Kulturális szokástól függően van, ahol hozzáadott cukorral, tejjel és fényes csomagolásba rejtve lett egyre népszerűbb, mindezzel vitát váltva ki arról, hogy ilyen formában is jót tesz-e az egészségünknek.
Az indiánok naponta négy csészével isznak az italból
A panamai San Blas-szigeteken élő kuna indiánok szerencsés helyzetben vannak, mert alacsony a vérnyomásuk, amely még az életkorukkal sem emelkedik, de alacsony a szívinfarktusok, a stroke, a cukorbetegség és a rák aránya is, és így az is megadatik nekik, hogy igen szép kort éljenek meg – mondja Marji McCullough, a járványtan doktora, hozzátéve: a kuna indiánok rácáfoltak arra a tudományos konszenzusra is, miszerint a túlzott sófogyasztás növelheti a vérnyomást. Ugyanis a szigetlakók étrendje ugyanannyi sót tartalmaz, mint egy átlagos amerikai emberé.
A szakember mindezt akkor tapasztalta meg, amikor személyesen is felkereste a kuna indiánokat, hogy megtudja, pontosan mit is fogyasztanak. Az orvos ekkor fedezte fel, hogy a San Blas-szigeteken élő emberek naponta mintegy négy csésze kakaót isznak meg vízzel és kis mennyiségű cukorral.
McCullough azonban nem tudta teljes egészében a kakaófogyasztás számlájára írni a kuna indiánok kicsattanó egészségét.
Mint megtudta, a megvizsgált emberek kétszer annyi gyümölcsöt és négyszer annyi halat ettek, mint amennyit egy átlagos amerikai étrendje tartalmazott. Mindemellett sokkal aktívabb életmódot folytattak, mint általában a Nyugaton élők.
A kakaóban lévő vegyület előnyös a szervezetnek
Már számos megfigyelés és tanulmány foglalkozott az étcsokoládé szívre gyakorolt jótékony hatásával, ám JoAnn Manson, a Harvard orvosprofesszora ezeket elfogultak tartja, mondván, akik gyakrabban esznek csokoládét, kevésbé aggódnak a súlyuk miatt.
Egy vizsgálat során a kutatók húszezer ember étrendjét és egészségi állapotát vizsgálták meg, és arra a megállapításra jutottak, hogy napi 100 gramm csokoládé – beleértve a tejcsokoládét is – elfogyasztása csökkenti a szívbetegség és a szélütés kockázatát. Igaz, a végeredményben olyan tényezők is közrejátszhattak, mint a dohányzás és a testmozgás mértéke.
Egy következő klinikai vizsgálat már egyéb okokat is ellenőrzött. Ilyen volt például az étrend és az életmód.
A kutatók ugyanis úgy vélekedtek, hogy a kakaó potenciális egészségügyi előnyei a flavonoidok magas szintjének köszönhető.
Ezek a növényi vegyületek megtalálhatók a bogyós gyümölcsökben és a teában is.
A 21 ezer ember bevonásával készült tanulmány megállapította, hogy napi 400-500 mg kakaó-flavanol-kiegészítő fogyasztása csökkentheti a szívbetegség miatti halálozás kockázatát azáltal, hogy csökkenti a vérnyomást és a szervezetben kialakult gyulladást.
A tudósok a vizsgálat során azért használtak étrend-kiegészítőket kakaó helyett, mert a flavonoidkoncentrációt nagymértékben befolyásolhatja a kakaó betakarítása, feldolgozása és a csokoládégyártás technológiája.
Az étcsokoládéban akár négyszer annyi flavonoid is lehet, mint a teában, de a kutatások azt mutatták, hogy a flavanoltartalom csökken a gyártási folyamat során.
Naponta ennyi kakaóflavonoid fogyasztása egészséges
Jelenleg nincs konszenzus arról, hogy mennyi kakaóflavanoidra van szükség ahhoz, hogy az az egészségre jótékony hatással legyen. Míg az Európai Élelmiszer-szabványügyi Hatóság (EFSA) szerint körülbelül 200 mg kakaóflavonoid vagy 10 g étcsokoládé tehet jót nekünk, addig a frissebb adatok azt sugallják, hogy a napi körülbelül 500 mg nagyobb valószínűséggel befolyásolja egészségünket. Ez valamivel kevesebb, mint 30 g csokoládénak felel meg.
A csokoládénak élénkítő hatása is van
Az étcsokoládéban van még valami, amiről csak kevesen tudnak. Ez egyike azon kevés forrásnak – a kávén kívül –, amely teobromin növényi molekulát tartalmaz. A teobromin a koffeinhez hasonló, de annál lágyabb, finomabb hatással bíró pszichoaktív anyag, amiből annál több van egy csokoládéban, minél sötétebb az édesség.
A mérték a csokoládéra is vonatkozik
A csokoládé is csak akkor fejti ki előnyét, ha azt mértékkel fogyasztjuk. A csokoládé ugyanis az egészségünkre jó hatással lévő növényi vegyületek mellet cukrot és telített zsírokat is tartalmaz, például kakaóvajat, ami összefüggésbe hozható a szívbetegségek fokozott kockázatával.
Habár a kutatók nem javasolták a csokoládéfogyasztást a szívbetegségek elkerülése érdekében, egy tanulmány mégis arra a következtetésre jutott, hogy az étcsokoládé rendszeres majszolgatása valószínűleg jó hatással van szívünk egészségére, nem beszélve arról, hogy egy kis adag étcsokoládé elfogyasztása segíthet az egészségtelen étkezési szokások leküzdésében. Az étcsokoládéval azért is könnyebb mértéket tartani, mert a keserű íz rákényszerít bennünket az önkorlátozásra. És az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy minél magasabb egy csokoládé kakaóflavonoid-tartalma, annál kesernyésebb az íze, és minél keserűbb az íze, annál kevésbé eladható.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés