Szinte semmit sem tudunk a világ legtitokzatosabb kémnőjéről, aki segített megnyerni a függetlenségi háborút

GettyImages-3352061

A 355-ös számú kém a legenda szerint segített George Washingtonnak megnyerni a függetlenségi háborút – a kémnőről azonban olyan keveset tudunk, hogy egyesek megkérdőjelezik már létezését is.

Nevét soha, senki nem írta le, kódszáma, a 355 – amely egyébként hölgyet jelentett – pedig egyetlen levélben szerepel csak. Mindössze annyit tudunk róla, hogy az ominózus levél szerzője szerint olyan hölgy volt, aki képes lehet arra, hogy túljárjon mindenki eszén. Ennek ellenére azonban a hős kémnő talán fiktív története máig lázban tartja a történelem iránt érdeklődőket, sőt, Jessica Chastain főszereplésével film is készült alakjáról annak dacára, hogy szó szerint semmit sem tudunk róla.

Az amerikai történelem fontos eseményéhez kötődik személye

A 355-ös legendájának megismeréséhez egészen az amerikai függetlenségi háború idejéig kell visszautaznunk az időben. 1776-ban a későbbi első amerikai elnök, George Washington a hadsereg főparancsnokaként a britektől függetlenedni vágyó patrióták csapatainak élén állt: a Long Island-i csatában a britek többször is meglepték, és 

ha az időjárás nem áll mellé szorongatott helyzetében, talán egészen más kimenetele lett volna a háborúnak.

Erős köd, valamint a britek számára kedvezőtlen széljárás miatt azonban az ellenséges csapatokat irányító William Howe a patriótáknak kedvező döntéseket hozott, Washington azonban levonta a megfelelő következtetéseket. Arra jutott, hogy a világ legerősebbnek tartott hadseregével szemben csak akkor viselhetnek sikerrel háborút, ha olyan eszközöket vetnek be, amilyenekre a britek nem is számítanak – ez pedig nem más volt, mint a hírszerzés.

A kémnő fontos szolgálatot végezhetett az amerikai népnek
A kémnő fontos szolgálatot végezhetett az amerikai népnekUniversalImagesGroup / Getty Images Hungary

Bár végeredményben Washingtonéknak állt a zászló, a kémszervezet létrehozása nem volt kezdettől sikertörténet. Az amerikai történelem egyik mártírja, Nathan Hale, az első kém életét is adta azért, hogy hazáját győzelemre vihesse. A mindössze 22 évesen kivégzett Hale tanárként dolgozott, mielőtt a csatamezőre lépet volna, ott volt Boston ostrománál is, ahol bátorságát kapitányi kinevezéssel honorálták. Ezt követően New Yorkba utazott, ahol részt vett egy utánpótlást szállító hajó elfoglalásában, majd Long Islandnél behatolt a brit vonalak mögé, hogy ott kémkedjen. Pechjére elfogták, majd tárgyalás nélkül, már másnap kivégezték. Utolsó szavai állítólag a következők voltak:

„Azt sajnálom mindössze, hogy csak egyetlen életem van, amit hazámért adhatok.”

Ekkor alakult meg az első amerikai kémhálózat 

Két év elteltével, 1778-ban azonban az amerikaiaknak sikerült egy valóban titkos és operatív értelemben véve meglehetősen sikeres alakulatot létrehozniuk: ez volt a Culper-hálózat, melyet Benjamin Tallmadge őrnagy hozott létre azért, hogy a New Yorkot 1776-ban elfoglaló britek helyzetéről, tevékenységéről és mozgásáról információkat szerezzen. Washingtont leginkább az ellátmányozást végző flotta helyzete érdekelte, valamint az, hogy pontosan mennyi ellátmánnyal rendelkeznek aktuálisan: ebből vont le következtetéseket arról, hogy mikor várható egy brit támadás megindítása. Az elszigetelt New Yorkban az is nehézséget jelentett, hogy cipőket készítsenek megfelelő alapanyagok, illetve eszközök behozatala nélkül.

A Culper-hálózat tagjai egy számokból álló kódot használtak: 1779-ig ez meglehetősen szegényes volt, mindössze 4 számra korlátozódott, amelyek helyeket, illetve két személyt jelöltek.

Ezután azonban gazdag kódrendszerré bővítették azt: Tallmadge létrehozott egy titkosírási módszert, amely olyannyira működőképes volt, hogy a későbbi amerikai rejtjelezés alapjává vált. 710 fontos szó, kifejezés mellé rendelt számokat, ezenfelül a legfontosabb kémek, személyek is kaptak egy saját számot. George Washingtonnak a 711 jutott, Tallmadge pedig a 721-esként futott a rendszerben.

A rejtjelezés alapjait tették le
A rejtjelezés alapjait tették leCobraCZ / Getty Images Hungary

Annak érdekében, hogy a titkosírás segítségével bármilyen kifejezés kódolhatóvá váljon, a betűk és számok felhasználásával egy csúsztatott ábécét alkotott meg, így aztán akármilyen közlés átadására képesek voltak már.

A kémnőről ennyit tudunk – és ennyit feltételezünk

A Culper-hálózat a megszerzett információkat a fenti rejtjelezésnek megfelelően juttatta el végső soron George Washington kezébe, aki azok birtokában hozhatott ravasz döntéseket.

A hálózat vezető kémének egyik levelében bukkanhatunk rá a titokzatos 355-ösre, egy nőre, akiről az utókor nagyon sokat gondol.

A hölgyet Abraham Woodhull, Tallmadge-nek a hálózatba szintén beszervezett gyerekkori barátja említi egy Tallmadge-nek írott levelében, melyben összesen ennyi áll: „Nemsokára meglátogatom a 727-est (ez volt New York számsora - a szerk.), és úgy gondolom, hogy egy 355 ismerősöm túljárhat mindenki eszén.”

A 355 a hölgy kódja, így tehát Woodhull New Yorkban tervezett egy nőismerősével találkozni, akitől komoly segítséget várt az ellenséges megfigyelés elkerülésében. Morton Pennypacker, a 20. század első felének történésze arra jutott, hogy a hölgy Robert Townsend, a Culper-hálózat manhattani vezetőjének szeretője lehetett, akit a későbbiekben elfogtak, egy brit fogolyhajóra, a Jersey-re szállítottak, ahol életet adott Townsend gyermekének, majd meghalt. 

Alexander Rose történész szerint azonban Woodhul szomszédja, Anna Strong, egy igazi patrióta, Selah Strong felesége lehetett a 355-ös.

A probléma a két elmélettel az, hogy egyiket sem lehet semmivel alátámasztani.

Az biztos, hogy Anna Strong támogatója, adott esetben segítője volt a Culper-hálózatnak, ahogyan az is, hogy a kémek körül megfordultak olyan nők, akik áldozatos munkájukkal segítettek sikerre vinni tevékenységüket.

A nők szerepe biztosan nagy volt

A Culper-hálózat mindenesetre nagyon sikeresen működött, kémnővel vagy anélkül. Lelepleztek egy pénzhamisítási kísérletet, egy támadási kísérletet a francia flotta ellen, valamint egy kettős ügynök, John Andre kilétét is felfedték. Tevékenységükben mindenképp nagy szerepük volt a nőknek, akiket korábban és sokáig még ezután is elfelejtettek a hírszerzésről szóló krónikák megemlíteni. Ha a 355-ös kémnő nem is létezett, a 355-ös, a kémeket segítő nő bizonyosan: még ha nem is ismerjük kilétét, tudjuk, hogy nélküle ez a kémhálózat nem lett volna képes arra, amit véghez vitt.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra