Jöhet egy kis borzongás? De akkor most nem a téltől: 3+1 karácsonyi krimi

GettyImages-488524072 (1)

Egy bögre forró ital, egy puha takaró és egy karácsonyi krimi. Mi más kellhet még a téli estékre, amikor egyre rövidebbek a nappalok és sötétebbek az éjszakák?

A legtöbb nagynevű krimiíró előbb-utóbb karácsonyi témájú sztorit is ír, és ezek közül jó néhányat érdemes is elolvasni. Íme a mi kedvenc karácsonyi krimitoplistánk!

1. Agatha Christie: Hercule Poirot karácsonya

A novellákat leszámítva ez az egyetlen Christie-könyv, amely kifejezetten karácsonykor játszódik. Poirot ebben egy meglehetően véres gyilkosságot old meg, amely karácsony estéjén történik egy vidéki házban. Rengeteg gyanúsított, rengeteg nyom – és mint mindig, Agatha Christie rafinált meglepetéssel készül az utolsó fejezetekben.

Agatha Christie írás közben
Agatha Christie írás közbenBettmann / Getty Images Hungary

2. Dashiell Hammett: A cingár feltaláló

Dashiell Hammett lendületes, szellemes regényében Nick Charles jó ideje felhagyott már a magánnyomozói gyakorlattal – New York-i karácsonyi vakációját mégis kénytelen egy fura bűnügy szövevényének kibogozásával tölteni. Egy cingár és habókos feltaláló mindenhol járt, de senki sem látta. Az ő titkárnője az első áldozat, az ő elvált felesége keveredik egyre botrányosabb helyzetekbe, az ő gyerekei okoznak egyre több problémát, az ő állítólagos öngyilkosságának hírére utazik a világ végére az ügyvédje meg egy detektív, és az ő bankszámlájáról tűnnek el egyre nagyobb összegek – de a feltalálót hónapok óta nem látta senki. 

Dashiell Hammett
Dashiell HammettBettmann / Getty Images Hungary

3. Stieg Larsson: A tetovált lány

Noha a narratíva nagy része nem karácsonykor játszódik, a könyv vége felé egy jelentős rész igen, ezért ezt is karácsonyi kriminek minősíthetjük. Minden bizonnyal télies regény, amelyben Mikael Blomkvist újságíró beleegyezik, hogy kivizsgáljon egy kihűlt esetet egy svédországi távoli szigeten. Lisbeth Salander számítógépes hacker segítségével végül fel is tárják a baljós, nyugtalanító igazságot.

Daniel Craig és Rooney Mara A tetovált lány c. film bemutatóján
Daniel Craig és Rooney Mara A tetovált lány c. film bemutatójánAdam Berry / Getty Images Hungary

+ 1 Agatha Christie: Adventi krimik

A plusz együnk mi más lehetne, mint még egy Agatha Christie-darab? Tomboló hóviharok, veszélyes ajándékok, méreg a portóiban és egy váratlan látogató… Ezekben az advent és újév között játszódó novellákban Christie minden híres nyomozójával találkozhatunk. Miss Marple egy gyógyszállóban tölti a karácsonyt, Hercule Poirot vidéken, Parker Pyne Mallorcán, Mr. Quin és Mr. Satterthwaite egy kastélyban, Tommy és Tuppence pedig egy vidéki fogadóban – a nyomukban pedig ott jár a halál.

Oszd meg másokkal is!
Mustra