Ez történik, ha kávéval veszed be a gyógyszered: figyelj a mellékhatásokra

GettyImages-504536938
Juhász Marianna

Nem tanácsos, sőt vannak esetek, amikor tilos a kávét és a gyógyszert egyszerre bevenni, mert akár komoly gondokat is okozhat. Sőt, nem is kell egyszerre fogyasztanod a kettőt, hogy problémák legyenek a két anyag interakciójából.

Habár a kávénak számos jótékony hatása van az egészségre, de ha gyógyszerrel együtt fogyasztod, érdemes körültekintőnek lenned. Ugyanis egy legújabb kutatás szerint a kávé jelentősen befolyásolja több gyógyszer felszívódását, eloszlását, metabolizálását és kiválasztását. Ha rendszeresen kávézol, és az alábbi gyógyszerek valamelyikét szeded, akkor mindenképpen konzultálj a háziorvosoddal, válts koffeinmentes kávéra.

A koffein és a csersav a ludas

Kevesen tudják, hogy a kávé felerősítheti, vagy akár gátolhatja is néhány gyógyszer hatását. Igen gyakori az is, hogy a kávéval, illetve közvetlenül a kávézás előtt vagy után bevett pirula nem fejti ki teljesen a hatását. Mindemellett egyéb szövődmények is jelentkezhetnek a kávé és a gyógyszerek együttes fogyasztása esetén.

A kávé felpörgeti az anyagcserét, ami ront a gyógyszerek felszívódásán
A kávé felpörgeti az anyagcserét, ami ront a gyógyszerek felszívódásánJordan Lye / Getty Images Hungary

Habár sok összetevő szerepet játszik a kölcsönhatásban, többnyire a koffein és a csersav okozza a kávé gyógyszer-befolyásoló hatását. Éppen ezért hasonló figyelmeztetés vonatkozik a kólára, a fekete, a zöld és mate teákra is.
A képlet azonban visszafelé is igaz: nem csak a koffein képes befolyásolni a gyógyszereket, így mindkét fél hat a másikra. 

Ezeknek a gyógyszereknek a felszívódására hat a kávé 

A pajzsmirigyre szedett gyógyszereket jellemzően éhgyomorra kell bevenni, és utána legalább fél óráig nem szabad enni sem. Érdemes ezt a szabályt betartani, mert más esetben a szervezetben nem megfelelően szívódnak fel a hatóanyagok. Kávézni pedig csak egy óra hosszával a gyógyszer bevétele után szabad, mert a koffein csaknem felére tudja csökkenteni a készítmény belekből történő felszívódását. 

Nem csak a kávé hat a gyógyszerre, a kölcsönhatás fordítva is igaz
Nem csak a kávé hat a gyógyszerre, a kölcsönhatás fordítva is igazFarion_O / Getty Images Hungary

Ha semmiképpen nem tudod elképzelni a reggelt kávé nélkül, akkor válassz napindítónak koffeinmentes feketét, és csak később igyál hagyományos kávét.

A csontritkulás elleni gyógyszereket sem érdemes kávéivás közelében bevenni, mert a koffein csökkentheti a hatásukat. A kifejezetten alendronát tartalmú készítményeknél a kávé már 60 százalékkal is visszafoghatja a gyógyszer hatását.
Kávézni a gyomorsav szabályozására szedett, savas reflux elleni szerekkel sem ajánlott, hiszen a kávé is savas, ami csökkentheti a gyógyszer hatékonyságát.
A szerek hatása ellen dolgozik a koffein a hiperaktivitásra, szorongásra, magas vérnyomásra és a szív elégtelen működése miatt szedett gyógyszerek esetében is. 

Ha pedig vizesedés miatt eleve szedsz már vízhajtót, akkor az a kávéval kombinálva a kívántnál több vizet fog kihajtani a szervezetedből.

Ha vaspótlót szedsz, és mégsem múlik a szédülés, a hajhullás, és a szemed előtt cikázó fehér foltok sem csökkennek, akkor lehet, hogy a kávézási szokásodon kell változtatnod. A vaspótló szedése után két órán át hanyagold a kávét, mert hatására a vas pozitív tulajdonságainak kiválasztása és felszívódása nélkül távozik a szervezetből a nyomelemet pótló szer.
A homeopátiás készítményeket fogyasztóknak is tudniuk kell, hogy az ilyen jellegű készítményeket negatívan befolyásolja, hatásukat drasztikusan képes csökkenteni a kávé.

Ezekkel a szerekkel felpörget a kávé

A fájdalomcsillapítók hatása sokszorozódik, ha kávét is iszunk pirulaszedés idején
A fájdalomcsillapítók hatása sokszorozódik, ha kávét is iszunk pirulaszedés idejénmilorad kravic / Getty Images Hungary

A kávé nem csak csökkenteni tudja, hanem fel is turbózhatja egy-egy gyógyszer hatását. Ilyen például a fájdalomcsillapító, aminek a hatását általában fokozza, így kisebb adag bevételével ugyanazt a hatást érhetjük el, mint ha a normál adagot vennénk be, csak kávé nélkül. Továbbá az asztmajellegű betegségekre szedett theophyllin tartalmú készítmények hatását is felerősíti a fekete.

Az antibiotikumok, fogamzásgátlók, antidepresszánsok szedése esetén hosszabb ideig tartózkodik a kávé szervezetünkben, ami komoly megterhelést jelent a szervezetnek, hiszen az éberség mellett szaporább lesz szívverés, és ettől nyugtalanabbak lehetünk, és a legrosszabb esetben még álmatlanságot is okozhat. Vizsgálatok igazolják, hogy a fogamzásgátlót szedő nőkben négy órával tovább volt kimutatható a koffein, mint az ilyen tablettát nem szedőkben.

Az étrend-kiegészítő mellé se kávézz!

Soha ne vedd be az étrend-kiegészítőket kávéval, de még teával se, mert a bennük lévő csersavak és vegyületek befolyásolhatják az egyes ásványi anyagok felszívódását is. Emellett a probiotikumok esetében a kávéból vagy teából származó hő elpusztíthatja az élő mikroorganizmusokat, vagyis a jó baktériumokat, amelyek hatékonyan segítik az étrend-kiegészítőket. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra