A most 73 éves amerikai szerzőt onnan ismerheted, hogy a közösségi oldalakon rendre szembejöhetnek főzős videói, amikben a legjobb hangulatban dobja össze egyszerű, de nagyon finomnak tűnő fogásait. Rengeteg szakácskönyvet írt, amikben gyönyörű fotók mellett könnyen összeállítható recepteket mutat meg, általában a közönségkedvencekre fókuszálva.
A konyhában több évtizedes gyakorlata van, miért ne hinnénk neki, amikor a tökéletes sütikről van szó?
Ina Garten receptjei egyszerűségükkel tűnnek ki, de mindig van bennük egy elkészítési csavar, egy titkos összetevő, különleges technika vagy időtakarékos trükk, ami a hétköznapiból egyedivé és igazán különlegessé teszi őket.
Amikor a süteményreceptjéről beszélünk, jó, ha tudod: ezúttal nem az általunk ismert, hagyományos linzerekről van szó, hanem az annál nagyobb, amerikai változatról, aminek ezer színes verziója ismert a red velvettől a karamellásig.
Íme Ina Garten tippjei a kívül ropogós, belül puha és nagyon finom csokis kekszekhez
Ina elkészítés után nagy szemű sóval szórja meg a megsült kekszeket, amitől egyrészt kicsit izgalmasabb, másrészt sokkal finomabb lesz a végeredmény. De ez még nem minden: a kekszek állagát is tudta tökéletesíteni.
A szerző egy kollégája, Sarah Kieffer receptjéből inspirálódott. A sütik alapja 36 deka liszt, kiskanál sütőpor, 23 deka vaj és a 35 deka barna cukor, egy tojás és egy kis só – ebből kell sűrű, nagyon vajas masszát készítenünk, akár egy kevés vaníliakivonat hozzáadásával. Ezután fagyasztjuk egy negyedórán át, majd fagyikanállal kell sütőpapírra adagolni őket.
Eztán jön az első trükk. A 45 grammos golyók 11 percet süljenek 180 fokon, majd ugyanennyit hűljenek a tepsiben. Ekkor ki kell venni őket, és hagyni teljesen kihűlni mindegyiket – ez adja majd a tökéletes állagot.
Ha pedig az alapreceptnél többre vágysz, íme a sütiszakértők három legfontosabb tippje a tészta elkészítéséhez:
- Használj egy plusz tojássárgáját! Segít, hogy a sütemény közepe sűrű és igazán tökéletes állagú legyen.
- A kekszek felpuffadnak a sütőben, majd kihűléskor összeesnek. Ettől repedéseket keletkeznek a tetejükön, ez normális. Hagyd a sütiket kihűlni a sütőlapon az előírt ideig – ezzel kissé megkeményedik a külsejük, és tökéletes állagúak lesznek.
- Tárold a sütiket légmentesen záródó edényben, szobahőmérsékleten legfeljebb 3 napig. Ez minden, amit a legtökéletesebb recepthez tudnod kell. Innentől jöhet a te kreativitásod: mehet bele kakaópor, fehér csoki, karamelldarabok, citromhéj vagy kókuszreszelék.