5 dolog, ami idegesít a Jóbarátokban

GettyImages-51096744 másolat

Ez a cikk leginkább azoknak szól, akik agyba-főbe nézik a Jóbarátokat – villamoson, reggeli közben, elalvás előtt. Bármennyire is imádjuk, vannak dolgok, amikről beszélnünk kell.

Nem is említem, hogy hány éves lesz idén a Jóbarátok. Egyrészt ha van örök fiatalság, akkor az mind ebben a sorozatban lakozik (ugye?), másrészt pedig ha éppen a legújabb különleges melegítsük-fel-a-kihűlt-káposztát epizódot tervezed megnézni, akkor ott úgyis látni, hogy a fiatalság forrása még mindig nem a botoxban keresendő. Ma, május 27-én debütál az HBO streamingfelületein a Jóbarátok: Újra együtt című nosztalgiaepizód, amelyben a valaha készített leghíresebb sorozat főszereplői visszatérnek a tett helyszínére. Aki oda és vissza látta a tíz évadot, és kívülről fújja a szöveget, az biztosan eljutott odáig ebben a híres-neves sorozatszerelemben, hogy az apróbb (vagy nagyobb?) hibákat és idegesítő elemeket is kiszúrja. De hát a szerelem már csak ilyen: bármennyire is lángol meg az örökkévalóságnak szól, néha el kell taknyolni, hogy tiszta fejjel lássunk. Hát nézzük most a Jóbarátok 5 legidegesítőbb visszatérő motívumát.

5. Ki önzőbb Rachelnél?

Észrevetted már, hogy Rachel Green olykor milyen gátlástalanul önző tud lenni? Szinte csodálatra méltó, mennyire nem veszi észre magát, mennyire könnyedén átgázol máson. Tulajdonképpen ez akkor válik totálisan egyértelművé, amikor az ellenkezője történik: megvan, amikor Ross bizonyítani akarja a barátai előtt, hogy mennyire nagymenő a flörtölésben, ezért szóba elegyedik a pizzafutárlánnyal? Persze az egész totális kudarcba fullad: rendkívül unalmas perceket beszél arról, hogy miért büdös a gáz. Rachel viszont nagyon meglepő módon a lány után ered és elmondja, hogy amennyire rossz flörtölő Ross, annyira jó ember, és látni fogja ezt ő is, ha ad neki egy esélyt és megismeri. Majd visszatér a lakásba a lány telefonszámával, Rosszal pedig elhiteti, hogy ez mind az ő flörtjének a következménye. Mi pedig fogjuk a fejünket: nem így szoktuk meg azt a lányt, aki például oly nagy hévvel és csakis magára gondolva megy el Ross angliai esküvőjére, titkon remélve, hogy nem úgy történnek a dolgok. Persze az ő karaktere – egy elkényeztetett, önállóságra nagyjából alkalmatlan gazdag lány – szárnyal a legnagyobbat az évadok során, amit pedig jó nézni. Az önző kislányból ugyanis felelősségteljes és odaadó, önálló nő lesz.

4. How you doin’?

Talán nem veszünk azon össze, ha leírom: Joey Tribbiani nem a legszínesebb karakter a sorozatban. Furcsamód róla tudunk a legkevesebbet, de azért is, mert az együgyűségének hála nem is kell róla sokat tudni. Örök humorforrás, hozzá nem illik a drámázás (a színpadon se), ez viszont olyan szinten csúcsra van járatva, hogy az utolsó évadokban inkább kínosan fájdalmas, mint vicces. A hülyeség néha fáj, és ez itt többszörösen igaz, mert bár a tudatlanságára felépített epizódok jól el vannak találva, a sokszor túltolt értetlenségei, fárasztó beszólásai eléggé leszedálják az embert. Akkor meg pláne, ha az ember nagyobb dózist darál le a sorozatból – és hát nemegyszer történik meg ez, ugye? Jó észrevenni, hogy Joey önálló, pár évvel később indult sorozata azért is fulladt kudarcba, mert amennyire önálló karakter ő (mint Phoebe), annyira nem tud csak önállóan jól működni a képernyőn. Kell egy Chandler, vagy bárki más, akivel együtt sóhajtozhatunk Joey hülyeségén.

3. Rendesen virágzik a... Tisza?

Bármennyire is szépítenénk, a Jóbarátok leginkább a szexről szól. Persze szépen, romantikusan, vagy ha vadan, akkor is szóvirágokban. No de miért lenne baj ez egy olyan világban, ahol nagyjából minden arról szól, még ha elfojtva, kertelve, véka alatt is? Ennek fényében lehetünk bármennyire szabadosak, visszatekintve mégis soknak tűnik az, hogy a hat jóbarátnak mennyi szexpartnere, rövid és hosszú távú párkapcsolata volt.

Számoljunk csak! Volt Daniel, Mark, David, Pete, Amanda, Cathy… ez hat, az nyolc, akkor még azt beleszámoljuk, 14. Jó, azokkal együtt 26, tehát összesen 135 kapcsolat! A felmérések nem mindig mérvadók, hiszen életkortól, földrajzi helytől változók ezek az adatok, de egy kutatás szerint egy férfinak átlagosan 14,4 szexuális partnere van, ezzel szemben például Chandler Monicáig, remélhetőleg élethosszig tartó partneréig (tehát négy évadnyi idő alatt) 10,5 nővel feküdt le egy Reddit felhasználó szerint. Rossnak 14 partnere volt. A szexuális kapcsolatokat a következő szabály alapján számolta: a bizonyított aktusokat egy egész ponttal, a pontosan nem említett, de feltételezhető eseteket fél ponttal.

A fent említett felmérés a nőkre nézve hangyányit hízelgőbb – bár hogy kinek mi hízelgő, más kérdés –, átlagosan egy élethossz alatt 7,12 partnerrel bújnak ágyba. Fontos azért megjegyeznünk, hogy 1994-hez képest nem egészen ez a releváns, és biztos, hogy helytől, néptől és társadalmi helyzettől is függ a szám, ettől függetlenül beszédes, hiszen Rachel, Monica és Phoebe kalandjainak száma jóval magasabb: a Reddit-felhasználó szerint 15,5, 14,5 és 32,5... Ó, Pheebs, te kalandor. Persze ki másé lenne a legmagasabb érték, ha nem Joeyé, aki 51,5 szexpartnert számol. Fontos azt is megjegyezni, hogy nem tudjuk pontosan, kikkel és mikor volt szexuális kapcsolatuk a sorozat előtt és után. De aki szeretné látni a pontos listát, az ide kattintson.

Persze ez egy sorozat, legyintünk. Nem is kell nagy jelentőséget tulajdonítani neki, mégis néhol szívszorító, ahogy a kapcsolatokkal és az abból származó fájdalommal bánik a sorozat. Ne keressük a drámát egy szitkomban, sosem erről szólt a Jóbarátok, de modern társadalmunk nagy trendje, a tiszavirág-életű kapcsolatfelfogás – azaz: „mindig találok jobbat, és nem köteleződök el igazán” – talán itt gyökerezett meg? Flörtölgetnek, pasiznak, csajoznak és szexelnek: a felületes, kötődés nélküli kapcsolódásokról korábban írtunk is a sorozat kapcsán.

2. Ross pedig egy nagy gyökér

Egyetértünk abban, hogy Ross Geller több mint csődtömeg? Csak vegyük át: kilenc évig gyötrődik Rachel iránt érzett szerelme miatt, aztán megcsalja őt. Elfelejti, hogy létezik a fia (miért nem vitte Londonba az esküvőjére?), más nevet mond az esküvőjén, csúnyán cserben hagyja Monát és Julie-t, a kedves húgával „boldog” gyerekkort ért meg, és nem hajlandó elválni Racheltől annak ellenére, hogy ő kérleli... arról nem is beszélve, hogy ő tud a világegyetemben a leggyászosabban köszönni. Folytassam?

Persze kellett valaki, akin állandóan nevetni vagy épp szörnyülködni lehet. Az egyetlen valódi vonzóerő Ross állandó drámázással telepakolt élete. Miután Monica és Chandler egyre inkább egymásba habarodnak, szépen belemerülnek az unalmas házasok mindennapjaiba, és míg Phoebe és Joey a saját útját járta, Rossnak nem volt más lehetősége, míg újra és újra összegabalyodni Rachellel. Bár tragikomikus fordulatokkal tűzdelt élete már az első részben sejthető, amikor épp elvált leszbikus feleségétől.

1. Monica, a szigor és fegyelem istennője

Bár az előző pontok még csak-csak olyan apróságok, amik felett szemet lehet hunyni, Monica Geller végtelenül ellenszenves viselkedése már nem ebbe a kategóriába tartozik. Talán néha elhangzik egy-egy első randin, hogy melyik Jóbarátok-karaktert bírja a másik a legjobban. Ha Monicát említi, akkor ideje futni, menekülni.

Bár jómagamat rendszerető embernek gondolom, akit zavar a rendetlenség és a piszok, ennek ellenére még véletlenül sem mernék belenézni Monica fejébe. Nem vaklárma, az alkotók szándékosan fogták Monica figuráját egy kicsit idegesítőre: az elején még alig-alig mutatja meg versenyőrült, rendmániás, sokszor uralkodó és irányító természetét, amit aztán később csúcsra járat – gondoljunk csak a baseballmeccsre vagy Rachel szülinapi partijára. De ennek egyik legmarkánsabb jele – az alkotók tudták, hova kell nyúlni –, hogy éppen a férfilétében teszetoszán lubickoló, határozatlan Chandlert kebelezi be. R.I.P. Chandler.

Na de mi van Chandlerrel és Phoebe-vel?

Őket imádjuk és kész.

Oszd meg másokkal is!
Mustra