag kiflijét, ami azon melegében el is fogyott. A sikerén felbuzdulva megpróbálkoztam kenyérrel, kaláccsal, ami általában nagyon finom lett, ha megfelelő figyelemmel tudtam követni a folyamatot. 

A géppel készült kenyér formája árulkodó
A géppel készült kenyér formája árulkodóPhoto taken by Leonardo Costa Fa / Getty Images Hungary

Ezért került elő a gép

De amikor mással voltam elfoglalva, előfordult, hogy túlkelt a kalács, megégett a kenyér. Egyik ilyen kudarcom után tört rám a felismerés, hogy a padláson porosodik egy régi kenyérsütő gép. Előkotortam hát apósom régi masináját, ami a második sütése után távozott a működő háztartási berendezések sorából. Ezen mondjuk nem lepődtem meg, tekintve a korát, ennek ellenére igen nagy űrt hagyott maga után, így amint lehetőségem volt rá, be is szereztem az utódját.

Tudod, mi van benne

Ha valaki rászánja magát, hogy otthon süssön kenyeret, annak több előnye is van. Egyrészt biztos lehet benne, hogy tudja, miből készült. Egészen biztosan nincsenek benne mindenféle adalékanyagok, tartósítószer, és ha valaki érzékeny, akkor csodás mentes receptek közül is válogathat. És nemcsak mentes, de teljes kiőrlésű, rozsos, magvas, répás, krumplis, zabpelyhes kenyér is készülhet. Ha már belejöttünk, csak a képzeletünkön és az ízlésünkön múlik, hisz receptből és ötletből nincs hiány az interneten. 

Olcsóbb az otthon sütött kenyér

A házi kenyér másik nagy előnye, hogy lényegesen olcsóbb, mint bolti társai, különösen akkor, ha nem egyszerű fehér kenyérről van szó, hanem kerülnek bele magvak, vagy különlegesebb lisztkeverékek. Az, hogy jelenleg hatósági áras lisztet is választhatunk, még gazdaságosabbá teszi. Persze a sütés is pénzbe kerül, így ezzel a költséggel is számolnunk kell, ami kenyérsütő gépben kb. 40 Ft-ot jelent sütésenként. Bár az árak jelenleg igen képlékenyek, de számolhatunk úgy, hogy 350-400 Ft-ba kerül mostani áron 1 kg otthon sütött fehér kenyér. 

Géppel egyszerűbb

Talán a legkézenfekvőbb előnye, ami miatt magam is nagy rajongó lettem, az egyszerű használat. Csupán egy konyhai mérlegre vagy mérőedényre van szükség, kimérjük a recept szerinti adagokat, betesszük a gépbe, kiválasztjuk a megfelelő programot, megnyomjuk a gombot, és hagyjuk dolgozni. Hogy még egyszerűbb legyen a dolgunk, lehet kapni lisztkeverékeket, amikhez már csak a folyadékot kell hozzáadni, és indulhat a sütés. Nem kell figyelni a kelesztés idejére, hogy megsült-e már, csak egyszerűen kivesszük, amikor elkészült. Tapasztalatom szerint kisgyerekes anyukáknak ez sokat segít, mert a gyerekeknek valahogy mindig akkor lesz valami sürgős mondanivalójuk, vagy akkor szorulnak segítségre, amikor épp a tésztával kellene foglalkozni. 

A friss kenyérből finomabb a reggeli
A friss kenyérből finomabb a reggeliSigrid Gombert / Getty Images Hungary

Időzíthető

A legtöbb gép előre programozható, így be tudjuk készíteni este a hozzávalókat, és reggel a frissen sült kenyér illatára ébredhetünk. Garantáltan meg is hozza az étvágyat a reggelihez, de érdemes úgy időzíteni, hogy mire felkelünk, legyen ideje hűlni, mert a meleg kenyeret nehezebb szeletelni. A gépekhez általában tartozik saját receptfüzet, és ha abból sütünk, akkor nem ér minket csalódás. Amikor új recepttel kísérletezünk, érdemes ránézni a tésztára a dagasztás végén, ezért időzített sütésnél azt nem javasolnám. Ha épp ott vagyunk, amikor jelez a gép, akkor ki lehet venni a keverőlapátokat még sütés előtt, így a kész kenyérben csupán két kis luk jelzi majd, hogy gépben sült.

Nem ropog a héja

Ami hátránya lehet, hogy ropogós héjú kovászos cipó nem kerül ki belőle. Aki arra az igazi ropogós kenyérhéjra vágyik, annak marad a sütő, mert gépben én még nem találkoztam ilyennel. A receptek élesztővel készülnek, legyen az akár instant vagy friss. A magam részéről ezzel meg tudtam barátkozni, mert minden egyéb tekintetben megfelel a kész kenyér az elvárásaimnak. Nem túl tömör, vékonyan szeletelhető, nem szárad kőkeményre fél nap alatt, ha nem teszek bele túl sok zabpelyhet, nem is morzsálódik túlzottan, és az íze is finom szokott lenni. 

Tervezni kell

Ha rendszeresen otthon készítjük a kenyeret, akkor előre kell gondolkodnunk. Egyrészt legyen otthon alapanyag, ami nemcsak a lisztet jelenti, hanem olaj vagy valamilyen zsiradék, só, cukor és élesztő. Ez utóbbi igen gyorsan tud fogyni, és néha akkor is be kell tenni a kosárba, ha azt gondoljuk: biztosan van, hiszen most vettem. Másrészt egy kenyér három óra alatt készül el, így ha elfogyott, és vacsorára szeretnénk szendvicset, akkor időben el kell indítani a gépet.

Nem csak kenyérhez

Ha nem is fogyasztunk rengeteg kenyeret, akkor is ki tudjuk használni a kenyérsütőt, hisz kalácsot, gyümölcskenyeret, süteményt is süthetünk benne, és ha épp nem ezek készülnek, használhatjuk dagasztásra, joghurt- vagy lekvárkészítésre is. Ha épp azon gondolkodtál, érdemes-e beszerezni egy ilyen szerkentyűt, részemről a válasz egyértelműen igen, ha hajlandó vagy lemondani a ropogós héjról, és fontos számodra, hogy minimális időráfordítással, egyszerűen és olcsóbban készüljön a mindennapi kenyered.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek