A katari vb miatt nemhiába aggódtunk: botrány botrány hátán

GettyImages-1444698500

A rajongók a hivatalos szálláshelyek és az érthetetlen szabályok miatt is azt érezhetik: a botrányokkal kísért katari foci-vb valóban egészen más, mint a korábbiak, de nem jó értelemben.

Légkondicionált szabadtéri stadionok, megfenyegetett futballisták, elkobzott szivárványos ruhadarabok: egyik abszurdabb, mint a másik, a közös nevező pedig a katari vb.

Katar, a légkondis stadionok országa

A szokatlan időpontban rendezett futballtornával kapcsolatosan már korábban is felmerült a fenntarthatóság kérdésköre: egy alig pár milliós országban felesleges gondolatnak tűnt hatalmas focistadionokat felhúzni, melyeket nyáron képtelenek is lennének használni a helyiek, hiszen a harmincfokos meleg a téli évszak sajátja, nyáron ennél is nagyobb a hőség Katarban.

A vb-re épített nyolc stadionból hetet ezért légkondicionáló berendezésekkel szereltek fel, amelyek mind a pályát, mind pedig a lelátót hűtik,

ezek a 40–50 fokos hőségből is képesek állítólag 18–24 fokos hőmérsékletet előállítani. A stadionok energiaigényének 20 százaléka ezen berendezésekből fakad. A katariak állítják: napenergiával működtetik őket, mégis: a szabadtéri légkondik a katari vb paradoxonának szimbólumai.

Nem tévedés, a katari stadionokat hűtik
Nem tévedés, a katari stadionokat hűtikMarkus Gilliar – GES Sportfoto / Getty Images Hungary

Botrányosan magas az áldozatok száma

A vb-helyszínek megépítése rengeteg emberáldozattal járt: Katar sokáig hallgatott a pontos számokról, november utolsó napjaiban azonban nyilvánossá vált, nagyságrendileg hány vendégmunkás vesztette életét a munkálatok során. Hassan al-Thawadi, a vb-t szervező bizottság vezetője Piers Morgannek adott videóinterjújában 400-500 fős számot említett – ami furcsa, hogy becslésről beszélt, illetve arról, hogy jelenleg még nincs pontos szám a birtokában, zajlanak a megbeszélések azzal kapcsolatosan.

A Katar által korábban nyilvánosan elismert szám ennek tizede volt:

3 építkezéssel kapcsolatba hozható haláleset mellett 37, bevándorló munkások körében bekövetkezett, de nem a vb-helyszínek építéséhez köthető halálesetről beszéltek. A valós számok azonban e szerint egészen mások.

Egy másfajta rajongói élmény

Nem csak a vendégmunkások biztonsága hagy kívánnivalót maga után: akik a vb Fan Festival helyszínein foglaltak maguknak szállást, borsos áron sátrazhatnak. Akiknek nem sátorszállás jut, azok sem biztos, hogy sokkal jobban járnak, ők ugyanis konténerszobákban aludhatnak. Mindkettő jellemzője, hogy a valódi légkondicionálás hiányzik belőle, a focirajongókat nemcsak kevés tárolóhely várja, hanem az is nagy sokk lehet, hogy egy kisebb ventilátor hivatott segíteni a kellemesebb hőmérséklet elérését.

Napközben a sátrakban elviselhetetlen a hőség a TikTokra és egyéb videómegosztókra feltöltött videók tanúsága szerint.

A rajongók meglehetősen elégedetlenek – de ez igaz azokra is, akik másféle szállásokat foglaltak maguknak, sokan ugyanis azzal szembesültek, hogy a szobájukban található tévén nem tudják nézni a vb meccseit.

Még mindig botrány minden, ami szivárványos
Még mindig botrány minden, ami szivárványosCatherine Ivill / Getty Images Hungary

A szivárványszínű ruhák és egyéb tárgyak kapcsán gyakorlatilag napról napra friss fejleményekről számol be a nemzetközi média. A walesi csapat rajongótáborából a férfiak bemehettek a stadionba szivárványos kalapban, a nőknek azonban nem engedték meg. Egy brazil férfi egy brazil állam zászlajával ment meccsre, amelyen valóban volt egy szivárvány is, de nem az LMBTQ-mozgalommal szimpatizáló lobogó volt ez ettől még. Egy helyinek tűnő férfi így is kitépte a kezéből, megtaposta, majd amikor ezt ő telefonjával rögzítette, azt elvette tőle egy rendőr, és a felvétel kitörlését követelte.

Irán története a legelképesztőbb

Bár eredetileg tíz európai válogatott csapatkapitánya is tervezte, hogy szivárványos karszalagot visel a meccseken, a FIFA az utolsó pillanatban helyezte kilátásba, hogy aki így tesz, annak már az öltözőben sárga lapot adnak – ezt a válogatottak nem kockáztatták meg. A tiltakozás más módját választotta ugyanakkor a német válogatott – befogott szájjal álltak oda a csapatfotóra –, a vb igazi hősei azonban az iráni focisták, akik a saját országukban zajló tüntetéssorozatokhoz csatlakozva némán álltak himnuszuk alatt. 

A második meccsen már énekeltek, de mint azóta kiderült, nem jószántukból.

A focisták családtagjait börtönnel és kínzással fenyegették meg Iránban abban az esetben, ha a játékosok folytatták volna a néma, ám annál látványosabb tiltakozást. Ennek hatására a sportolók már nem tüntettek ilyen formában, azt azonban elképzelni is nehéz, vajon mi várja otthon a focistákat kiesésüket követően.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra