Állítólag ezzel a 22 méteres bálnával kémkedett a CIA Magyarországon

fortepan 58222

Az 1960-as évek elején egy 22 méter hosszú, preparált bálnatetemet hordoztak végig egész Kelet-Európán. A látványosságra kicsik és nagyok egyaránt kíváncsiak voltak, de milyen cél állhatott a szenzáció hátterében?

„A bálnáról beszél mindenki. A bálna az sztár. Háttérbe szorított mindent. Nemcsak a tanulni vágyó, mindkét nembeli ifjúság keresi föl a hosszú sátorban közszemlére helyezett bálnát, a tengerek megboldogult óriásához elzarándokol mindenki” – számolt be a rendkívüli látványosságról a hatvanas évek elején a Magyar Szó című vajdasági napilap.

Kéttonnás bálnanyelv

A jobb sorsra érdemes, preparált cet valóban óriási látványosságnak számított egész Kelet-Európában, beleértve Magyarországot is. A Góliátnak keresztelt óriásbálna 1954-ben akadt norvég halászok horgára, azaz szigonyágyújára: Észak-Trondheim környékén fogták ki a tengerből a 22 méter hosszú monstrumot, amely azonban – a bálnák között legalábbis – nem számított különösebben nagynak. „Súlya 63 200 kilogramm, és a szíve 450, a tüdeje 600, és a nyelve semmivel sem kevesebb, mint 2200 kilogrammot nyom” – írta a különös látványosságról a Vörös Zászló című lap, ahonnan azt is megtudhatjuk, hogy a cethalat először Franciaországba szállították, ahol húsz ember 12 órán át dolgozott a preparálásán. Belső szerveit eltávolították, 7000 liter formalint fecskendeztek bele, majd a belsejébe hűtőberendezést helyeztek. Mindezek után megkezdhette európai turnéját, a párizsi jégrevüvel együtt, s a Cirkusz és Varieté Vállalat meghívására hazánkba is ellátogatott.

Karikatúra a bálnáról
Karikatúra a bálnárólArcanum Adatbázis / Magyar Szó

Speciális kamionban érkezett

A bálna Párizs, London, Berlin, Svájc és Bécs után érkezett Magyarországra. 1961. december 18-án lépte át a határt egy 26 méter hosszú, „speciális kocsira épített guruló hűtőszekrény”, amely a preparált állatot szállította. Először Budapesten állították ki: a Városligetben hosszú sorokban álltak sorban az érdeklődők. Nem voltak kevesen: csak a fővárosban 600 000 ember volt kíváncsi a bálnára annak ellenére, hogy a belépőjegyért a felnőtteknek 4 forintot, a 7 éven aluli gyerekeknek és a csoportosan érkezőknek 3 forintot kellett fizetni. A főváros után következett a vidék: több vidéki városban (Győr, Pécs, Kecskemét, Szeged, Debrecen) is kiállították.

Kirándulás, extrákkal

„Amikor megtudtuk, hogy Góliáth, az óriás bálna Egerben lesz, és ráadásul az egyik napon ott sorsolják a lottót is, elhatároztuk, hogy beutazunk” – tudhatjuk meg Pócsik István bükkszéki lakos olvasói leveléből, amit a Heves Megyei Hírlapnak küldött.

„Harmincan vettünk részt ezen a nagyszerű kiránduláson, amikor alkalmunk nyílt megtekinteni ezt a hazánkban eddig sosem látott állatot.

Mellette láttuk a szigony-ágyút, amelyik kioltotta az életét. Sajnos, a sorsolást már csak a hangszóró közvetítésével az utcán hallgattuk végig. Ennek ellenére a kiránduláson igen jól éreztük magunkat” – szögezte le a levélíró.

Gyorsított Jónás-tanfolyam

Milyen látvány várta a bálnára kíváncsi látogatókat? Visszaemlékezések szerint már erősen viseletes állapotban volt az állat, mire hozzánk érkezett, annak ellenére, hogy folyamatosan nyomták belé a formalint. „Ami egész különös volt, hogy nem volt rendesen megvilágítva. Tehát egy ilyen huzatos, kicsit büdös, meleg térre emlékszem, ami előtt állt egy kis hokedli, tehát a bálna szája előtt állt egy hokedli, azon pedig egy szabályos 5 literes uborkásüvegnek tűnő valami, amiben külön tartották a bálna szemeit. És meg lehetett látogatni, tehát ez volt a szabadidős program, hogy a családok ellátogattak, gyerekek fehér térdzokniban, cérnakesztyűben, és megnézték a bálnát belülről is, tehát bele lehetett sétálni a hasába, és egy ilyen gyorsított Jónás-tanfolyamot el lehetett végezni” – emlékezett vissza 2003-ban a Klub Rádió egyik betelefonálója.

Hirdetés a Népszavában
Hirdetés a NépszavábanArcanum Adatbázis / Népszava

Kémkedésre használták?

Felmerülhet a kérdés: mi lehetett az oka annak, hogy fáradságot nem kímélve végigutaztassanak a keleti blokkon egy élettelen állatot? A rémületkeltés? A szenzációhajhászás? A reménykedés a borsos bevételben? Összeesküvés-elméletekben már akkor sem volt hiány: a tény, hogy a jószág egy nyugati rendszámú, óriási kamionban érkezett Magyarországra, feltételezések egész sorát indította el. Hasonló járműveket használtak ugyanis a ballisztikus rakéták szállítására, s a hidegháború legfeszültebb éveiben, alig túl a kubai rakétaválságon, amikor a két szuperhatalom kémkedést sejtett mindenhol (sokszor nem is alaptalanul), logikusnak tűnt a feltételezés: a bálnát bizony akár kémkedés céljára is használhatja a CIA. Egyrészt felmérheti a keleti blokk útjainak és hídjainak teherbíró képességét, azaz információt nyerhet arról, hogy egy esetleges támadás előtt a szovjetek mely utakat használnák katonai teherszállításra, másrészt pedig akár körbe is fotózhatja az ellenséges területet. (Ne feledjük, még manapság is megesik, hogy vasvillával támadnak a Google utcaképeket készítő autójára.)

A bálna utóélete

Az akció sikerén felbuzdulva a következő évben ismét megpróbálták Budapestre hozni a preparált bálnát, de nézeteltérések miatt a cet végül Varsó felé vette az irányt. A bálna mindenesetre a művészeket is megihlette: feltűnik egy Parti Nagy Lajos-novellában és Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényében is. Ez utóbbi alapján készült Tarr Béla Werckmeister harmóniák című filmje, amelyben egy alföldi kisváros életét felforgató eseménysorozathoz vezet a preparált bálna érkezése. (Borítókép: Fortepan / Horváth Lajos)

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra